Containerwoningen: hoe maak je er een design paradijs van?

homify Rustieke slaapkamers
Loading admin actions …

Voor slechts 15.000 euro heb je al een volledig ingerichte containerwoning. Een zeer voordelige optie dus voor een tiny house. En deze woningen zijn niet alleen maar een goedkope budgetwoning: je kunt ze verplaatsen, je hebt een minimum aan spullen nodig om ze in te richten en je kunt vrij wonen met een prachtig uitzicht. Ideaal dus voor de groep mensen die graag klein willen wonen met zo veel mogelijk vrijheid. Want ja, lage kosten betekent natuurlijk veel vrijheid en mogelijkheden voor andere dingen zoals reizen of minder werken. Maar ja, de buitenkant van zo'n container ziet er niet altijd even aantrekkelijk uit. Toch kun je er een echt design paradijs van maken. Vandaag laten we je wat voorbeelden zien van hoe je containers zelfs kunt omtoveren tot villa! Ook geven we ideeën hoe je een zelfbouwcontainer kunt inrichten, waar je ze kunt kopen, wat de kosten zijn en hoe je ze kunt afwerken. We weten zeker: binnenkort wil jij er ook één!

Containerwoning kosten

De kosten voor het bouwen van een containerwoning zijn laag en juist dat maakt het zo aantrekkelijk. Voor een basiscontainer van rond de 12 meter lang betaal je tussen de 1.000 en 3.000 euro. Voor het inrichten van je container moet je tussen de 7.500 en 10.000 uittrekken. De totale containerwoningprijs komt daarmee op rond de 10.000-12.500. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van je wensen en voor welke materialen en afwerking je kiest. Dit bedrag is echt het minimum voor een budget-inrichting. Wil je een luxere containerwoning kopen dan zullen de kosten hoger liggen. De bodemvoorbereiding en het leidingwerk komen daar nog bij. De containerwoning moet natuurlijk stevig staan en niet verzakken. Dit voorbeeld is natuurlijk zeer inspirerend om een idee te krijgen van de mogelijkheden. Met een spectaculair dakterras en open veranda aan de voorzijde en veel hout als afwerkingsmateriaal aan de binnenzijde. Echt schitterend!

Zero carbon footprint

Veel eigenaren van containerwoningen kiezen ervoor om de woning volledig autonoom te maken: oftewel zonder gas-, water-, riool en elektra aansluiting. De woning is natuurlijk klein en verbruikt daardoor ook weinig energie. Daarom is het energie neutraal maken van een container huis ook vrij eenvoudig. Op dit schema zie je een voorbeeld hoe je dit zou kunnen doen. De zonnepanelen op het dak leveren alle elektriciteit op en verwarmen het water in de containerwoning zowel voor het verwarmingssysteem als voor het warme water voor de bewoners. Een compost toilet levert kant en klare mest op zonder rioolaansluiting. 

Containerwoning interieur

Containerwoningen zijn vaak van metaal en volledig afgesloten. Bij containerwoningen wordt er vaak voor gekozen om deze aan één kant volledig open te laten met grote glazen panoramaramen. Zo genieten de bewoners in alle ruimtes van een prachtig uitzicht op de omliggende natuur. Vaak wordt aan de binnen- en buitenzijde gekozen voor een afwerking met een ander materiaal zoals bijvoorbeeld het hout hier dat voor veel warmte en sfeer zorgt. De ruimte is natuurlijk beperkt waardoor het belangrijk is om keuzes te maken, niet teveel spullen te plaatsen en te kiezen voor een licht en eenvoudig kleurenpalet.

Indeling containerwoning

Wanneer de ruimte beperkt is, moet je goed nadenken over de indeling en de ruimte zoveel mogelijk optimaliseren. Bedenk daarom goed wat je echt belangrijk vindt. Zit je graag lang aan tafel voor een uitgebreid diner? Dan is het misschien goed om te investeren in een grote eettafel. Lig je graag veel op de bank? Kies dan voor een comfy loungesofa. Vaak zien we dat een zijde van de containerwoning van glas is en alle ruimtes naast elkaar zijn geplaatst. Maar natuurlijk zijn er ook andere indelingen mogelijk zoals we op dit voorbeeld zien. Wil je graag je container op een creatieve manier laten inrichten? Zit dan eens samen met onze professionals.

Twee verdiepingen

Je kunt natuurlijk ook twee containers op elkaar plaatsen en zo een woning met twee verdiepingen maken. Hier zien we een voorbeeld van hoe je zo'n containerwoning met twee etages praktisch zou kunnen inrichten.

De containerwoning als villa

Geloof het of niet maar je kunt ook een heuse villa maken van containers. Hier zien we daar een voorbeeld van. Slechts drie containers en een fraai zwembad werden hier omgetoverd tot zeer fraaie bungalow. Door de keuze voor grote glaspartijen en de gladde metalen afwerking in donkerblauw, krijgt deze containerwoning een zeer moderne en sophisticated look.

Een blik wat dichterbij

Hier zien we dezelfde villa nogmaals maar nu van dichterbij. Wat direct opvalt is de maximale transparantie en helderheid van de woning door de vele grote panoramaramen. In combinatie met het warme hout van het terras rondom het zwembad ontstaat een zeer fraaie moderne, minimalistische open en toch warme look.

Villa met gekleurde glazen ramen

Een andere zeer goede mogelijkheid om de aandacht wat af te leiden van het wat industriële uiterlijk is door te kiezen voor een andere kleur glas zoals in dit voorbeeld. Daarmee verandert de look van de containerwoning direct van wat gewone saaie woning in moderne villa met uniek karakter. 

Villa met daktuin

Deze containers zijn meer in hun oorspronkelijke staat gelaten maar krijgen die fraaie landhuis look door de combinatie van wit, houten balken, glas en veel groene planten. Ook de niveauverschillen en grappige verspringingen en inhammen maken deze woning tot fraai ontwerp. En let ook op het balkon aan de achterzijde en het grote dakterras!

Makkelijk verplaatsbaar

Een groot voordeel van een containerwoning is natuurlijk dat deze makkelijk verplaatsbaar is. Met een takelwagen til je hem zo op een truck met oplegger en kan hij naar elke gewenste locatie worden getransporteerd. Kies je voor een simpele enkele container dan kun je dus zeer makkelijk verhuizen naar een andere plek. De prijs hiervoor ligt tussen de 1.500-5.000 euro. Check wel even bij de lokale gemeente of je toestemming hebt, want op veel locaties mogen geen containers worden gebouwd.

Een binnentuin

Een containerwoning op een mooie plek in de natuur biedt natuurlijk de perfecte mogelijkheid om binnen en buiten te integreren. Bijvoorbeeld met een fraaie overdekte veranda met schuifpui en binnentuin. Hoe sfeervol! Zo kun je ook op koudere dagen buiten zitten of eten en van het uitzicht genieten.

Container in je huis

In plaats van een container als woning kun je deze ook binnenshuis laten plaatsen als leuk industrieel accent . Zo heb je direct een aparte loft of studio in je huis zelf. Hier zien we een voorbeeld waarbij een container net zoals in de oude fabrieken waar bovenin kantoren waren waar het management werkte, hoog bovenin de woning werd geplaatst als aparte extra keuken of woonkamer.

De buitenzijde: welk ontwerp kies je?

De buitenzijde van de container heeft een bepaalde stijl door het golvende metaal en de volledig afgesloten ruimte. Toch kun je daar zeer fraaie ontwerpen van maken. We geven je een paar inspirerende voorbeelden. In dit eerste voorbeeld zien we een ontwerp met een combinatie van veel glas, met zwarte kozijnen als fraai accent en werden de containers in een sprekende kleur groen geverfd. Zeer fraai!

Industrieel en landelijk

Hier werd de container gewoon gelaten zoals deze is en werd er alleen een grote raampartij in geplaatst met openslaande deuren. Het steigerhouten terras en de fraaie overkapping in dezelfde grijze industriële stijl voegen toe aan dit ontwerp en zorgen voor een landelijke sfeer met industrieel tintje.

Onder de grond

Vind je het uiterlijk van de containerwoning echt niet mooi? Denk er dan eens over om het deels in te graven en te bedekken met aarde met de raamzijde aan de voorkant. Zo heb je bovendien je container direct goed geïsoleerd en krijgt hij een ecologische functie met groendak.

Tropisch

Schilder hem in een felle kleur met verhoogde houten veranda met metalen hekwerk voor een echte tropische Jamaica sfeer. We wachten op de cocktails!

Met hout bekleed

Een andere zeer fraaie optie die we ook vaak zien is het volledig bekleden van de buitenzijde met houten planken. Zo zie je de metalen platen niet meer en kun je de containerwoning ook perfect integreren in een natuurlijke omgeving.

En wanneer ga jij jouw containerwoning bouwen?

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine