Keuken en woonkamer in één ruimte? Zes handige tips voor de inrichting

TILL BEHNE TILL BEHNE
Bajo comercial convertido en loft (Terrassa), Egue y Seta Egue y Seta Rustieke woonkamers
Loading admin actions …

Tegenwoordig zien we in veel interieurs de keuken en de woonkamer in één ruimte. Dat is hartstikke gezellig en praktisch. En bij wat oudere huizen meestal ook noodzakelijk. In de voormalige keuken wordt vaak een extra slaapkamer gecreëerd zodat de keuken in de woonkamer moet. Allemaal geen probleem, zolang je goed nadenkt over de inrichting van de ruimte. In dit Ideabook bespreken we een aantal handige tips waardoor je keuken en woonkamer toch nog enigszins van elkaar kan scheiden, maar het wel een fraai geheel blijft.

Kookeiland

Een kookeiland is een hele duidelijke en logische scheiding tussen de woonkamer en keuken. Maar doordat je een kookeiland aan alle kanten kan gebruiken, zorgt het ook weer voor een verbinding tussen de twee ruimtes. Het dient als het ware als een soort doorgeefluik van de keuken naar eet- en woonkamer. Daarnaast is een kookeiland ook een hele handige plek om dingen in op te bergen. Aan de ene kant voor keukenspullen en aan de andere kant wellicht spullen voor de woonkamer.

Eettafel

Net als het kookeiland kan een eettafel zowel een scheiding als een verbinding zijn tussen de keuken en de woonkamer. Het verbindt sowieso de twee functies van de ruimtes heel goed met elkaar. Het eetgedeelte hoort bij de functie van de keuken. Maar je doet natuurlijk zoveel meer aan zo'n grote tafel dan alleen eten. Alle sociale activiteiten in het huis, zoals een spelletje doen, kletsen of misschien wat werken, het kan allemaal aan deze tafel.

Zitbank

Voor de optiek van een ruimte is het zeer belangrijk hoe je de zitbank positioneert. Zet je hem in het verlengde van de keuken, maak je de ruimte open en zeg je eigenlijk dat alles min of meer bij elkaar hoort. Maar als je op de bank zit, wil je jezelf misschien juist wel kunnen afsluiten van alles wat er in de keuken gebeurt, of nog moet gebeuren (afwas). Zet je dus je bank dwars in de ruimte met de rug naar de keuken toe, creëer je eigenlijk heel speels een scheiding tussen de ruimte, zonder dat dit voor verlies van het ruimtelijk gevoel zorgt. Je creëert daardoor steeds ook een leuke zithoek, weg van keuken.

Verschillende vloeren

Als je met alle bovenstaande opties nog niet genoeg duidelijk heb gemaakt dat de keuken en de woonkamer twee aparte ruimtes zijn, kun je nog een ander wondermiddel inzetten. Je kan namelijk voor twee verschillende vloeren kiezen. Heb je een mooie, warme houten vloer in de woonkamer liggen, kan je de keuken daar schril bij laten afsteken met een kek tegeltje of een andere soort vloer. Zolang er maar een duidelijk verschil is. Zo zorg je voor een hele duidelijke optische scheiding terwijl er wederom minimaal ruimtelijk verlies is. Weet je niet welke soorten vloeren je met elkaar kunt combineren om zo een perfecte scheiding maar ook een wondermooi geheel te creëren? Schakel dan zeker eens een van de onze professionals in.

Bogen en half open muren

Bij sommige huizen heb je het geluk dat er leuke, gekke hoekjes of andere eigenaardigheden in zitten. Uiteraard moet je dat wel op waarde weten te schatten. Een hele leuke manier om keuken en woonkamer van elkaar te scheiden zonder dat er echt een muur of deur tussen zit, kan een boog of een half open muur zijn. Een van de prachtige half open keuken voorbeelden vind je terug in dit design. Op deze foto zie je prachtig hoe de twee ruimtes absoluut nog bij elkaar horen, maar het een en ander wel aan het zicht is onttrokken, waardoor het toch spannend en net even anders wordt. De bogen kunnen natuurlijk ze hoog of laag zijn als je dat zelf wil. En ook de muren kunnen hoger of lager zijn, net wat mooi is of past.

Niveauverschil

Een andere fantastische oplossing zien we op deze foto. Een niveauverschil, dus een gedeelte van de kamer lager dan de rest (kan ook hoger zijn natuurlijk), zorgt voor een wel heel speciale verdeling van de ruimte. Eigenlijk wint je huis hierdoor aan inhoud. Maar het is ook een hele speelse wijze van de ruimte indelen. Als je hier zo zit in de woonkamer, kijk je eigenlijk over alles heen, als je richting keuken tuurt. En andersom natuurlijk ook. Uiteraard kan zo'n niveauverschil niet in elke ruimte gerealiseerd worden, je moet sowieso op de begane grond zitten. Maar als de mogelijkheid zich voordoet, is het zeker een overweging waard.

Een extra tip: Zorg voor een juiste kamerdecoratie

Wil je graag je keuken en woonkamer ineen toch nog gemakkelijk van elkaar kunnen scheiden, zelfs al bevinden ze zich in een ruimte? Dan is het aan te raden om even goed na te denken over de kamerdecoratie. De juiste decoratie kan ervoor zorgen dat beide kamers hun eigen identiteit kunnen krijgen, maar ook dat ze toch nog steeds een geheel vormen. Zo kun je bijvoorbeeld in een plaats relatief vele bloemen gebruiken (die je nog beter kunt laten groeien door ze onder een van deze lampen te zetten) en de andere kamer strak en in een kleur te houden (misschien een fleurige zodat het geheel zonnige wordt). Je kunt ook eventueel verschillende soorten van tegels gebruiken. Een soort voor in de keuken en een voor in de woonkamer.

Welke van de bovenstaande opties lijkt jou het beste voor jouw situatie? Laat hieronder je comment achter.

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine