Leer alles over aromatische planten die de lucht in je huis zuiveren

TILL BEHNE TILL BEHNE
BioMalta: Rifinitura continua su massetto riscaldato - Bagni e piatti doccia, Marcello Gavioli Marcello Gavioli Rustieke keukens
Loading admin actions …

Planten in je huis zijn natuurlijk een prachtig gezicht. Maar planten kunnen nog zoveel meer zijn. Ze zijn niet alleen leuk om naar te kijken, verschillende planten hebben ook een hele andere en meer praktische kant. In dit Ideabook bespreken we een aantal planten en/of aromatische kruiden die naast mooi om te zien ook de lucht in je huis op een natuurlijke wijze zuiveren. En daarnaast hebben ze soms ook nog andere bijkomende voordelen. Sommige planten verjagen stekende insecten, sommige nemen vieze geurtjes weg en anderen verlagen het gehalte kooldioxide in de lucht. Kortom, planten zijn je beste vriend en ze zijn nog leuk om naar te kijken ook.

Basilicum

Basilicum is een zeer bekende plant en komt dan ook voor in de meeste keukens. Naast als kruid in bijvoorbeeld salades kan basilicum ook prima als kruidenthee gedronken worden. En natuurlijk, net als alle andere beschreven planten, zuivert het de lucht in de ruimte. Het is zaak om zoveel mogelijk de grote blaadjes van de plant te plukken, en de kleine nog even te laten voor wat ze zijn. Deze moeten nog groeien en met een beetje geduld heb je straks een verse lading basilicumblaadjes.

Jasmijn

Jasmijn is een populaire tuinplant vanwege de lekker ruikende bloemen. De bloemetjes van de jasmijn zijn ook eetbaar. En heel bekend is natuurlijk de jasmijnthee. Jasmijn is een groen blijvende klimplant die prima groeit in het zeeklimaat van Nederland. Jasmijn produceert een etherische olie van een zeer hoge kwaliteit. Het wordt daarnaast ingezet bij depressie en stress, sommige ademhalingsmoeilijkheden en als afrodisiacum.

Lavendel

prodotti, KitchenAid KitchenAid Moderne keukens Electronica

Lavendel is een fijne huisplant, maar je moet van tevoren wel even goed checken of je er niet allergisch voor bent. Is dat niet het geval, heb je er heel veel aan. Zo is het goed voor het verjagen van insecten, de aroma's zijn goed voor je longen en helpen je beter te slapen en het kan je ook kalmeren als je last hebt van paniek aanvallen. Lavendel is het dol op zonlicht, dus zorg dat de zon er goed bij kan, anders wil lavendel maar matig groeien. Tegen het einde van de herfst zal er niet meer genoeg zonlicht zijn. Dus als de lavendel verwelkt, pak dan de zaden en plant de lavendel opnieuw in het begin van de lente. Geef de lavendel niet teveel water. Doe je dat wel, kun je de wortels verdrinken en kan de plant doodgaan.

Rozemarijn

Rozemarijn is een plant met naaldachtige bladeren. Het wordt veel gebruikt voor het koken, maar ook in kruidenthee. Rozemarijn bloeit het hele jaar door en geef dus altijd een fijn aroma. De meeste planten met een naaldachtig blad zijn erg goede luchtzuiveraars, zeker in vochtige winterlucht. Ze nemen kooldioxide op en geven daar zuurstof voor terug. Andere eigenschappen die worden toegedicht aan deze plant zijn: het verjagen van muggen en muizen. Het is rijk aan vitamines. Het zorgt voor minder stress. Het remt de ontwikkeling van tumoren af. Je kan je er beter door concentreren. Je haar gaat er beter van groeien en ook je spijsvertering is erbij gebaat.

Munt

Munt is een bekende plant met vele subsoorten. Pepermunt en groene munt zijn twee van de bekendste soorten. Met verschillende soorten munt kan je koken, een bekende variant is natuurlijk de verse munt thee, maar je kan er ook geurende oliën uit winnen en er geurkaarzen van maken. Munt is een woekerplant, dat betekent dat hij het erg goed en snel groeit. Je kan bijvoorbeeld een takje een week in een glas water leggen. En je zult zien dat er al vrij snel wortels groeien, waarnaar je de munt makkelijke kan planten. Mocht je hem ooit buiten planten, hou hem goed in de gaten, voor je het weet groeit deze overal.

Koffieplant

Wie houdt er nou niet van een lekker kopje koffie in de ochtend? De geur alleen al is voldoende om heerlijk wakker te worden. Als het gaat om de geur kun je natuurlijk ook je eigen koffieplant laten groeien. Daarvoor heb je een ongeroosterde koffieboon of een koffiebes nodig. Bedenk wel dat een koffieplant heel groot kan worden, tot wel 10 meter hoog. Daar heeft hij gelukkig wel zo'n 20 jaar voor nodig. Ondertussen kan je van de geur genieten en wellicht kun je ook koffie oogsten en je eigen gekweekte koffie zetten.

Voor inspiratie wat betreft binnenbeplanting kun je hier uitgebreid kijken. En deze professionals hebben groene vingers en denken graag met je mee over een groener thuis. En in dit Ideabook geven we je nog meer tips over je eigen kruidentuin in huis.

Welke planten mogen er zeker in jouw huis niet ontbreken? Laat hieronder je comment achter.

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine