Geef jezelf een nieuwe badkamer!

Johan van Dijk Johan van Dijk
De badkamer en de essentie van verlichting , Bad & Design Bad & Design Moderne badkamers
Loading admin actions …

De badkamer is een ruimte in je huis waar je in alle rust even helemaal tot jezelf kunt komen. Vaak heb je daar maar weinig tijd voor, maar juist op een vrije dag of in het weekend mag jij jezelf gerust verwennen met een lekker lang verblijf in je eigen sanitaire omgeving. Dus als je eens aan het verbouwen gaat, of misschien wel een nieuw huis gaat inrichten, denk er dan zeker over na om jezelf een nieuwe badkamer te geven! Vaak is dit wel een klus die je (grotendeels) aan een expert over moet laten en waarbij natuurlijk ook de nodige kosten komen kijken. Maar zodra jij lekker gaat genieten dan is dat de investering wat ons betreft dubbel en dwars waard! Om je een indruk te geven van de (gemiddelde) kosten en om alle zaken waar je aan moet denken helder voor de geest te hebben, is dit artikel met zorg voor jou samengesteld!

Een nieuwe badkamer

Kleine badkamer met inloopdouche Sani-bouw Moderne badkamers

Sommige mensen hebben aan een paar minuutjes genoeg terwijl anderen er het liefst uren blijven: de badkamer. Een nieuwe badkamer is dan ook vooral een heel erg persoonlijk iets en het zou ook zo maar kunnen zijn dat jij en je partner er al een heel ander beeld bij hebben. Het is wat dat betreft dan ook de bedoeling dat jullie er samen een beetje overeenstemming over kunnen bereiken. Verder zijn er ook heel wat andere factoren die een belangrijke rol spelen. Ga je een bestaande badkamer een beetje verbeteren, ga je de boel compleet verbouwen of kies je er voor een slaapkamer om te gaan toveren tot nieuwe badkamer? Vooral in dat laatste geval ga je tegen extra kosten aanlopen omdat er dan nieuwe leidingen en dergelijke moeten gaan komen. 

Wat voor jou dus van groot belang is, is om van tevoren een duidelijk budget in je hoofd te hebben. Zo weet je precies wat je kunt besteden! Zorg trouwens dat je voor je nieuwe badkamer (of voor elke andere willekeurige klus) altijd een beetje extra geld voor onverwachte uitgaven achter de hand houdt.

De douche

Om te kijken wat je allemaal in je badkamer kunt gaan vernieuwen, gaan we alle onderdelen van de badkamer kort en bondig even bij langs en besteden daarbij aandacht aan zowel de prijs als stijl en uitvoering. We beginnen met de douche, over het algemeen toch het meest belangrijke element in je nieuwe badkamer. Wil je een inloopdouche of juist een douchecabine? Voor de stijl en sfeer kunnen we je het eerste aanbevelen, maar als je extra’s zoals een stoomcabine in wilt bouwen dan is de tweede optie beter. Een inloopdouche kun je al vanaf circa € 400,- aanschaffen, maar dan hebben we de montagekosten er nog niet bij vermeld. Een handige vuistregel is dat de montage al met al vaak net zoveel kost als de aanschaf van de materialen zelf. Een hele simpele douchecabine is er al vanaf circa € 200,-, maar voor de meer luxere exemplaren kun je er al snel een nul achter dat bedrag gaan zetten.

Een nieuw bad

We hebben het altijd over een badkamer, maar vaak is er geen bad te bekennen. Dat kan komen omdat je simpelweg geen gebruik maakt van een bad, maar het kan ook zo maar zijn dat je er geen ruimte voor hebt. Toch kan ook een klein bad vaak wel ingepast worden in de kleinere badkamer! Dus als je lekker wilt gaan badderen dan moet je op dit element zeker niet gaan bezuinigen. Ook hier kun je voor zo’n € 400,- al een heel redelijk exemplaar krijgen maar zijn er anderzijds ook exemplaren die een veelvoud van dat bedrag kosten.

De wastafel

De wastafel ABC-Idee Moderne badkamers

De wastafel in een badkamer mag uiteraard niet ontbreken en kan met iets meer dan € 50,- het goedkoopste element zijn. Daar komen dan nog wel de kosten van een nieuwe kraan bij kijken en vanzelfsprekend zijn de wat grotere en mooiere exemplaren wat duurder. Maar juist dit element is wel iets waar je ook heel erg veel creativiteit in kwijt kunt! Een mooi wastafelmeubel kunnen wij je dan ook zeker aanbevelen! Een dubbel exemplaar is ideaal als het elke ochtend spitsuur is in de badkamer. Juist die wastafel is een element waarvan wij je op homify heel veel kunnen laten zien, dus kijk vooral even verder rond om te zien wat er allemaal te vinden is.

De tegels

De tegels in je badkamer zijn ook zeker iets om even verder over na te denken. Ook hier zijn op het gebied van de kosten heel veel verschillen. Denk er in ieder geval om dat je iets duurzaams uit gaat zoeken. En uiteraard kun je op het gebied van stijl hier ook weer alle kanten op. Naast de muren is de vloer ook van zeer groot belang. Wil je meer de rustieke kant op en overweeg je een soort van hout of laminaat op de badkamervloer? Ook daar bestaan diverse mogelijkheden voor!

De verlichting in je nieuwe badkamer

Het laatste punt van aandacht is de verlichting. Ook die moet goed zijn natuurlijk! Heb je een raam in de badkamer? Dat is erg fijn voor het daglicht, maar ook in de vroege ochtend en ’s avonds moet jij jezelf goed in de spiegel kunnen zien. Er zijn talloze opties op dit gebied mogelijk en ook hier geldt uiteraard weer dat je het zo goedkoop of duur kunt maken als je zelf wilt. Tot slot nog even over het raam: dit is naast de inval van daglicht ook erg handig voor de ventilatie. Heb je geen raam? Zorg dan dat je een goed ventilatiekanaal aan laat leggen! En verder hopen we natuurlijk dat jij straks heerlijk van je nieuwe badkamer kunt gaan genieten!

Ben jij ervaringsdeskundige op het gebied van nieuwe badkamers? We horen jouw ervaringen graag! 

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine