woonhuis S Neerharen:  Woonkamer door 3d Visie architecten

De nieuwe trend: side table achter je floating bank

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.
Loading admin actions …

Er is een revolutie op gang: de bank staat niet meer tegen de muur! In kleine appartementen of huizen is het belangrijk om de ruimte ruimtelijk, speels en open in te delen. Maar ook in grotere huizen kan het soms een goed idee zijn om de bank net even anders te positioneren. Bijvoorbeeld om de rechte verticale lijnen te doorbreken of om voor wat extra diepte te zorgen in je interieur. De nieuwe trend is om de bank net iets van de muur af te zetten. De zogenaamde floating bank. Zo wordt de woonkamer een stuk dynamischer, levendiger en creatiever. Maar ja, wat doe je met dat lege gat tussen bank en muur? Kies bij voorkeur iets dat toevoegt aan de functionaliteit of sfeer in de ruimte. Bijvoorbeeld een vintage oude side table achter je bank met wat fraaie accessoires. Maar wist je dat je die tafel ook voor allerlei nuttige functies kunt gebruiken? Je had nog geen werkplek speelplek voor de kinderen, hobbyruimte of je wilt graag wat extra opbergruimte? Lees even mee wat de mogelijkheden zijn… .

De floating bank

Hier zien we het basisprincipe van de floating bank: de bank is net even iets van de muur af geplaatst. In dit geval is er alleen een lamp schuin achter de bank geplaatst. Met de grote muurprint zou het ook te druk in de ruimte worden wanneer er hier iets achter zou worden geplaatst. Direct wordt duidelijk wat de voordelen zijn: een veel ruimtelijker effect, meer beweegruimte en een speelser en meer dynamisch geheel.

De korte kant van de muur af…

 Woonkamer door Darlings of Chelsea
Darlings of Chelsea

Hollie Modular Sofa

Darlings of Chelsea

En natuurlijk hoef je je bank niet met de lange kant tegen de muur aan te plaatsen maar kunt je hem ook draaien zoals in dit voorbeeld. Zo staat hij met de korte kant net iets van de muur af. In de ruimte tussen de muur en de bank kun je een sfeervol houten bankje of smalle sidetable achter je bank plaatsen met een paar groene planten. Wanneer zowel je bank als de muur licht getint zijn dan kun je dit op deze manier goed doorbreken. Ben je nog op zoek naar je sofa? Bekijk dan ook even ons artikel: welke sofa past bij mij?

Een keuken achter je floating bank

Zeer origineel deze opstelling met een complete keuken achter de floating bank. Wanneer je zoals hier kiest voor een minimalistisch en smal design dan is dit ook prima te combineren in je woonkamer. En wat past er nu beter bij een zwevende bank dan een prachtige zwevende keuken met ruimte en warme sfeerverlichting onder de keukenkastjes.

Hoe vul je deze open ruimte achter je bank?

Door je bank iets van de muur af te plaatsen ontstaat daar een lege ruimte die je voor verschillende nuttige doelen kunt inzetten:

* Je wilde graag nog een extra werkplek? Plaats er een smalle side table plus stoel en je hebt je eigen home office. Doordat je aan de andere kant van de bank zit, heb je toch je eigen ruimte

* Heb je veel boeken en losse spullen? Plaats dan een open kast achter je floating bank. Zo valt de kast ook direct minder op.

* Plaats een houten side table achter je bank met wat: planten, grote glazen vazen, planten en of andere accessoires.

* Plaats er een lage, lange aan de muur bevestigde kast: zo heb je direct ook nuttige opslagruimte

* Plaats een plank aan de muur net iets lager dan de leuning van je bank. Zo lijken de spullen die je op de plank plaatst er net iets achter te verdwijnen maar zie je ze toch.

* Heb je iets anders waar je graag ruimte voor wilt? Maak er dan een speciale hobby-, kinderteken- of schildertafel van.

Kinderspeelplek

woonhuis S Neerharen:  Woonkamer door 3d Visie architecten
3d Visie architecten

woonhuis S Neerharen

3d Visie architecten

Staat je bank middenin de woonkamer en kijk je liever niet tegen de achterkant aan? Dan is deze locatie ook bij uitstek geschikt voor een paar fraaie opbergmanden of kisten voor het speelgoed van je kinderen. En zo heb je ook direct een handige aparte speelplek voor de kinderen: dichtbij maar toch net even buiten de zithoek. Een kleine scheidingswand met open haard erin is ook een goed idee om de ruimte naast je bank te vullen.

Plaats er een scheidingswand

Is de ruimte beperkt maar wil je de ruimte toch visueel scheiden? Met een fraaie scheidingswand kun je de ruimte goed afscheiden en zo kijk je ook niet uit op de achterzijde van je bank. Twee vliegen in een klap! Hou de scheidingswand open zoals hier zodat de natuurlijke lichtinstroom niet belemmerd wordt.

Compleet floating

Wanneer je de ruimte hebt dan kan het ook heel mooi zijn om je bank los in de ruimte te plaatsen. Oftewel compleet floating. Dit zorgt niet alleen voor een zeer ruimtelijk effect maar trekt ook alle aandacht maar je (design) bank. Kies je voor een lage bank zoals hier dan is deze minder dominant aanwezig in de ruimte. Ook fraai hoe hier het platform van de bank in dezelfde stijl is vorm gegeven als de lage kasten langs de wand.

Rustiek houten side table

Oude stoere sidetable van hout:  Eetkamer door Were Home
Were Home

Oude stoere sidetable van hout

Were Home

Wil je graag een landelijke of vintage sfeer? Ga dan bij de plaatselijke recycle of rommelmarkt op zoek naar een fraai old look side table voor achter je bank. Met zo'n smalle sidetable achter de bank voeg je enorm veel sfeer en warmte toe! 

Sidetable achter de bank zelf maken

 Woonkamer door Conni Kotte Interior
Conni Kotte Interior

Sidetable – still life

Conni Kotte Interior

De smalle sidetable kun je overal kwijt achter je bank. Tegen die een lege muur in je gang met een mooie vaas en lamp, in de woonkamer achter de bank met wat planten en laat je creativiteit de vrije loop. Handig is om een in hoogte verstelbare tafel te maken. Deze kun je eventueel ook ergens anders plaatsen. In deze video zie je hoe je zelf zo'n mooie stoere sidetable maakt van steigerhout.

En heb jij je bank al los van de muur staan?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!