Een muur uitbreken kan niet zomaar – dit moet je echt weten

TILL BEHNE TILL BEHNE
homify Moderne keukens
Loading admin actions …

Een muur in je huis slopen is makkelijker gezegd dan gedaan. Er komt een heleboel bij kijken. Een aantal dingen daarvan willen we vandaag in dit Ideabook met je doornemen. Het spreekt voor zich dat het slopen van een muur iets oplevert. Meestal zorgt het voor meer lichtinval en een ruimtelijk en meer open gevoel van de kamer. Een veel voorkomende variant is natuurlijk de muur van de keuken naar de woonkamer eruit breken zodat de twee ruimtes bij elkaar getrokken worden. Of twee kleine slaapkamertjes, die zo één grote kamer worden. Wat je ook veel ziet is sloopwerkzaamheden aan de achterkant van het huis, zodat er een grote glazen pui in kan. Maar bijvoorbeeld ook een extra raam in een muur voor meer contact met buiten, en uiteraard meer licht.

Wat zijn de draagmuren in je huis?

Herenwoning met stadstuin in het centrum van Mechelen, aerts+blower bvba aerts+blower bvba Moderne eetkamers
aerts+blower bvba

Herenwoning met stadstuin in het centrum van Mechelen

aerts+blower bvba

Voordat je een muur gaat doorbreken, is het van groot belang om te bepalen of het een dragende muur is of niet. Is dat niet het geval kun je zonder al teveel voorbereidingen aan de slag. Een dragende muur heeft wat meer voorbereiding nodig. Zoals de naam al doet vermoeden, draagt deze muur een deel van het huis. Dus als je deze zonder maatregelen sloopt, loopt je huis ernstig gevaar om in elkaar te zakken. Om te bepalen of een muur dragend is, moet je een aantal dingen nagaan. Je kan de bouwplannen van de woning bekijken, mits deze beschikbaar zijn. Als het om een pand gaat met meerdere verdiepingen, loopt een dragende muur altijd door op bovenliggende verdiepingen. Als je er niet uitkomt, is het aan te raden om een specialist in te schakelen. Een dragende muur kan uiteindelijk ook deels worden doorgebroken. Maar dan moet je er wel voor zorgen dat er voldoende ondersteuning is van de vloerbalken. Dat kan door middel van stalen balken.

Heb je een vergunning nodig?

zicht vanuit eetkamer ddp-architectuur Minimalistische eetkamers Metaal Zwart Meubilair,Eigendom,Gebouw,Plant,Raam,Armatuur,Schaduw,Interieur ontwerp,Stoel,architectuur
ddp-architectuur

zicht vanuit eetkamer

ddp-architectuur

Voor sommige sloopwerkzaamheden heb je een vergunning nodig. Als je de sloopwerkzaamheden door een specialist laten uitvoeren, weten zij vaak wel of dit nodig is of niet. Ga je zelf aan de slag, is het raadzaam om informatie bij je gemeente in te winnen of een vergunning noodzakelijk is of niet. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat er zomaar van alles gesloopt wordt. Zeker met het oog op de algemene veiligheid.

Het sloopwerk

Als je eenmaal bepaald hebt of iets een dragende muur is, of je een vergunning nodig hebt en alle andere voorbereidingen zijn getroffen, kun je aan de slag. Mocht je zelf de handen uit de mouwen steken, moet je aan een aantal dingen denken. Uiteraard hangt het ervan af of je de hele muur gaat slopen of slechts een deel. Om een steunmuur of draagmuur te verwijderen moeten de bovengelegen vloerbalken of muren gestut worden, om instorting te voorkomen. Voor het stutten van de muren wordt gebruik gemaakt van een houten of stalen balk. Gaat het om het doorbreken van een buitenmuur, waar de rest van het huis op steunt, dan wordt er een stalen portaal geplaatst, waarmee de muren rondom ondersteunt worden.

Benodigdheden

Prachtige moderne boerderij keuken, Tieleman Keukens Tieleman Keukens Moderne keukens
Tieleman Keukens

Prachtige moderne boerderij keuken

Tieleman Keukens

Afhankelijk van de dikte van de muur heb je verschillende gereedschappen nodig. Je kan een elektrische cirkelzaag gebruiken. Of de alom bekende sloophamer, voor het grove werk. Er bestaan elektrische breekhamers en allerlei boor gereedschappen. Uiteraard moet je ook denken aan de veiligheid. Zet dus altijd een veiligheidsbril op, het liefst ook een helm. Draag handschoenen en werkschoenen met een stalen neus. Uiteraard moet het puin na de werkzaamheden nog worden verwijderd. Huur dus een container, of als er niet zo veel puin is kan je het zelf in speciale puinzakken afvoeren.

Waar loopt de elektra?

Uiteraard is het van belang, voordat je muren gaat weg breken, om te bepalen of er geen elektrische leidingen door de muur lopen. Als je zomaar gaat slopen, en dan per ongeluk op elektra stuit, heb je een groot probleem. Vaak loopt elektra van de stopcontacten in een rechte lijn naar beneden richting de vloer. Maar ga daar nooit zomaar vanuit. Je hebt ook apparaten die je daarbij kunnen helpen. Zo'n apparaat heet een leidingzoeker en deze kan elektrische leidingen in de muur voor je opsporen. Op die manier kun je er altijd zeker van zijn dat je geen leidingen raakt.

Waar loopt de waterleiding

B&B Borgo Merlassino homify Landelijke eetkamers
homify

B&B Borgo Merlassino

homify

Wat voor elektrische leidingen geldt, geldt natuurlijk ook voor waterleidingen. Als je gaat slopen wil je geen waterleiding raken. Bijvoorbeeld als je de muur tussen de keuken en de woonkamer doorbreekt, zou je nog wel eens op een waterleiding kunnen sluiten. Voor waterleidingen geldt natuurlijk ook dat je vaak wel enigszins kan bepalen waar ze lopen. Om geen enkel risico te nemen kun je ook weer een detectieapparaat gebruiken om alle risico's uit te sluiten.

Wil je toch hulp? Deze professionals hebben verstand van muren uitbreken. Inspiratie nodig wat een beetje sloopwerk zou kunnen opleveren? Kijk hier maar eens rond. En in dit Ideabook zie je wat het kan opleveren als je de achtergevel eruit sloopt en vervangt door een glazen pui.

Ter afsluiting nog wat tips

Livingroom studioarte Minimalistische woonkamers livingroom,vintage,staircase,bookcase
studioarte

Livingroom

studioarte

Zoals je ziet verwijder je niet zomaar een dragende muur. Hier heb je specifiek kennis, materialen en machines voor nodig. Of het nou een dragende muur is die je wilt verwijderen of een gewone muur die doorbroken moet worden, neem eerst contact op met een professioneel. Deze kan een inschatting ervan maken wat de kosten zijn om een draagmuur te verwijderen en hoe je de rest van het huis beschermd (denk aan de anderen muren maar ook aan stof bijvoorbeeld).

Wil je graag wat inspiratie hoe een open, grote woonkamer eruit kan zien of wat een verschil het maakt als je bijvoorbeeld keuken en woonkamer samenvoegt? Lees dan hier verder

Zie jij jezelf al een muur in je huis slopen? Laat hieronder je comment achter.

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!