De 6 beste trappen voor kleine woningen

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

De 6 beste trappen voor kleine woningen

Roxanne Latupella Roxanne Latupella
1m2 by EeStairs® - Ruimtebesparende trap:   door EeStairs | Stairs and balustrades,
Loading admin actions …

We weten inmiddels allemaal dat het indelen van kleine woningen een lastig klusje kan zijn. We zijn constant op zoek naar mogelijkheden om ruimte te besparen omdat de woorden 'chronisch ruimtegebrek' ons allemaal bekend in de oren klinken. Ruimte besparen kan op eindeloos veel manieren, van het kiezen van de juiste meubels tot kleurgebruik en een optimale indeling. Wist je dat het kiezen van de juiste trap ook bij kan dragen aan de ruimtelijkheid in je woning? Ben je benieuwd naar de verschillende mogelijkheden? Dan ben je bij dit artikel helemaal aan het juiste adres! 

In dit artikel hebben we namelijk een aantal inspirerende voorbeelden en bruikbare tips voor je op een rij gezet. Heb je bijvoorbeeld wel eens gedacht aan een charmante wenteltrap of een trap vervaardigd uit glas? Je zal verrast zijn wanneer je onze selectie mogelijkheden ziet!

Kijk je met ons mee?

Een rechte trap met een modern design

De rechte trap is een trap die we het meeste zien en die dan ook wel de traditionele trap genoemd kan worden. De steilheid van deze trap bepaald deels hoeveel ruimte deze in beslag neemt, maar ook wanneer je trap niet steil is zijn er genoeg mogelijkheden om de ruimte rondom de trap een functioneel doeleinde te geven. Onlangs publiceerden we dit Ideabook met interessante ideeën om die lastige ruimte onder je trap op te vullen. 

Je zou er wel voor kunnen kiezen om je rechte trap een modern design mee te geven. Denk aan een bijzondere reling, afwijkend materiaalgebruik of opvallende kleuren. Is er een bepaalde stijl die jij graag wilt uitdragen door middel van je interieur? Probeer de trap ook in deze stijl uit te voeren, de trap is vaak een centraal punt in je woning dus het is helemaal niet gek om hier wat extra aandacht aan te besteden! 

Een zwevende trap

het trappenhuis met de "zwevende" traptreden:  Gang en hal door De Witte - Van der Heijden Architecten,
De Witte – Van der Heijden Architecten

het trappenhuis met de zwevende traptreden

De Witte - Van der Heijden Architecten

De zwevende trap is een bijzondere variant op de traditionele trap, die over het algemeen vaak wordt uitgevoerd in een rechte lijn. Afwijkende vormen zijn natuurlijk ook mogelijk! De zwevende trap wordt veelal aan één zijde aan de muur bevestigd, zoals ook te zien is op bovenstaande foto. Wanneer je kiest voor een trap als deze ontstaan er, in tegenstelling tot de reguliere 'dichte' trap, open ruimtes tussen de treden. Hierdoor krijgt het element een open en luchtige uitstraling. Deze transparantie zorgt op zijn beurt weer voor een ruimtelijk effect in je woning, ongeacht hoe je deze trap plaatst. 

Lijkt jou een zwevende trap wel wat? Beslis dan van tevoren welke stijl je het meeste aanspreekt. Zo kun je kiezen voor een moderne en minimalistische variant door het gebruik van hout, staal en glas in tinten als zwart en wit. Je zou ook kunnen kiezen voor een landelijke look door gebruik te maken van hout. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Een wenteltrap

Het ligt misschien niet heel erg voor de hand, maar een wenteltrap is een erg goede oplossing voor kleine huizen. Dit type trap neemt aanzienlijk minder ruimte in dan een traditionele trap. Ga jij thuis toevallig renoveren of verbouwen? Dan is dit zeker een optie om in je achterhoofd te houden. De wenteltrap wordt over het algemeen vaak in een hoek geplaatst, maar een andere plek is natuurlijk ook erg goed mogelijk. De keuze is aan jou! Met het juiste ontwerp en de juiste plaatsing kan deze trap er juist voor zorgen dat je woning ruimtelijker lijkt. 

Installatie van dit type trap is bovendien niet heel lastig, maar mocht je er toch niet helemaal uitkomen dan kun je altijd contact opnemen met de fabrikant. Het inschakelen van een zelfstandige professional is ook zeker een optie, je vindt ze heel gemakkelijk, gewoon hier bij homify. 

Een trap van glas

Penthouse TEMW Utrecht :  Gang en hal door 2architecten,
2architecten

Penthouse TEMW Utrecht

2architecten

Het ziet er misschien een beetje gevaarlijk uit, maar een trap van glas is zeker een goede optie voor kleine huizen. Net zoals bij de zevende trap creëert een trap van glas een zeker mate van transparantie, vooral wanneer de trap geheel uit glas bestaat. Pas wel op wanneer je kinderen hebt, want een trap met treden van glas kan voor hen, net zoals voor ons, best verwarrend zijn. Kies eens voor een matte of gezandstraalde variant, dat zou de treden als iets duidelijker kunnen maken. Je zou er ook voor kunnen kiezen om voor de treden een geheel andere materiaalsoort kiezen. Denk bijvoorbeeld aan hout of staal. De trap krijgt dan wel iets meer weg van een zwevende trap en het totaalplaatje is minstens net zo mooi! 

Bijzondere vormen en custom designs

1m2 by EeStairs® - Ruimtebesparende trap:  Gang, hal & trappenhuis door EeStairs | Stairs and balustrades,
EeStairs | Stairs and balustrades

1m2 by EeStairs® – Ruimtebesparende trap

EeStairs | Stairs and balustrades

Op maat gemaakte trappen zijn natuurlijk helemaal ideaal als je de meest optimale trap voor je woning wilt vinden. Om tot een optimaal ontwerp te komen kun je ook hier het beste een professional inschakelen. Zij kunnen je ten eerste helpen met het in kaart brengen van je wensen, maar kunnen je eventueel ook helpen met het uitvoeren van het project. 

Zo bestaan er al op maat gemaakte trappen die niet meer dan één vierkante meter in beslag nemen, als dat niet ruimte besparen is dan weten wij het ook niet meer! Kies voor bijzondere vormen of ga juist voor een contrasterende kleur. Vooral wanneer je kiest voor een op maat gemaakt design, zijn de mogelijkheden eindeloos. Heb jij al een bijzonder idee in gedachten?

Een opklapbare trap

We sluiten het Ideabook van vandaag af met de laatste optie in ons lijstje: de inklapbare trap. Dit type trap kennen we vooral in het gebruik bij de eerste of tweede verdieping naar de zolder of berging. Het is in ieder geval slim om deze trap toe te passen bij op een plek die je niet heel regelmatig bezoekt en die je niet intensief gaat gebruiken.

Wil je nog meer inspiratie op doen op het gebied van trappen, trapopgangen en hallen? Dan raden we je aan om ook nog even langs deze foto’s te scrollen. Je kunt bovendien gebruik maken van het filter op de site om snel en gemakkelijk uit te komen bij foto’s die perfect aansluiten bij je persoonlijke smaak en stijl. Veel kijkplezier!

Welk type trap spreekt jou het meeste aan? Laat het ons weten! 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten,

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!