Keuken en woonkamer in één ruimte? Zes handige tips voor de inrichting | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Keuken en woonkamer in één ruimte? Zes handige tips voor de inrichting

TILL BEHNE TILL BEHNE
Rustieke woonkamers van Egue y Seta Rustiek & Brocante
Loading admin actions …

Tegenwoordig zien we in veel interieurs de keuken en de woonkamer in één ruimte. Dat is hartstikke gezellig en praktisch. En bij wat oudere huizen meestal ook noodzakelijk. In de voormalige keuken wordt vaak een extra slaapkamer gecreëerd zodat de keuken wel in de woon- en eetkamer moet. Allemaal geen probleem, zolang je goed nadenkt over de inrichting van de ruimte. In dit Ideabook bespreken we een aantal handige tips waardoor je keuken en woonkamer toch nog enigszins van elkaar kan scheiden, maar het wel een fraai geheel blijft.

Kookeiland

Vakantiewoning Cornelisse, Schiermonnikoog Scandinavische eetkamers van De Zwarte Hond Scandinavisch
De Zwarte Hond

Vakantiewoning Cornelisse, Schiermonnikoog

De Zwarte Hond

Een kookeiland is een hele duidelijke en logische scheiding tussen de woonkamer en keuken. Maar doordat je een kookeiland aan alle kanten kan gebruiken, zorgt het ook weer voor een verbinding tussen de twee ruimtes. Het dient als het ware als een soort doorgeefluik van de keuken naar eet- en woonkamer. Daarnaast is een kookeiland ook een hele handige plek om dingen in op te bergen. Aan de ene kant voor keukenspullen en aan de andere kant wellicht spullen voor de woonkamer.

Eettafel

Interior Projects Industriële eetkamers van Blom & Blom Industrieel
Blom & Blom

Interior Projects

Blom & Blom

Net als het kookeiland kan een eettafel zowel een scheiding als een verbinding zijn tussen de keuken en de woonkamer. Het verbindt sowieso de twee functies van de ruimtes heel goed met elkaar. Het eetgedeelte hoort bij de functie van de keuken. Maar je doet natuurlijk zoveel meer aan zo'n grote tafel dan alleen eten. Alle sociale activiteiten in het huis, zoals een spelletje doen, kletsen of misschien wat werken, het kan allemaal aan deze tafel.

Zitbank

Voor de optiek van een ruimte is het zeer belangrijk hoe je de zitbank positioneert. Zet je hem in het verlengde van de keuken, maak je de ruimte open en zeg je eigenlijk dat alles min of meer bij elkaar hoort. Maar als je op de bank zit, wil je jezelf misschien juist wel kunnen afsluiten van alles wat er in de keuken gebeurt, of nog moet gebeuren (afwas). Zet je dus je bank dwars in de ruimte met de rug naar de keuken toe, creëer je eigenlijk heel speels een scheiding tussen de ruimte, zonder dat dit voor verlies van het ruimtelijk gevoel zorgt.

Verschillende vloeren

Als je met alle bovenstaande opties nog niet genoeg duidelijk heb gemaakt dat de keuken en de woonkamer twee aparte ruimtes zijn, kun je nog een ander wondermiddel inzetten. Je kan namelijk voor twee verschillende vloeren kiezen. Heb je een mooie, warme houten vloer in de woonkamer liggen, kan je de keuken daar schril bij laten afsteken met een kek tegeltje of een andere soort vloer. Zolang er maar een duidelijk verschil is. Zo zorg je voor een hele duidelijke optische scheiding terwijl er wederom minimaal ruimtelijk verlies is.

Bogen en half open muren

Herenwoning met stadstuin in het centrum van Mechelen Moderne eetkamers van aerts+blower bvba Modern
aerts+blower bvba

Herenwoning met stadstuin in het centrum van Mechelen

aerts+blower bvba

Bij sommige huizen heb je het geluk dat er leuke, gekke hoekjes of andere eigenaardigheden in zitten. Uiteraard moet je dat wel op waarde weten te schatten. Een hele leuke manier om keuken en woonkamer van elkaar te scheiden zonder dat er echt een muur of deur tussen zit, kan een boog of een half open muur zijn. Op deze foto zie je prachtig hoe de twee ruimtes absoluut nog bij elkaar horen, maar het een en ander wel aan het zicht is onttrokken, waardoor het toch spannend en net even anders wordt. De bogen kunnen natuurlijk ze hoog of laag zijn als je dat zelf wil. En ook de muren kunnen hoger of lager zijn, net wat mooi is of past.

Niveauverschil

Een andere fantastische oplossing zien we op deze foto. Een niveauverschil, dus een gedeelte van de kamer lager dan de rest (kan ook hoger zijn natuurlijk), zorgt voor een wel heel speciale verdeling van de ruimte. Eigenlijk wint je huis hierdoor aan inhoud. Maar het is ook een hele speelse wijze van de ruimte indelen. Als je hier zo zit in de woonkamer, kijk je eigenlijk over alles heen, als je richting keuken tuurt. En andersom natuurlijk ook. Uiteraard kan zo'n niveauverschil niet in elke ruimte gerealiseerd worden, je moet sowieso op de begane grond zitten. Maar als de mogelijkheid zich voordoet, is het zeker een overweging waard.

Wil je nog meer voorbeelden zien van in de woonkamer geïntegreerde keukens? Kijk dan hier even rond. Deze professionals helpen je trouwens graag met nadenken over hoe het in jouw situatie het beste past. En in dit Ideabook lees je waar je allemaal aan moet denken als je een nieuwe keuken koopt.

Welke van de bovenstaande opties lijkt jou het beste voor jouw situatie? Laat hieronder je comment achter.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!