Reinig de lucht en leef gezond met deze planten! | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3646:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Reinig de lucht en leef gezond met deze planten!

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Knightsbridge Roof Terrace Moderne winkelruimten van Aralia Modern
Loading admin actions …

Nederland behoort tot de landen met de hoogste luchtvervuiling ter wereld. Dit wordt met name veroorzaakt door de neerslag van giftige stoffen vanuit het Roergebied. Ondanks dat we gezond proberen te eten, voldoende bewegen en rust nemen, krijgen we dus ongemerkt dagelijks toch flink wat giftige stoffen binnen via de lucht. Voor het lichaam is het belangrijk om deze stoffen weer af te kunnen voeren, bijvoorbeeld 's-nachts wanneer je slaapt. Het goede nieuws is dat gewone kamerplanten daarbij kunnen ondersteunen. Bepaalde plantensoorten filteren veel giftige stoffen en fijnstofdeeltjes uit de lucht. Simpel gezegd kun je dus door middel van de juiste kamerplanten, de hoeveelheid schadelijke stoffen in je huis drastisch verlagen. Daarnaast brengen deze planten ook zuurstof in de lucht. Met een aantal van deze planten kun je van de ruimtes in je huis een luchtzuivere ruimte maken. Plaats ze in een plantentuin in de kamer of in een groot plantschilderij aan de muur en je bent verzekerd van schone lucht in je huis. Het is ook nog eens bewezen dat mensen met long- en luchtwegklachten (zoals COPD en astma) verbetering ervaren wanneer ze slapen in een ruimte met deze planten. Dus wacht niet langer en lees mee met welke planten je zo'n mooie groene oase met schone lucht in je huis maakt!

Klimop

Volgens de NASA is dit de beste plant om in huis te plaatsen wanneer je de lucht wilt zuiveren. Uit onderzoek is gebleken dat klimop naast toxische stoffen en fijnstofdeeltjes ook allergenen als schimmels en dierlijke uitwerpselen uit de lucht zuivert. Een goede keuze dus voor mensen met allergieën of astma. En het is de beste plant voor het omzetten van formaldehyde uit de lucht. Het is een sterke en makkelijke kamerplant die ook met weinig licht prima groeit. Ook is hij zeer geschikt als hangplant met zijn mooie lange ranken. De klimop is wel giftig dus niet geschikt voor de jonge bewoners en viervoeters in huis. Luchtzuivering tegen smog is een opkomend fenomeen. Het is ook bewezen dat planten lucht reinigen. Studenten uit Delft ontwierpen begin dit jaar de een luchtzuiverende rugzak met planten tegen smog: de i-green. Dit geeft aan dat de luchtzuiverende werking van planten dus ook bewezen is en zelfs via nieuwe technologiëen wordt ingezet!

Chrysant

Knightsbridge Roof Terrace - Aralia Garden Design Moderne winkelruimten van Aralia Modern IJzer / Staal
Aralia

Knightsbridge Roof Terrace – Aralia Garden Design

Aralia

We zien ze vaak voor het huis of op de tuintafel in een pot: de (bol)chrysant. Vooral in het najaar verkrijgbaar in vele mooie warme kleuren. Inmiddels is de chrysant wat outdated maar vanwege zijn luchtzuiverende kwaliteit toch zeer de moeite waard om in huis te plaatsen. Hij heeft een plek in het volle zonlicht nodig en zuivert alle bekende gifstoffen uit de lucht (benzeen, formaldehyde, trichloorethyleen, xyleen, tolueen en ammonia). De chrysant is vooral zeer effectief om benzeen uit de lucht te verwijderen.

Gouden klimop

modern  door homify, Modern Kunststof

De scindapses aure: een rijke plant met veel bladeren en familie van de klimop echter deze heeft een goudgele kleur in het blad en het blad is wat ronder gevormd. Het is een snel groeiende plant die goed tot zijn recht komt als hangplant. Zelfs in een donkere hoek blijft deze plant prachtig en is vooral geschikt om formaldehyde uit de lucht te zuiveren, maar zuivert ook benzeen, trichloorethyleen, xyleen en tolueen. Geef deze plant niet teveel water en plaats hem bij voorkeur in de halfschaduw. Ook deze plant is giftig.

Rubberboom

De ficus elastica ofwel rubberboom is een zeer makkelijke plant om te onderhouden. Hij is sterk en vraagt weinig licht en water. Ook de andere ficus soorten zoals de ficus benjamini en ficus alii behoren tot de top twintig luchtzuiveraars. Ook weer een hele goede plant om formaldehyde uit de lucht te zuiveren. Let wel op want de plant is giftig. Een boom in je woonkamer kan ook een mooie toevoeging zijn of basis voor een plantentuin. Wil je meer weten over welke bomen hiervoor geschikt zijn en hoe je deze in huis plaatst? Lees dan ook dit artikel.

Graslelie

Tropische tuin Tropische tuinen van Koert Gardening Tropisch
Koert Gardening

Tropische tuin

Koert Gardening

Eén van de meest bekende kamerplanten: de graslelie. Een opvallende groene grassoort met gele  of gele streep in het midden van het blad. Deze alom bekende kamerplant komen we in vrijwel elk huis tegen en is de makkelijkste plant om te onderhouden. Daarom wordt hij ook wel studentenplant genoemd. Hij zuivert de lucht van benzeen en formaldehyde enxyleen. Je hoeft de graslelie pas water te geven als je merkt dat de potgrond wat te droog wordt. Je kunt deze kamerplant trouwens vermeerderen door hem voorzichtig door te scheuren inclusief wortel.

Bamboe palm

Een langzaam groeiende, decoratieve palm met prachtig fijn blad dat lijkt op een varen. Ook deze plant kwam uit het NASA onderzoek naar voren als een hele goede lucht zuiveraar en filtert vooral erg goed benzeen en trichloor ethyleen, maar is ook geschikt om in de buurt van meubels te zetten die formaldehyde uitwasemen. Het is bovendien een uitstekende plant als luchtbevochtiger. Kan in de schaduw, maar vermijd bij voorkeur direct zonlicht. Heeft een altijd iets vochtige potgrond nodig. Niet alleen de bamboe palm kent een goede zuiverende werking maar ook de areca palm en dwergdadelpalm behoren tot de top tien en zuiveren vrijwel alle gifstoffen uit de lucht.

Aloe vera

Dit is waarschijnlijk de makkelijkste plant om thuis te houden. Zorg wel voor een zonnig plekje, maar niet direct voor een raam op het zuiden. De plant zal steeds babyplanten produceren die je weer kunt verpotten. Dat is bijvoorbeeld een leuk cadeautje om weg te geven. De Aloë Vera helpt de lucht te zuiveren van chemicaliën uit schoonmaakproducten, Wanneer er bruine plekjes op de plant verschijnen, dan is dit een teken dat de lucht sterk verontreinigd is. De gel uit het blad is zeer verzachtend bij brandwonden. Ook het sap van de Aloe Vera kun je drinken.

Gerbera

Deze plant met vaak prachtig gekleurde bloemen is vooral een goede optie om trichloorethyleen uit de lucht te zuiveren. Verder ook uitstekend geschikt voor het filteren van benzeen. De gerbera heeft volop licht nodig. Je kunt er een mooie afscheiding van maken in de woonkamer door ze zoals op de foto hierboven in een lange smalle bak te plaatsen. Of je koopt ze in een prachtig boeket in felle kleuren gemengd of in losse vaasjes want ook zo doen ze hun werk in de woonkamer. Ten slotte behoren naast de al genoemde planten ook de lepelplant, bostonvaren en dracaena nog tot de meest luchtzuiverende plantensoorten. Kies er een aantal uit en plaats ze in een mooie mix van hoog naar laag op een centrale plek in de woon- of slaapkamer. Het geeft ook een leuk speels effect om een aantal planten in macraméplantenhangers boven deze plantentuin te plaatsen in verschillende hoogtes. Zo creëer je een plantenhoek van vloer tot plafond!

Hoe ziet jouw plantentuin eruit?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!