Doe eens wat anders met je kamerplanten! 7 decoratieve tips | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3654:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Doe eens wat anders met je kamerplanten! 7 decoratieve tips

Carla Wilhelm Carla Wilhelm
Marrakech van ESTAhome.nl Landelijke woonkamers van ESTAhome.nl Landelijk
Loading admin actions …

In de jaren zeventig stonden onze woningen vol met kamerplanten. Ze hoorden erbij en voegden iets toe aan de kwaliteit van het leven. Samen met het oranje, bruin, paars en geel gekleurde interieur zorgde het voor een bont geheel. Toen we dit alles zat waren toverden we onze interieurs om tot witte minimalistische ruimtes. Ook het groen verdween grotendeels uit onze huizen. Maar retro is back! Het liefst halen we de hele natuur ons huis binnen en ook sluipt het jaren zeventig interieur weer de woonkamers in. Een mooie ontwikkeling want planten maken je huis gezonder, gezelliger en rustgevender.

In dit Ideabook geven we je een aantal ideeën hoe je planten kunt toepassen in je interieur.

Eenvoud en herhaling

Marrakech van ESTAhome.nl Landelijke woonkamers van ESTAhome.nl Landelijk
ESTAhome.nl

Marrakech van ESTAhome.nl

ESTAhome.nl

Het is niet nodig om je hele kamer vol te zetten met planten om een mooi effect te hebben. Soms is minder juist meer! Vaak komt het allemaal neer op hoe je de planten ordent en neerzet. Een zorgvuldige selectie van planten die goed bij elkaar passen als vetplanten en cactussen kunnen al het gewenste groene effect hebben. Op de foto zie je drie verschillend gevormde plantenpotten met vetplanten en cactussen. Het zorgt voor een subtiele groene toevoeging in het interieur.

Grote bladeren

Villa Lutkemeer Moderne woonkamers van MAS architectuur Modern
MAS architectuur

Villa Lutkemeer

MAS architectuur

Vind je het lastig om een grote ruimte te vullen. Planten met organische gevormde bladeren zijn prachtig in een moderne open ruimte. Kies voor een plant met grote bladeren. Het weelderige groene vult de ruimte en biedt een mooi contrast met de rechte lijnen van de muren en de ramen. Handig is het om de plant op een laag verrijdbaar tafeltje te zetten. Zo verplaats je de plant binnen een handomdraai als je je interieur wilt vervangen of als je de plant wilt beschermen tegen te veel zonlicht.

Mooie bladvormen en potten

Koop planten met verschillende bladstructuren en kleuren. Zet de planten ook niet allemaal in dezelfde plantenpot, maar ga op zoek naar mooie flessen, potten en manden. Kun je niets vinden? Je maakt de leukste potten ook makkelijk zelf. Het enige dat je nodig hebt is een verzameling plastic flessen in verschillende vormen en maten en een zak betonmix. Vul de flessen met beton en zet er een plastic beker in. De bovenkant strijk je glad. Als het beton droog is haal je het bekertje eruit en klaar is je plantenpot.

Ander groen

Heb je geen groene vingers en kwijnen je planten na verloop van tijd weg? Probeer te begrijpen hoe het met een plant gaat. Een plant heeft licht, lucht en water nodig. Als een van deze elementen ontbreekt, zal je plant zich niet goed voelen. Benevel je plant regelmatig met water. Als er te veel stof op de bladeren zit raken de poriën verstopt en kan de plant geen vocht meer opnemen. Lukt het met deze tips nog steeds niet om je planten gezond te houden? Niet getreurd. Met een tapijt of een behang met een mooi plantaardige print creëer je ook een mooie botanische sfeer. Spreekt deze natuurlijke stijl je aan? Laat je adviseren door een van onze professionals!

Als eyecatcher

Dïst Groeilamp Large Industriële gangen, hallen & trappenhuizen van Dïst Dutch Design Industrieel
Dïst Dutch Design

Dïst Groeilamp Large

Dïst Dutch Design

Ben je niet zo goed in het verzorgen van je planten, maak dan een microklimaat in een fles. Een plant in een fles leeft en voedt zichzelf van de CO2 van de blaadjes die doodgaan. Ook het water heeft zijn eigen kringloop. Het water wordt opgenomen, verdampt en druppelt weer op de wortels. Gebruik planten die tegen de warmte kunnen. Door de hoge luchtvochtigheid in de bol ontstaat een tropisch klimaat waarin planten prima groeien. Geplaatst op een houten blok vormt het een mooi eyecatcher in je huis.

Plantenmix

Combineer planten met allemaal verschillende maten en vormen. Grote en kleine planten, brede en smalle. Hangplanten, palmen, varens, cactussen: alles mag. Zolang de planten allemaal groen zijn is het goed. Mooi bijvoorbeeld is de combinatie van het lichte blad van de kamerlinde met het donkere blad van de Ficus. Of het fijne blad van de vleugelvaren met de zwaardvormige bladeren van de Sansevieria.

Kleurrijke bladeren

Er is geen betere manier om een tropische sfeer te kweken dan met een overvloed aan planten. Veel kamerplanten komen immers uit de tropen!  Gebruik planten met verschillende tinten groen, rood, geel en oranje voor een kleurrijk effect en laat de kleuren terug komen in het het interieur. Bijvoorbeeld in een kussen, de kleur van de gordijnen of het tapijt. Mooie kamerplanten met kleurrijke bladeren zijn Caladium en Maranta. De Caladium heeft prachtige wit, roze, rood en groen gekleurde bladeren. Van de Maranta zijn de bladeren bijzonder getekend.

Wil jij wel graag een kamerplant kopen maar twijfel je nog over welke je moet kiezen? Kijk dan ook eens in dit Ideabook. Hierin hebben we een aantal mooie exemplaren voor je op een rij gezet.

Wat is jou favoriete kamerplant? Laat het ons hieronder weten!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!