Warme en koude kleuren: welke kies je en waarom?

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Interieur Woonkamer Keuken Repelaarstraat Den Haag, LINDESIGN Amsterdam Ontwerp Design Interieur Industrieel Meubels Kunst LINDESIGN Amsterdam Ontwerp Design Interieur Industrieel Meubels Kunst Moderne woonkamers Natuurlijk Groen
Loading admin actions …

Je gaat je huis inrichten of restylen en bent toe aan de keuze voor het kleurenpalet. Tja, en dan? Er zijn zoveel tinten, trendkleuren, schakeringen, bewerkingen. Hoe maak je nu de juiste keuze? Belangrijk is om bij het begin te beginnen. Sommige kleuren stralen warmte uit. Andere zijn juist koeler. En de effecten en sfeer die je daarmee bereikt zijn totaal anders. Het begint dus met de keuze voor warme of koele tinten of juist een mix daarvan. Daarna kies je de basis- en accentkleuren. En hoe zorg je dan voor die perfecte balans waarin de accentkleuren niet overheersen? Vandaag leren we je kleuren kiezen. We gebruiken daarbij alle regels waar interieur-designers ook mee werken. 

Wat zijn warme kleuren?

Warme kleuren in huis zijn rood, oranje en geel plus alle tinten die ontstaan door deze kleuren te mengen. Ook geelloranje, oranje, roodoranje, donkerrood, roze en roodpaars zijn dus warme kleuren muurverf. Door deze kleuren in je interieur te gebruiken, creëer je een gezellige, warme en vooral fijne sfeer in een ruimte. Een woonkamer met warme kleuren straalt direct dat warme, knusse en levendige gevoel uit. 

Proeven hebben ook bewezen dat mensen in een ruimte met warme of koude tinten, echt temperatuursverschillen waarnemen. Het is dus niet zomaar een term die we gebruiken maar gevoelsmatig hebben deze kleuren dus ook echt deze invloed op ons. 

Warme kleuren op de muur zijn gevoelsmatig warm en stimuleren de emoties, gebruik je ze teveel dan creëren ze onrust. In de juiste proporties zorgen ze voor gezelligheid, dynamiek en levendigheid en vormen ze een sterk contrast met koude kleuren.

Wat zijn koele tinten?

Koude kleuren zijn paars, blauwpaars, blauw, blauwgroen, groen en geelgroen. Deze komen gevoelsmatig koeler over, vandaar de naam. Kies je voor koele kleuren dan kun je ze wat warmer maken door ze te mengen met een klein beetje rood, oranje of geel. Koelere tinten zorgen voor een gevoel van rust, sereniteit en balans. Ze zijn gevoelsmatig koeler en zorgen voor ontspanning, rust en vrede. Daarmee zijn ze dus prima geschikt voor de slaap- of badkamer. Ze vormen een sterk contrast met de warme kleuren.

Tip 1: zorg ervoor dat de kleuren bij elkaar passen

Belangrijk is dat de kleuren een fraai harmonisch geheel vormen en elkaar ook versterken. In dit voorbeeld is gekozen voor zandkleur en bruin met appelgroen en helderblauw als accentkleuren. Deze accentkleuren komen extra krachtig en mooi naar voren tegen deze basiskleuren als achtergrond. Daarnaast is het natuurlijk ook heel belangrijk dat je kleuren kiest die je mooi vindt. Die je een positief gevoel geven. Kies dus alleen voor trendkleuren wanneer je denkt dat je die ook gedurende langere tijd mooi zult blijven vinden.

Tip 2: maak per ruimte een moodboard

Wanneer je de kleuren voor je huis gaat kiezen dan maak je een onderscheid tussen de basis- en accentkleurenBasiskleuren zijn meestal wit, ecru, beige, zandkleur en alle nuances daarin. Vervolgens kies je de accentkleuren. Belangrijk daarbij is dat  je deze kleuren mooi vindt en ze bij jou en je huisgenoten een positief gevoel opleveren. Stem het dus af met de rest van je gezin. Gebruik daarvoor staaltjes van de plaatselijke bouwmarkt. Die leg je in de juiste mix bij elkaar en zo maak je je kleurenpalet. Nu je kleurenpalet compleet is, kun je per ruimte een plan maken. Wees creatief en bedenk voor elke ruimte een eigen unieke look waarbij de hoofdkleuren uit je palet steeds weer terugkomen.

Tip 3: warme kleuren voor sociale ruimtes

Restaurant MINT | Waalwijk, CioMé CioMé Bedrijfsruimten Gastronomie

In bars en restaurants of sociale ruimtes komen we vaak warme kleuren tegen. Deze stimuleren de emoties en zorgen voor een gevoel van sociaal samenzijn, verbinding en gezelligheid. Natuurlijk kun je met warme kleuren in je interieur ook perfect dat warme accent toevoegen aan een wat zakelijke koele ruimte. Hier is dat heel goed uitgevoerd in de vorm van de fraaie driehoekverlichting.

Tip 4: koele kleuren voor ruimtes waar je je ontspant of juist inspant

Koele kleuren maken je geest leeg en rustig. Dit zorgt natuurlijk voor optimale ontspanning maar ook juist voor een goede concentratie en rustig, hard werken. Daarom komen we deze kleuren veel tegen in kantoren en slaapkamers waar je niet teveel geprikkeld wilt worden, maar juist een bepaalde rust en harmonie nodig hebt.

Tip 5: hoe gebruik je zwart & wit?

Behoren zwart en wit ook tot koele of warme tinten? Jazeker, wit behoort tot de koele tinten en zwart tot de warme tinten. Verrassend he? Belangrijk dus om hier rekening mee te houden wanneer je alles wit schildert. Zorg dan zeker voor wat warme kleuren in je woonkamer die extra warmte toevoegen. 

Tip 6: combineer neutrale tinten met warme & koude accenten

Neutrale tinten zijn er in allerlei schakeringen en tinten en vormen een uitstekende basis. Combineer beige, ecru en grijs met warme of koele tinten voor een zeer fraai en gevarieerd kleurenpalet

Tip 7: de juiste verhoudingen

Overdaad schaadt. En dat geldt zeker voor teveel verschillende kleuren die je overdadig gebruikt. Dat kan dan net 'too much' worden. Hou daarom de 80/20 verhouding aan. 80% van de ruimte schilder je in je gekozen basiskleuren en 20% gebruik je voor de kleuraccenten. Op onze pagina's vind je tal van voorbeelden van onze interieurdesigners om te bekijken hoe je dit precies doet.

Tip 8: wees spaarzaam met warme kleuren in je slaapkamer

Warme tinten zijn natuurlijk mooi, sensueel en sfeervol maar pas ermee op in de slaapkamer. Want warme kleuren zijn ook activerend, energiek en dynamisch. En in deze ruimte wil je graag ontspannen. Koele en neutrale tinten in je slaapkamer zorgen voor die sereniteit en rust in deze ruimte. Een perfect idee is om koele en warme tinten te mixen tot een sfeervol geheel zoals hier. Sfeervol, romantisch en sereen!

Waar gaat jouw voorkeur naar uit? Koel of warm?

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine