Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

De hele familie op 50 m2? Zo doe je dat!

Sanne Sanne
Loading admin actions …

Het tekort aan huizen waar we op dit moment midden in zitten maakt dat we genoegen moeten nemen met minder vierkante meters. Weinig huurhuizen zorgen voor hoge prijzen en nu de huizenmarkt weer aantrekt stijgen ook de prijzen van koopwoningen weer sterk. Jammer genoeg volgen onze lonen niet dezelfde stijgende lijn en kunnen we ons dus minder veroorloven. We huren of kopen kleine huizen en moeten ons daarnaar schikken.

Hoe benut je je vierkante meters het beste? Door een goede indeling te maken en wat tips toe te passen is het niet onmogelijk om met het hele gezin op zo'n vijftig vierkante meter te leven. Denk bijvoorbeeld goed na over kleurgebruik en de plaatsing van ramen en muren en koop of maak flexibele meubels. Na het lezen van dit Ideabook richt je je kleine huis in een handomdraai in en pas je er gemakkelijk met de hele familie in!

Open ruimte

Heijmans ONE:  Woonkamer door MoodBuilders
MoodBuilders

Heijmans ONE

MoodBuilders

Om niet het gevoel te krijgen dat je op elkaars lip zit heb je ruimte nodig. Fysieke ruimte, maar ook een ruimtelijk gevoel. Je creëert ruimte door zo weinig mogelijk overbodige muren en blokkades in de kamer te plaatsen. Koppel dus de woonkamer aan de eetkamer en sloop eventueel zelfs de muur naar de gang, waardoor je kamer wat breder is. Een mooie trap is niet lelijk, dus geen probleem dat die in de woonkamer staat. Neem verder geen bank met een chaise longue die de kamer insteekt, hoe lekker dat misschien ook zit, want daardoor breek je de ruimte heel erg op en voelt de kamer direct kleiner aan. Zet de kamer niet te vol, dus probeer bijvoorbeeld televisiemeubel te combineren met een kast of een zitplek, zodat je minder meubels hoeft te plaatsen. Zet ook vooral niet allemaal meubels naast elkaar tegen de achterwand, dat maakt de ruimte heel vol. Je hebt lucht nodig wanneer je met een heel gezin in een kleine ruimte leeft.

Glazen wanden en grote ramen

We hadden het net al over het weghalen van muren om zo meer ruimte te creëren. Sommige muren kun je niet weghalen, omdat je nu eenmaal aparte ruimtes wilt behouden of creëren. Een alternatief is het werken met glas. Doordat je door het glas heen kunt kijken lijken de vloer, de muren en het plafond door te lopen, waardoor de kamer ruimtelijker aanvoelt. Glas is daarom een goed alternatief voor het weghalen van een muur of het creëren van een afscheiding. Een eet- of slaapkamer op de begane grond scheid je bijvoorbeeld af van de rest van de kamer, zonder dat je meteen een hokkerig gevoel creeërt.

Vide

 Gang en hal door Specht Architects
Specht Architects

Manhattan Micro-Loft

Specht Architects

Als je echt drastisch gaat verbouwen en je hebt de mogelijkheid en ruimte een vide in te bouwen kan dat een manier zijn om veel meer openheid te creëren. Je behoudt zo voor een gedeelte van de benedenverdieping de volledige hoogte van je huis en ook verticale ruimte is ruimte, ook al kun je er niet bepaald een bank kwijt. Maak een afweging: is het aantal vierkante meters belangrijker of kun je wel een paar vierkante meter opofferen om zo te zorgen voor een ruimtelijk gevoel? Als je echt ieder plekje moet benutten heb je daar misschien geen ruimte voor, maar anders is het zeer zeker de moeite waard.

Benut daglicht

Lampen geven uiteraard licht op donkere plekken, maar probeer allereerst zoveel mogelijk daglicht te benutten. Want als het licht binnenstroomt is het net alsof lucht en ruimte mee naar binnen komen. Met dit fantastische ezelsbruggetje onthoud je waar de zon opkomt en ondergaat: 'in het oosten komt de zon op in het zuiden is hij 's middag's, in het westen gaat de zon weg en in het noorden is de zon nooit.' Oftewel: zorg voor grote raampartijen op het zuiden, zodat je overdag veel zon hebt. Een raam op het noorden geeft natuurlijk wel wat licht, maar de zon staat nooit aan die kant van je huis, dus zonlicht zal daar niet naar binnen schijnen.

Witte meubels

Woonhuis | Delft :  Keuken door Design Studio Nu
Design Studio Nu

Woonhuis | Delft

Design Studio Nu

Door veel wit te gebruiken lijkt je huis ruimer dan wanneer je met donkere kleuren werkt. Donkere kleuren creëren wel diepte, maar met veel lichte kleuren en veel licht lijken je vloeren en muren eindeloos door te lopen. Als je ook nog eens witte meubelen tegen witte vlakken plaatst blokkeer je de ruimte niet en lopen de witte vlakken helemaal oneindig door. Ga dus voor een witte basis, die je aanvult met accessoires in kleuren. Met kinderen lijkt wit misschien niet de meest handige kleur. Zorg daarom wel voor materialen die gemakkelijk schoon te houden zijn, zoals een houten vloer en geen vloerbedekking.

Flexibele meubels

Verrijdbaar, inklapbaar, stapelbaar: zorg dat je met je meubels letterlijk alle kanten op kunt. Kies bijvoorbeeld voor stapelbare eetkamerstoelen, die je dus gemakkelijk aan de kant kunt zetten wanneer je ruimte nodig hebt voor je buikspierkwartier. Of zorg voor een opklapbaar bureau, dat je kunt uitklappen als je het nodig hebt. Als het bureau ingeklapt is, tegen de muur bijvoorbeeld, heb je wat meer ruimte en lucht in je huis. Of neem meubelen die echt ombouwbaar zijn, zoals de combinatie van bed, bureau en kast op de foto. Dit innovatieve meubel is overdag een kast en bureau en als je een extra bed nodig hebt klap je het bureau in en schuif je het bed omlaag. Door dit soort meubelen te kopen of te (laten) maken bespaar je veel ruimte en pas je je kamer gemakkelijk aan.

Nog meer tips nodig? Die vind je onder andere hier.

Hoe richt jij je kleine huis in?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!