7 manieren om ervoor te zorgen dat je kamerplanten ook in de winter overleven | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

7 manieren om ervoor te zorgen dat je kamerplanten ook in de winter overleven

Mariska Middelbeek Mariska Middelbeek
van homify
Loading admin actions …

In de koude wintermaanden is het niet altijd makkelijk om je kamerplanten zo goed te onderhouden dat ze de lente halen. Of het nu gaat om buitenplanten die je in de winter hebt binnengehaald of gewoon om de planten die er altijd al stonden. Er lijkt in de winter iets te zijn waardoor je kamerplanten er gewoon niet zo goed bijstaan als tijdens de rest van het jaar. Maar hoe komt dat eigenlijk? Binnen is het misschien wat kouder dan in de winter, maar met de kachel aan wordt het nou ook weer niet zo heel erg koud. En natuurlijk komt er wat minder zon binnen, maar er zijn genoeg dagen dat de zon wel een paar uurtjes schijnt.

In dit Ideabook bespreken we 7 manieren om ervoor te zorgen dat je kamerplanten de winter overleven. We geven tips die je gemakkelijk in de praktijk kunt brengen. Hiermee zorg je ervoor dat je kamerplanten er ook in de winter mooi bijstaan. Je hoeft je niet langer zorgen te maken dat je in de lente allemaal nieuwe planten moet kopen, omdat je oude kamerplanten de winter niet hebben overleefd. Voortaan kun je het hele jaar door van de planten in huis genieten.

Zorg ervoor dat de luchtvochtigheid in huis goed is

De meeste kamerplanten groeien het best bij een luchtvochtigheid tussen de vijftig en zestig procent. In veel huizen daalt de luchtvochtigheid in de winter onder de vijfendertig procent, wat voor een kamerplant erg laag is. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de luchtvochtigheid voor je kamerplanten te verbeteren.

Zo kun je een klein dienblad met opstaande rand vullen met kiezelstenen en water. Op de kiezelstenen op het dienblad zet je vervolgens de pot met je kamerplant neer. Je plaatst het geheel op een warme zonnige plek of bovenop een radiator. Hierdoor wordt de lucht bevochtigd, waar de kamerplant door zijn nabijheid direct van profiteert. Je kunt ook een kleine kas voor je kamerplanten namaken. Hiervoor vul je een ondiepe schaal met zo’n 5 centimeter water en kiezels. Je zet je kamerplant in de schaal en dekt het gehaal af met een plastic zak. Als het water verdampt, komt er vanzelf voldoende vocht voor je kamerplant vrij.

Zet de kachel niet te hoog

Monstera Magnifica: modern  door Tim van de Weerd, Modern
Tim van de Weerd

Monstera Magnifica

Tim van de Weerd

Het is aan te raden om de kachel in huis niet te hoog te zetten, zeker niet in de avonduren. Als je toch erg graag een heel warm huis hebt, kun je het beste ’s ochtends het meest stoken en de kachel ’s avonds steeds wat lager zetten. Zo creëer je dezelfde cyclus als in de natuur. Ook hier is het gedurende de dag vaak het warmst en koelt het ’s avonds langzaam af.

Zorg ervoor dat er genoeg licht binnenkomt

Chimney bloempot - nieuw Delftsblauw van Ontwerpstudio Inge Simonis Industrieel
Ontwerpstudio Inge Simonis

Chimney bloempot – nieuw Delftsblauw

Ontwerpstudio Inge Simonis

Zet je kamerplanten op de meest zonnige plek die er in huis te vinden is. Uiteraard geldt deze tip uitsluitend voor de winter, aangezien het op deze plekken in de zomer juist weer veel te heet kan worden. In de winter zullen de meeste planten er juist moeite mee hebben als ze helemaal geen zonlicht zien. Daarom is het verstandig om ze ’s winters niet op het noorden te plaatsen, maar voor een plekje op het oosten te kiezen. Hier schijnt de zon gedurende de ochtenduren, waardoor de kans niet heel groot is dat het veel te warm wordt. Grote, zware planten kun je trouwens het beste verplaatsen door ze op een rijdend onderstel neer te zetten.

Geef je planten niet teveel water

van homify

De meeste kamerplanten krijgen in de winter veel te veel water. De behoefte aan water is niet zo groot als gedurende de rest van het jaar, waardoor de meeste planten in de winter slechts een keer per week een beetje water nodig hebben. Eigenlijk gaan je kamerplanten in de winter in een soort van winterslaap. Dat geldt al helemaal voor de planten die je in de winter van buiten naar binnen hebt gehaald. Door de kleinere hoeveelheid licht en lagere temperaturen schakelen zichzelf als het ware uit, waardoor de behoefte aan water ook veel minder groot is.

Verwijder insecten

Insecten kunnen funest zijn voor je kamerplanten, waardoor het belangrijk is om de nodige stappen te ondernemen om de aanwezigheid van deze beestjes te voorkomen. Gelukkig hebben we daarvoor wat handige trucjes bedacht. Zo kun je zelf kleverige vangstokjes maken. Hiervoor besmeer je een geel (of andere felgekleurd) stukje karton met een dun laagje honing. Je bevestigt het karton op een tandenstoker en plaatst het in de aarde in de pot van je kamerplant. Als het karton vol zit met kleine zwarte insecten gooi je het weg en maak je een nieuwe. Je kunt ook een teentje knoflook in de aarde begraven of je planten met regelmaat verpotten.

Maak een eigen tonic voor je planten

Een andere bedreiging voor je kamerplanten zijn ziektes. De meest voorkomende ziekte die kamerplanten krijgen wordt gekenmerkt door gele of bruine vlekken, die als eerste verschijnen op een blad aan de buitenkant en vervolgens naar bladen aan de binnenkant verspreiden. Als je kamerplanten hier last van krijgen, kun je zelf een tonic maken om op de bladeren te spuiten. Hiervoor los je vier theelepels bakpoeder op in een liter water en voeg je een paar druppels groene zeep toe.

Zet sommige planten op een koele plek

woonkamer in warme tinten Moderne woonkamers van choc studio interieur Modern
choc studio interieur

woonkamer in warme tinten

choc studio interieur

Niet alle kamerplanten kunnen evengoed tegen de zon en de warmte. Er zijn er ook een aantal die het best gedijen onder niet al te hoge temperaturen en weinig zonlicht. Voor deze planten moet je een plekje in huis zoeken waar het niet al te warm is. Je zet ze dus niet voor of in de buurt van een radiator. Ook zorg je ervoor dat ze nooit in direct zonlicht staan. Uiteraard zijn dit niet de makkelijkste planten om binnen te houden. Mocht je daar tegenop zien, dan kun je bij aanschaf het beste planten kopen die tegen een beetje warmte en zonlicht kunnen.

Wil je meer weten over kamerplanten? Lees dan ook dit Ideabook eens!

Wat is jouw tip om ervoor te zorgen dat je kamerplant de winter doorkomt? Laat hieronder je reactie achter!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!