Een luxe look & feel met minimaal budget - creëer dat droominterieur! | homify

Een luxe look & feel met minimaal budget – creëer dat droominterieur!

Anouk Freriks Anouk Freriks
Liefde voor je raam Vadain WoonkamerAccessoires & decoratie
Loading admin actions …

Minimaal budget? Geen probleem! Als het om de inrichting van je droomhuis gaat in ieder geval. Hoe dat kan, wordt in dit Ideabook haarfijn uitgelegd. Met een harmonieuze basis , een weldoordachte mix van kleuren en materialen en oog voor details kom je namelijk al een heel eind. De opvatting dat enkel een interieur gevuld met designeritems luxueus oogt, gaat hier dan ook niet op. Integendeel. Het zal je verbazen hoe chic de combinatie van neutrale basics en vintage statement pieces is. Benieuwd welke elementen er nog meer niet mogen ontbreken voor een luxe look & feel met minimaal budget? Lees dan snel verder en ontdek de schoonheid van eenvoud.

Neutrale basis

Een goed begin is het halve werk. Zo ook in dit geval. Dus laten we vooral beginnen bij de basis. Pure eenvoud en natuurlijke materialen zijn daarbij key to succes. Evenals de wittinten, lichte neutralen, gebleekte en aardse kleuren die daarbij horen. Houd sterk rekening met de lichtinval om de juiste tinten te bepalen. Het daglicht vanaf de noordzijde is koeler, waardoor kleuren met een warme ondertoon zich hier meer thuis voelen. Ramen aan de zuidkant? Dan is het natuurlijke licht juist warmer wegens de directe zonnestralen. Koele tonen komen hier wellicht beter tot hun recht. Kies vervolgens maximaal 3 basiskleuren en stel daarmee een ton-sur-ton palet samen. Laat deze zowel in de architectuur als het meubilair en de styling terugkomen. Een luxe interieur gaat vaak gepaard met rust, harmonie en ruimtelijkheid. Door eenzelfde kleurtoon voor vloer en muur te gebruiken, creëer je dit effect. Speel daarin met verschillende structuren van natuurlijke materialen om  eentonigheid te voorkomen. Of ga voor een verrassingseffect door materialen op onverwachte plaatsen toe te passen. Hout op de wand bijvoorbeeld. Geen twee linkerhanden? Maak dan zelf een kast of wandmeubel op maat met enkele planken, reikend tot aan het plafond of zwevend onder het kozijn. Laat deze qua kleur opgaan in de rest van de muur. Een luxe uitstraling gegarandeerd.

Selectieve investering

Liefde voor je raam Vadain WoonkamerAccessoires & decoratie
Vadain

Liefde voor je raam

Vadain

Ja, ook met een beperkt budget vergt een ander interieur om een (kleine) investering. Wanneer er geen volop bloeiende geldboom in de achtertuin staat, dien je dus zeer bewuste keuzes te maken wat dit betreft. Laat je verleiden door een enkel duurder item dat de show mag stelen in je interieur. Vul deze vervolgens aan met budgetproof meubilair en accessoires. Een bank is sowieso al een investering, dus houdt het budget hiervoor beperkt. Kies liever voor een wat duurdere, iconische stoel of lamp die de rest van het interieur naar een hoger niveau tilt. Eetkamerstoelen lenen zich perfect voor een mix & match styling. Het mooiste effect bereik je door dezelfde stoelen in verschillende kleurstellingen of uiteenlopende modellen in dezelfde kleur te combineren. Zeker een witte mix doet het altijd goed en oogt verrassend fris en modern. Tik een aantal houten stoelen op de kop bij de kringloop en verf deze wit. Dan gaat een enkele iconische stoel vast je budget niet te boven. Zeker wanneer je lang genoeg zoekt naar een tweedehands exemplaar. Bovendien kun je hetzelfde idee doorvoeren in de styling. Maak een stilleven van Scandinavisch design, zelfgemaakte items en knipsels aan de muur. Geen geld over voor een schilderij? Een compositie van lege lijsten in wisselende formaten oogt al bijzonder kunstzinnig. Of zet persoonlijke bezittingen en planten in museale setting. Achter glas dus. Of eronder, in de vorm van een stolp of glazen kistje.

Less is more

Woonhuis | Delft Design Studio Nu Scandinavische woonkamers Wit
Design Studio Nu

Woonhuis | Delft

Design Studio Nu

Al eerder in dit Ideabook gaven we het aan; eenvoud, rust, harmonie en ruimtelijkheid ademen luxe. Het welbekende motto luidt dan ook 'less is more'. En dat is hier absoluut van toepassing. Waak wel voor de grens tussen clean en minimalistisch, en saai en leeg. Dat is wel het laatste dat het interieur uit mag stralen. Maar hoe wordt het credo 'less is more' dan succesvol? Ga allereerst voor een lichte basis en een bank die in verhouding is met de ruimte. Niet te klein dus. Alleen een bank vol kussens zou knus ogen, maar dit loopt qua budget al snel hoog op. Kies liever voor één perfect vormgegeven kussen van rijk materiaal en sta versteld van haar krachtige uitwerking. Vul de zithoek aan met een enkele fauteuil, eventueel in een afwijkende tint. Naast grote meubels doet een compositie van kleinere bijzettafels het goed voor een speels effect. Houd bovenal een minimalistische vormentaal aan in het meubilair. Qua styling kun je items het beste groeperen in een aantal stillevens om de rust en eenvoud te behouden. Of beperk het aantal stylingobjecten tot het minimale en licht deze uit in een open kast. Houd daarbij vooral een aantal schappen leeg om het luxe effect te versterken.

Vintage fashion

Rust, ruimte en eenvoud sluiten inderdaad goed aan bij een minimalistische stijl. Maar een luxe en rustige look kan ook zonder uitsluitend strak vormgegeven meubels bereikt worden. En wel middels de toevoeging van vintage items. Een enkel stuk doet al wonderen voor de gehele ruimte en geeft het interieur bovendien karakter. Hetgeen waaraan een vintage item haar luxe ontleent, is de exclusiviteit. Meubels en objecten uit vroegere tijden zijn niet meer volop verkrijgbaar en worden niet massaal in fabrieken geproduceerd. Helemaal de handgemaakte items zijn daarom het toppunt van uniek. Donkere houten kastjes of stoelen contrasteren mooi met de lichte, neutrale basis en het moderne meubilair. Wie weet ligt er nog een pareltje bij je ouders of grootouders op zolder verborgen. Als dat niet budgetproof is! Voor de ultieme seventies feeling, immers een onontkoombare trend op dit moment, voeg je natuurlijke materialen als steen, wol en jute toe aan je vintage statement piece. Met een rotan stoel bijvoorbeeld zet je de toon in seventies stijl. Maak het af met bladplanten en cactussen. Hoewel ook een aantal takken in een glazen vaas al volstaan. Verzamel ze tijdens een boswandeling of middag in het park. Budget: zero. 

Full focus op details

Styling Woonkamer Baden Baden Interior Baden Baden Interior WoonkamerAccessoires & decoratie
Baden Baden Interior

Styling Woonkamer Baden Baden Interior

Baden Baden Interior

Hoewel sommige details en vormen van styling niet om keiharde euro's vragen, is aandacht voor details wel een vereiste voor een luxe look & feel. Juist de kleine dingen maken het verschil. De manier waarop een meubel is afgewerkt en het materiaalgebruik zijn van groots belang. Denk alleen al aan het vervangen van greepjes of knoppen op de kast. Leren lussen zijn tegenwoordig zeer geliefd. Maar inderdaad, details zitten hem zeker ook in de styling. Zoals eerder genoemd zijn een aantal stillevens opgebouwd uit verschillende items een goede optie. Combineer het weelderige van de natuur in vazen met de klassieke luxe van porseleinen servies en sieraden. Bovendien is de wijze van presentatie een bepalende factor. Zet bijzondere items op een voetstuk door ze op een plateau of sokkel te plaatsen. En denk ook eens aan de verlichting. Zeker wanneer het styling aan de wand, in een nis of open kast betreft. Spots zijn ideaal om objecten prachtig uit te lichten.

Frisse wind

Een interieur dat luxe ademt. Daarbij kan een aangename geur uiteraard niet ontbreken. Breng de frisse wind op natuurlijke wijze naar binnen middels planten en bloemen of verse kruiden in de keuken. Of kies voor geurstokjes die inmiddels in vele soorten en maten verkrijgbaar zijn. Vaak komen deze al in een fraaie verpakking, waardoor ze ook een visuele aanwinst voor het interieur zijn. Geurstokjes zijn overigens ook een goede optie om de badkamer of het toilet van een frisse geur te voorzien. Liever niet continue een aanwezige geur in huis? Ga dan voor sfeervolle geurkaarsen op speciale momenten. Zo kun je ook eenvoudig wisselen van geur. Nog een fijn visueel detail in bovenstaand voorbeeld: de geschilderde lambrisering. Een klassiek kenmerk van het luxe interieur, eenvoudig aangebracht met een eigentijdse twist.

Op welke manier ga jij tijd (en een minimaal budget) investeren in een luxe look voor je interieur? Laat het ons weten in een comment.

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!