Gang en hal door a-base I büro für architektur

Creatief aan de slag: je eigen kapstok maken

Johan van Dijk Johan van Dijk

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.
Loading admin actions …

Een van de ruimtes in huis die het minst de aandacht krijgt op het gebied van inrichting is vaak de gang. Het is echt zo’n doorgangsruimte waar je eigenlijk veel te weinig aandacht aan besteed. En dan is er daar ook nog eens een cruciaal element wat erg vaak wordt vergeten om aan te brengen. Weet je gelijk wat we bedoelen? De kapstok is dat in dit geval! Een kapstok kopen is snel genoeg gefixt en daar hoef je wat ons betreft zeker geen interieurontwerper voor te zijn. Maar wat als je nou eens even lekker creatief aan de slag wilt gaan? Je eigen kapstok maken is dan een ontzettend leuk idee! Zo heel erg moeilijk is dat namelijk niet en we willen je graag de nodige suggesties aan de hand doen. En misschien ben je toch niet zo creatief maar wil je wel een origineel ontwerp ophangen. Ook in dat geval doen we je graag enkele leuke suggesties aan de hand.

Kapstok kopen of kapstok maken?

We hadden het er in de inleiding al even over: ga je een kapstok kopen of er een maken? Als je naar deze foto kijkt dan zie je dat er kant-en-klare exemplaren zijn die je alleen maar zelf aan de muur hoeft te monteren. En daar komt dus verder niet zo heel erg veel know how bij kijken. Het gaat er vooral om wat je zelf kunt doen, of beter gezegd wat je niet kunt doen! Maar of je nou zelf van af het begin een kapstok zelf helemaal gaat maken of gewoon een paar gaatjes in de muur boort en het vervolgens ophangt, het is belangrijk dat de kapstok zelf goed in de omgeving past. De stijl en uitstraling van je gang of hal zijn dus eerst iets waar je over na moet denken. En wat wil je verder nog meer gaan doen om de ruimte zowel functioneel als gezellig te maken? Denk dus na over een eventueel zitje, een schoenenrek of kast en eventueel andere objecten. Houd uiteraard wel altijd rekening met het oppervlakte van de gang: als het klein is moet je er niet teveel spullen in willen proppen.

Een staande kapstok

 Gang en hal door homify
homify

Restyling woonboerderij

homify

Laten we eens kijken hoe je zelf diverse kapstokken kunt gaan maken. We beginnen met een staande kapstok waarvan je op de foto al een heel erg fraai voorbeeld kunt zien. In feite niet zo heel erg moeilijk om zelf te maken! Een ietwat kromme boomstam en wat kleinere takken kunnen al genoeg zijn! Zorg dat je het geheel ontdoet van alle schors en zorg dat het goed glad geschuurd is. Het enige wat je dan hoeft te doen is gaten boren en takken op maat maken om te zorgen voor een poot waarop de kapstok staat en uiteraard voor de takken waaraan de jassen opgehangen kunnen worden.

Twee verschillende oplossingen

Deze foto laat niet één, maar twee verschillende oplossingen zien die je zelf super eenvoudig kunt gaan maken! Laten we eerst beginnen met de grote kapstok die je ziet. In feite is het niet meer dan een buis die in een u-vorm is uitgevoerd en die aan het plafond opgehangen is. Je hoeft dus in feite alleen maar in het plafond te gaan boren, want een dergelijke buis kun je vrij eenvoudig op maat laten maken. Maar er is nog een hele simpele oplossing te zien die voor kinderjassen ideaal is. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is gaten in de muur te boren en grote houten deuvels in de muur te bevestigen. Simpeler dan dit kan het eigenlijk niet!

Een inbouwkast maken

De meer gevorderde doe-het-zelvers draaien hun hand er waarschijnlijk niet voor om: zelf een inbouwkast maken! De kapstok is in dit geval onderdeel van het grotere geheel en dat geeft uiteraard ook een schitterend afgewerkt plaatje. Met een constructie als deze heb je ook gelijk een mooie plek om je schoenen op te kunnen bergen. Hoe ga je dan te werk? Wij hebben wat handige tips van een timmerman verzameld en daar kun jij vast wel je voordeel mee gaan doen. En let verder ook even op de prachtige kleurstelling waar hier voor gekozen is. Een fraai eclectisch plaatje om te onthouden!

Super creatief

Knijper kapstok:  Kleedkamer door Knijpertjes.nl
Knijpertjes.nl

Knijper kapstok

Knijpertjes.nl

Sommige dingen kun je zelf eigenlijk niet bedenken. Dit super creatieve voorbeeld kan je echter wel aan het denken zetten! Hoe leuk is het om gigantische wasknijpers als kapstok te gebruiken? Vooral met deze fraaie kleurtjes erg mooi om te zien. En ook nog eens heel erg eenvoudig om zelf te maken. Het lastigste is misschien nog wel om aan die grote wasknijpers te komen. Maar met de hulp van het internet moet dat ook vast wel goed gaan komen.

 Gang en hal door Equipe Ceramicas
Equipe Ceramicas

Caprice DECO Wave Colours 20x20

Equipe Ceramicas

Aan de slag met hout

Meubels van Moso Bamboe:   door byJensen
byJensen

Meubels van Moso Bamboe

byJensen

De vorige foto en deze foto laten een kapstok zien waarbij hout nodig is als ‘achterbord’ van je kapstok. Er zijn heel veel verschillende materialen die je dan kunt gaan gebruiken en we laten het uiteraard niet na om je wat leuke suggesties aan de hand te doen. Je kunt kiezen voor een simpele spaanplaat. Dit is voor een meer industrieel effect zeker geen slecht idee. Maar als je het toch iets rustieker en verfijnder wilt hebben dan kan steigerhout een heel erg goed idee zijn. Daarnaast zou je ook voor het verven of spuiten van hout kunnen denken. Het ligt er maar net aan met welke stijl jij precies aan de slag wilt gaan.

Antiek?

Voor we jou vol enthousiasme aan het maken van een kapstok gaan laten beginnen, willen we je er nog even op wijzen dat je ook nieuw antiek zou kunnen creëren. Enige vaardigheid met houtsnijwerk is natuurlijk wel een vereiste, maar wie weet waar dit je tot uit kan gaan dagen! En als het dan toch niet lukt dan zijn er altijd kapstokken te koop die je alleen maar op hoeft te hangen. De keuze is geheel aan jou en we wensen je er veel succes bij!

Spinder Design entrance collection :  Gang en hal door Spinder Design
Spinder Design

Spinder Design entrance collection

Spinder Design
Heb jij zelf ooit een kapstok gemaakt? We horen het graag! 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!