Zelf je houten vloer verven met deze tips! | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3688:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Zelf je houten vloer verven met deze tips!

Johan van Dijk Johan van Dijk
The Silver Lining Collection: modern  door louis de poortere, Modern
Loading admin actions …

Een houten vloer in huis geeft je woning ontzettend veel sfeer. Ook al is laminaat tegenwoordig in levensechte uitvoeringen te krijgen, het haalt het toch net niet bij de uitstraling die een echte houten vloer heeft. Een nadeel is echter wel dat je bij een houten vloer te maken hebt met onderhoud. Je houten vloer verven kan een deel van dat onderhoud zijn. Maar is het nodig om voor die klus een schilder in te schakelen of  kun je zelf je houten vloer verven? Dat laatste willen wij alle doe-het-zelvers natuurlijk aanbevelen. Een klus waar je even wat tijd voor moet nemen, maar die je zonder meer veel voldoening kan geven. En zoals je bij homify gewend bent doen wij er natuurlijk alles aan om jou goed voorbereid aan het werk te laten gaan!

Een houten vloer

Voor je aan de slag kunt gaan met een houten vloer verven, moet je natuurlijk wel een dergelijke vloer in huis hebben. Als je in een oud huis woont met authentieke houten vloeren dan mag je best wel van geluk spreken want er zijn veel mensen die hier stiekem van dromen. Maar als die vloer onverhoopt niet aanwezig is, dan kun je er een laten leggen of misschien zelf wel aan de slag gaan om er een te leggen. Van belang is vooral dat er altijd een goede ondervloer aanwezig is. Heb je betonnen vloeren in je woning? Een handige tip is dan om eerst spaanplaat op de vloer te leggen als ondervloer. Hier kan vervolgens een houten vloer op worden aangebracht. Zie je het toch niet zo zitten om dit zelf uit te voeren? Zorg dan dat een expert deze vloer gaat leggen. En als je toch nog aan het twijfelen bent wat voor materiaal je op de vloer wilt plaatsen, dan doen we ook graag onze best om je op dat gebied te adviseren.

Strak in de lak!

Diamonds Douglas Green Interior: modern  door louis de poortere, Modern
louis de poortere

Diamonds Douglas Green Interior

louis de poortere

Een houten vloer verven begint natuurlijk met de vraag: welke kleur ga ik kiezen? We doen je hier verschillende suggesties aan de hand! We beginnen met lak. Een houten vloer mag natuurlijk gezien worden, dus lang niet in alle gevallen hoeft een kleur het hout te bedekken. Maar of het nou beits, lak of toch verf met een kleurtje wordt, een houten vloer verven begint altijd met het schuren van de vloer. En je zit er vast niet op te wachten om dit allemaal met de hand te gaan doen, dus huur een grote schuurmachine bij de bouwmarkt die speciaal voor houten vloeren is. Begin met een schuurpapier met een grove korrel en zorg voor een finishing touch met een wat verfijnder papier. Na het schuren veeg je alle stof weg en ga je met een vochtige doek de boel goed schoonmaken. Doe in het schoonmaakwater een beetje thinner of ammonia om er voor te zorgen dat het goed schoon wordt en daarnaast om te zorgen dat de verf straks beter hecht.

Aan de slag!

Als de vloer eenmaal geschuurd is, dan is het natuurlijk tijd om echt aan de slag te gaan met je houten vloer verven. Wel is het belangrijk dat je van tevoren een duidelijke kleurkeuze hebt gemaakt! Daar komen we met suggesties nog wel vaker op terug! We willen het natuurlijk ook even over de techniek hebben die je moet gebruiken. Allereerst is het van belang dat je een lak gebruikt die goed uithardt en slijtvast is. Je wilt immers niet na een paar maanden al de eerste slijtplekken tegen gaan komen. Informeer dus even bij een bouwmarkt of verfspeciaalzaak of de verf die jij op het oog hebt ook daadwerkelijk geschikt is voor een vloer. Het aanbrengen van de verf kun je het beste doen door middel van een roller en een stok. Zo kun je met een rechte rug werken! De randjes werk je af met een kwast. Laat de verf minimaal 24 uur drogen voor je er over gaat lopen. En dekt het niet in één keer goed? Breng dan een tweede laag aan, uiteraard ook minimaal 24 uur later.

Verder willen we je de foto natuurlijk ook nog even als suggestie laten zien. Witte verf is erg populair voor houten vloeren. Je kunt kiezen voor een hoogglans wit of juist een whitewash voor een meer rustiek effect. Deze foto laat je zien hoe ontzettend mooi het kan zijn in de woonkamer, maar uiteraard geldt deze suggestie ook voor andere ruimtes in je huis. En wil je nog wat inspiratie opdoen op het gebied van stijl? Dan ben je in dit huis ook aan het juiste adres!

Opvallende kleuren

Moderne woonkamers van Monstros Modern

Naast transparante lak en witte verf zijn er natuurlijk ook heel veel andere kleuren te bedenken als jij de houten vloer gaat verven. Meer opvallende kleuren zijn onder andere (oker)geel en rood. Dat laatste kan juist in de meer klassieke huizen een prachtig beeld opleveren. Het zogenaamde ossenbloed rood is namelijk een historische kleur die vroeger vaak voor houten vloeren werd gebruikt. En dat geldt trouwens ook voor okergeel. Ook bepaalde lichtgroene of meer turquoise tinten zijn ook vaak in oude huizen te vinden. Wil je het juist over een meer moderne boeg gooien? Denk dan eens aan leuke pasteltinten!

Zwart!

Leefruimte in parket Moderne muren & vloeren van Nobel flooring Modern
Nobel flooring

Leefruimte in parket

Nobel flooring

Bij alle kleuren die wel al besproken hebben, is zwart nog niet aan de orde geweest. Ook deze kleur, die we officieel natuurlijk geen kleur mogen noemen, kan een fantastisch beeld geven. Wel moeten we er in alle eerlijkheid even bij vermelden dat stof op een dergelijke vloer wel snel zichtbaar is. Maar dat maakt natuurlijk niet uit als jij het niet erg vindt om regelmatig te gaan stofzuigen!

Nog een plaatje ter inspiratie

We hebben dit plaatje nog even extra ter inspiratie voor je opgenomen als je besluit om het bij je houten vloer verven alleen bij lak te laten. Schitterend toch hoe authentiek (en in dit geval ook zeker rustiek) het geheel er uit kan komen te zien?

In de tuin

Houten vloeren beperken zich in sommige gevallen niet tot je huis alleen. Want wat nou als je een terras in de vorm van een vlonder of iets dergelijks hebt? Dan is het ook zeer zeker een uitstekend idee om zelf de houten vloer te gaan verven. Meestal voldoet een beschermende beits op deze plek. Maar als je wel voor een kleurtje wilt kiezen, dan is dat uiteraard ook gewoon mogelijk. Waar je ook precies voor gaat kiezen en in welke ruimte het precies is, we wensen je er ontzettend veel succes bij!

Heb jij ervaring met het verven van een houten vloer? We horen het graag! 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!