Zo maak je een paradijs van je kleine tuin | homify

Zo maak je een paradijs van je kleine tuin

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
De Omscholing Gunneweg & Burg Klassieke tuinen
Loading admin actions …

Eindelijk kunnen we genieten van wat meer zon. Tijd voor de tuin dus! Maar wat nu wanneer je niet zoveel ruimte hebt? Of alleen maar een balkon? Hoe maak je daar die heerlijke groene oase van? Dan komt het aan op je creativiteit, groene vingers en de juiste ideeën. Vandaag geven we je wat tips hoe je je kleine (stads) tuin of balkon kunt inrichten tot die prachtige groene plek waar je elke dag weer van geniet. En zonder veel werk. Want echt, een paar borders of bakken vragen nauwelijks om onderhoud. Laat je inspireren door deze inspirerende kleine tuin ideeën!

Kleine tuin inrichten.

We blijven het herhalen: een plan maken is belangrijk. Meet de exacte afmetingen en teken een plattegrond. Bedenk vooral wat je het liefste wilt doen in je kleine tuin of balkon. Wil je er ontspannen liggen? barbecueën? Wil je graag uitzicht vanuit je huis op mooie bloemen en groen?  In je kleine tuin heb je niet veel ruimte en dus is keuzes maken belangrijk. Misschien ben jij al helemaal blij met die heerlijke loungehoek, een schaduwdoek en wat bakken met mooie bloemen. Of ben je helemaal happy met alleen maar een hangmat. 

Bekijk dus wat je mooi vindt en verzamel afbeeldingen met voorbeelden van de sfeer en de elementen als tuinideeën voor je kleine tuin. Aan de hand daarvan deel je de tuin in en plaats je alle elementen op je plattegrond en maak je zo een passend tuinontwerp voor je kleine tuin.. 

Ga even voorbij aan de standaard vierkante tuin met terras, borders en gras bij het ontwerpen van je kleine tuin. In dit voorbeeld zien we dat je in een kleine tuin zelfs twee grote vijvers en een zonneterras kunt aanleggen!

De stand van de zon

Tuin Atelier met schuur Studio D8
Studio D8

Tuin Atelier met schuur

Studio D8

De zon is zeer bepalend voor je tuin. En of je ook van de zon houdt of juist liever schaduw wilt. Heb je een zeer zonnige tuin dan is het belangrijk om voor wat schaduw te zorgen en je huis tegen de zon te beschermen met een zonnescherm. Ook bij de keuze van je planten moet je rekening houden met de hoeveelheid zon of schaduw. 

Een goed idee voor wat natuurlijke schaduw is een paar kleine parasolbomen op een deel van je terras of een kleine begroeide pergola. Er is niets dat zoveel koelte geeft als een boom of planten qua schaduw. Maar ook een triangeldoek geeft veel schaduw.

Bomen voor kleine tuin

Misschien denk je dat je geen bomen kunt plaatsen maar dit kan zeker wel. Er zijn allerlei soorten bomen die klein blijven. Vraag ernaar bij je tuincentrum, een tuinarchitect of een gespecialiseerde bomenkwekerij. Bomen geven die natuurlijke uitstraling aan je tuin en voegen veel sfeer toe. 

Paden met borders

Heb je niet veel ruimte maar wil je wel graag die natuurlijke sfeer met veel planten en bloemen? Dan werkt een slingerend paadje heel goed. Vooral wanneer je die aan een kant wat hoger maakt en zo voor extra diepte en niveauverschillen zorgt in je tuin. Plaats er verschillende soorten groen en bloeiende planten voor een gevarieerd beeld. Ook houtsnippers voegen toe aan een natuurlijke sfeer.

Hoogteverschillen voor diepte

industriële tuin BMT Industriële tuinen
BMT

industriële tuin

BMT
BMT
BMT

Hoogteverschillen in je kleine tuin zorgen voor diepte en maken je tuin ruimtelijker. Ook zorgt het voor een beschut, knus gevoel met veel privacy. Hier zien we dat alleen wat simpele bakken met planten eromheen met wat bamboegras en hortensia's al voor die prachtige groene sfeer zorgen. Sfeervol, groen en zeker niet standaard!

Je terras als highlight

Vind je lang dineren op warme zomerdagen belangrijk en zit je vooral veel op je terras? Dan kun je er ook voor kiezen om je eethoek tot centerpiece van je tuin te maken. Wat groen eromheen, schaduwdoek erboven en klaar is je tuinparadijs! Kies je voor veel terras, zorg dan wel voor voldoende groen als natuurlijke tegenhanger. Wanneer je geen groene vingers hebt, zijn struiken ideaal.

Go vertical!

Heb je weinig ruimte, gebruik dan de hoogte in je tuin. Voeg het groen toe in de hoogte zodat alle ruimte beschikbaar blijft voor andere elementen.

Verhoogd terras

Een verhoogd vlonderterras is ook een goed idee om wat extra diepte te creëren en toch voor een fraai beeld te zorgen in je kleine tuin.

Of plaats een verhoogd vlonderterras met stenentuin ervoor…

Maak een leuk hoekje

In je kleine tuin heb je waarschijnlijk geen ruimte voor verschillende hoekjes maar misschien kun je er wel één hoekje maken. Bijvoorbeeld waar je een mooi uitzicht hebt op de planten of een vijver. 

Zwembad??

Moderne tuinarchitectuur in luxe tuin Stoop Tuinen Moderne tuinen
Stoop Tuinen

Moderne tuinarchitectuur in luxe tuin

Stoop Tuinen

Kun je ook een zwembad plaatsen in je kleine tuin? Jazeker! Er zijn allerlei kleine modellen zwembaden, hot tubs en jacuzzi's te koop tegenwoordig. Heerlijk om in de avond even een baantje te trekken of van een warm bad onder de sterren te genieten. Er blijft dan alleen weinig ruimte meer over voor andere elementen in je tuin. Wil je meer lezen over zwembaden? Laat je dan van deze 6 ideeën inspireren.

Natuurlijke vormen

​Natuurlijke zwemvijvertuin met buitenverblijf en sauna Van Mierlo Tuinen | Exclusieve Tuinontwerpen Landelijke tuinen
Van Mierlo Tuinen | Exclusieve Tuinontwerpen

​Natuurlijke zwemvijvertuin met buitenverblijf en sauna

Van Mierlo Tuinen | Exclusieve Tuinontwerpen

Kies in plaats van vierkant en recht eens voor een organische vorm in je tuin en borderranden met grote planten. Dat geeft direct een zeer natuurlijke uitstraling aan je tuin.

Ook 's-avonds genieten… .

Ultiem genieten in het donker. Heart for Gardens. Moderne tuinen
Heart for Gardens.

Ultiem genieten in het donker.

Heart for Gardens.

En wanneer je dat paradijsje dan hebt aangelegd, zorg er dan ook voor dat je er 's-avonds van kunt verlichten door middel van prachtige fakkels of sfeerverlichting.

Kleine tuin & balkon ideeënfoto's

Om je nog wat meer te inspireren geven we je hieronder nog wat balkon en kleine tuin ideeën foto's voor wat meer inspiratie voor je kleine tuin

Een bak met veel verschillende kleuren planten en bloemen maakt het verschil!

Ja, je kunt je kleine balkon dus ook supergroen maken!

Kiezels met houten vlonders: goedkope en sfeervolle optie

Een verticale plantenwand, kiezels en wat potten: that's all you need!

Groene oase

Artilignum artilignum Klassieke tuinen
artilignum

Artilignum

artilignum

Er zijn veel mogelijkheden om een groene oase te creëren en zoals ik je hierboven heb laten zien zijn er opties voor ieder wat wils. Als je een tuin inricht, maak dan een lijst van tevoren welke elementen voor jou allemaal belangrijk zijn. Wil je een kleine tuin met gras? Of ben je op zoek naar bomen voor kleine tuinen? Voor gras moet je vooral bedenken of je voldoende zon in jouw kleine tuin hebt. Spreek anders met een hovenier om advies in te halen welk soort gras bij jou het beste zal groeien. Zoek ook wat inspiratie foto’s met ideeën van vierkante, kleine tuinen. Dat zal helpen om een beeld te vormen. Als je graag bomen in jouw tuin wilt hebben, dan geldt hetzelfde dan gras: hoe zijn de omstandigheden en wat is belangrijk voor jou? Wil je fruitbomen of een weelderig boom waar je een schommel aan vast kunt maken? Zoek je een boom die ook in de winter groen is? Afhankelijk van jouw wenslijst kun je doelgericht op zoek gaan naar de juiste boom.

Hoe ziet jouw kleine tuin er uit? We ontvangen graag een foto!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Lab32 architecten Moderne huizen

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!