Een fijne plek voor je hond creëren: zo doe je dat! | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Een fijne plek voor je hond creëren: zo doe je dat!

Mariska Middelbeek Mariska Middelbeek
Moderne badkamers van GLR Arquitectos Modern
Loading admin actions …

Als je al een tijdje een hond in huis hebt, dan weet je ondertussen wel dat dit huisdier een plek nodig heeft om zich even terug te trekken en tot rust te komen. Nog niet zo heel lang geleden leefden de meeste honden nog buiten in een hondenhok, waar ze het huis of de boerderij bewaakten. In sommige gevallen is dat nog steeds zo. Voor binnen heb je dan geen mand en andere voorzieningen nodig. Toch wonen de meeste honden tegenwoordig bij ons in huis. Het worden tenslotte niet voor niets gezelschapsdieren genoemd. Als je de hond binnen houdt, dan zijn er aantal dingen die je in huis voor elkaar moet hebben. Zo moet er een plek zijn waar je hond kan eten en ’s nachts kan gaan slapen. Om te voorkomen dat je hele huis er na een tijdje uitziet alsof de hond zich op alles heeft uitgeleefd, is het goed om in huis wat aanpassingen te doen.


In dit Ideabook vertellen we je hoe in huis je een fijne plek voor je hond kunt creëren. Daarnaast geven we je een aantal tips om je huis schoon en netjes te houden, ondanks dat er een hond in huis is. Onze inrichting is meestal niet helemaal op de aanwezigheid van een hond voorbereid, waardoor een aantal aanpassingen nodig kunnen zijn. Sta je op het punt een hond in huis te nemen? Of heb je het idee dat je huis wel wat aanpassingen kan gebruiken voor de hond die al een tijdje bij je woont? Lees dan snel verder en gebruik onze tips om een fijne woonomgeving te creëren voor je hond, maar natuurlijk ook voor jezelf.

Een stevige vloer

In een huishouden waar huisdieren wonen, is de vloer misschien wel belangrijkste aspect in huis om rekening mee te houden. Huisdieren besteden veel tijd op de vloer; dat geldt natuurlijk met name voor honden en katten. Ze lopen over de vloer, zitten op de vloer en liggen op vloer. Het is daarom van groot belang dat de vloer makkelijk schoon te maken is. Hiervoor zijn niet-poreuze ondergronden ideaal. Betonnen vloeren en tegels zijn een prima keuze, net als vloeren van hardhout en bamboe. Hierbij moet je wel rekening houden met de scherpe nagels van je hond, die in zachte houtsoorten voor krassen kunnen zorgen.


Vloerverwarming is bij veel honden favoriet, mits het ze niet te warm onder de voeten wordt. Tapijt is niet aan te raden, omdat het moeilijk schoon te maken is. Als je het toch heel graag wilt kun je het beste voor tapijttegels kiezen, omdat deze afneembaar en wasbaar zijn. Het is aan te raden om bij de voor- en achtertuin een mat neer te leggen die vies mag worden. Daar kun je de hond na het uitlaten in een regenbui droog maken, zonder dat de vloer meteen onder de vieze vlekken zit.

Een makkelijke manier om naar binnen en buiten te gaan

Bertus residency Moderne gangen, hallen & trappenhuizen van Diego Alonso designs Modern
Diego Alonso designs

Bertus residency

Diego Alonso designs

We zijn allemaal wel bekend met het kattenluikje. Het geeft de kat de mogelijk om te allen tijde naar binnen en buiten te gaan. Nu laat je een hond liever niet alleen de straat op gaan, maar de achtertuin in kan weinig kwaad. Voor kleine hondjes kun je een luikje, zoals we dat voor katten kennen, in je deur maken. Zo kan de hond altijd even de tuin inlopen, ook als de achtertuin dicht is. 

Om het voor jezelf makkelijk te maken om voor en na het uitlaten naar buiten en binnen te gaan kun je een aantal dingen doen. Zo is het handig om een haakje bij de deur te maken waar je de riem op kunt hangen. Ook leg je een mat op de grond waar de hond met zijn natte pootjes op kan staan. Leg een handdoek neer bij de deur waarmee je de hond, indien nodig, mee kunt afdrogen.

Een plek om je hond eten te geven

Woonhuis | Delft Scandinavische keukens van Design Studio Nu Scandinavisch
Design Studio Nu

Woonhuis | Delft

Design Studio Nu

De keren dat de bakjes met hondenvoer en water per ongeluk werden omgestoten zijn waarschijnlijk niet meer op een hand te tellen. Probeer daarom een plekje uit te kiezen in de keuken waar de bakjes enigszins verdekt staan opgesteld, zodat je hond en andere bewoners er niet steeds tegenaan lopen. Het opbergen van het hondenvoer is een andere uitdaging. De zakken zijn over algemeen vrij log, zien er niet heel aantrekkelijk uit en trekken ongedierte aan. Een keuken met een ingebouwde, luchtdichte vuilnisbak is wat dat betreft ideaal. Maar een ouderwetse metalen vuilnisbak werkt ook prima.

Een plek om te knuffelen

Je hoeft je hond niet op je bank en stoelen toe te laten, maar wie kan het weerstaan om gezellig samen op de bank te gaan zitten? Het is verstandig om de bank en stoelen in het huis te beschermen door er een wasbare hoes omheen te doen. Natuurlijk kun je op de bank ook een alleen een kleed neerleggen op de momenten dat je hond er op mag zitten. Het is aan te raden om in huis ook een plek speciaal voor je hond te creëren. Dan kun je denken aan een mand met zachte kussens in de woonkamer of in de gang. Dan heeft je hond ook minder behoefte om op je bank of stoelen te zitten.

Een comfortabele plek om te slapen

Honden hebben behoefte aan een plek om zich even terug te kunnen trekken. Een plek waar ze rustig kunnen slapen. Een comfortabele, rustige plek, niet te ver van hun baasjes, maar wel vrij van tocht. Een nadeel is dat een dergelijke plek nogal veel ruimte in beslag kan nemen.  Om te voorkomen dat het nogal rommelig wordt in huis is het een idee om een slaapplek te creëren in een nis onder planken of de trap in huis.

Een plek om je hond te wassen

De gootsteen is een prima plek om een kleine of middelgrote hond te wassen. Voordeel hiervan is dat je niet hoeft te bukken en het makkelijker schoon te maken is dan een bad. Voor grotere honden ben je helaas toch veroordeeld tot de douchebak of het bad. Gelukkig hoef je dit niet wekelijks te doen.

Meer weten over huisdieren in huis? Lees dan ook dit Ideabook eens!

Heb jij nog tips die we niet hebben genoemd? Laat het ons weten in de comments!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!