Studio inrichten: zo haal je alles uit de ruimte! | homify

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Studio inrichten: zo haal je alles uit de ruimte!

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Totaalrenovatie studio Moderne woonkamers van studio k interieur en landschapsarchitecten Modern
Loading admin actions …

In de grote steden worden de grondprijzen worden steeds hoger en de woningen kleiner. Steeds vaker zien we daarom de studio verschijnen. Een grote open ruimte waar alles in plaatsvindt: wonen, eten, koken en slapen. Weinig vierkante meters die je dus zo efficiënt mogelijk wilt inrichten. Bovendien wil je er natuurlijk ook graag wat knusse afgescheiden hoekjes in creëren en je slaapruimte afscheiden van de rest zodat je voldoende rust en privacy hebt. Maar wat zijn nu de allerbeste tips om een klein en compact appartement groter te laten lijken? En hoe kun je deze kleine ruimte tot stijlvolle, ruimtelijke en comfortabele woning inrichten? We geven je de allerbeste tips om de ruimte groter te laten lijken en tips aan de hand van voorbeelden hoe je deze kleine ruimte het beste kunt inrichten inclusief voldoende opbergruimte (want ja, dat is vaak een grote bottle neck in kleine huizen).

De ruimte optimaliseren

Als eerste geven we je even de belangrijkste basistips om een maximaal gevoel van ruimtelijkheid te creëren in je kleine appartement studio:

* Optimaliseer het natuurlijke licht: voldoende daglicht is cruciaal in een kleine ruimte voor een gevoel van ruimtelijkheid en helderheid. Ga dus na hoe je dit kunt maximaliseren of plaats eventueel extra (dak)ramen. Hou de ramen zoveel mogelijk open dus geen grote lamellen of gordijnen die de lichtinval belemmeren.

* Neutrale tinten: Wit, roomkleur en lichte tinten laten elke ruimte groter en helderder lijken en weerkaatsen bovendien het natuurlijke licht. Kies voor een duidelijk kleurenpalet met maximaal drie kleuren om voor rust, harmonie en eenheid te zorgen.

* Zorg voor contrasten in de ruimte: Een paar contrasten in de vorm van een paar mooie designelementen of accentkleur voegen levendigheid en diepte toe.

* Maak gebruik van spiegels: een spiegelwand laat de ruimte dubbel zo groot lijken en weerkaatst ook het natuurlijke licht.

* Passende meubels: in een klein appartement plaats je bij voorkeur ook kleine compacte meubels die qua afmeting in het appartement passen. Plaats ook niet teveel meubels, maar alleen dat wat echt functioneel is.

* Kies voor kasten die niet opvallen: dus geïntegreerde, greeploze kasten of zoals we hier zien een rij witte kasten onder het plafond

De ruimtes slim scheiden

Een open ruimte is natuurlijk prettig vanwege het ruimtelijke gevoel en de doorstroming van het natuurlijke licht. Maar toch is het ook fijn om de verschillende functionele gebieden te scheiden in de vorm van intieme, knusse hoekjes. In een studio is het meestal niet mogelijk of handig om extra muren te plaatsen. Een scheidingswand biedt dan uitkomst. In een kleine ruimte kun je het beste kiezen voor een open kast (zo heb je direct ook extra opbergruimte) of voor een lage kast bijvoorbeeld achter de bank of je bed. Ook een niet al te hoge smalle plantenbak is een goede optie. Zo voeg je bovendien ook op een simpele manier wat gezellig groen toe aan je ruimte!

Opklap- en multifunctionele meubels

Moderne keukens van Insides Modern

Dan komen we bij het volgende punt voor het inrichten van je studio: de meubels. Kies zoveel mogelijk voor meubels die je ook echt gebruikt. Eet je nooit aan tafel? Dan is een opklaptafel misschien wel voldoende en heb je misschien meer aan een ruime, comfy bank. Kies je voor een kast, koop dan bij voorkeur een wat minder diepe kast en in dezelfde kleur als je muur zodat hij weinig opvalt. Designer tip: plaats ook transparante meubels: deze laten de ruimte groter lijken en vallen nauwelijks op. En ten slotte kunnen ook opklapbare meubels uitkomst bieden. Zo heb je misschien toch ruimte voor een extra bureau of tweepersoonsbed. Combineer je meubels: je tafel kun je ook prima gebruiken als werkplek.

Voldoende opbergruimte

Main space Eclectische slaapkamers van paola bagna Eclectisch
paola bagna

Main space

paola bagna

Een belangrijke vraag: hoe passen al je spullen in slechts een aantal vierkante meters? Een lastige uitdaging. Het komt vooral aan op duidelijke keuzes maken en slimme opbergruimte. Natuurlijk kun je al je spullen in een kast plaatsen maar je kunt ook kiezen voor een hoger bed of kastjes boven je deur of onder het plafond. Ook kun je de vloer in een deel van de ruimte verhogen en daar opbergruimte in creëren. Een niveauverschil zorgt ook voor een contrast dat de ruimte groter laat lijken. Heb je voldoende hoogte? Dan zou je ook een kleine vide kunnen maken.

Kleine studio inrichten

Een kleine studio kan natuurlijk al snel wat rommelig ogen. Hou je interieur daarom strak en rustig en kies voor een licht kleurenpalet met een aantal vaste kleuren. Plaats niet teveel losse spullen en accessoires en cluster je accessoires ook. Een belangrijke designer tip die echt werkt. Kies twee of drie locaties waar je een groepje accessoires  in je woonkamer wilt plaatsen en meer niet. Zo zorg je voor een rustig harmonisch beeld dat toch ook sfeervol en knus oogt.

Studio inrichten student

Wanneer het budget beperkt is, dan kun je je studio woning ook perfect inrichten met spullen van de plaatselijke recycle store of overdekte rommelmarkten. Je vindt er de meest unieke spullen waarmee je je interieur zeker de nodige persoonlijkheid en flair kunt geven. Hou je juist van nieuw, modern en strak? Dan heeft IKEA een groot assortiment met budgetmeubels waarmee je voor een klein budget je hele huis inricht. Voor een designer look met IKEA meubels kun je in dit artikel een kijkje nemen.

Studio inrichten voorbeelden

Project Amsterdam Noord - Overhoeksparklaan Moderne woonkamers van Standard Studio - Amsterdam Modern
Standard Studio – Amsterdam

Project Amsterdam Noord – Overhoeksparklaan

Standard Studio - Amsterdam

Hieronder volgen nog wat voorbeelden met slimme ideeën voor je studio of kleine appartement. In dit eerste voorbeeld zien we een open muur die de woonkamer scheidt van de slaapkamer met grote openingen waardoor het natuurlijke licht ook goed doorstroomt naar de andere ruimte.

Een werkplek onder de trap

Vaak weten we niet waar we die rustige werkplek kunnen inrichten en hebben we er geen aparte kamer voor. Onder de trap is de perfecte plek voor een bureau. Je kunt er niet alleen een bureau plaatsen maar ook wat planken met ordners. Hier is deze ruimte open, maar je kunt hem natuurlijk ook afsluiten met een schuifdeur.

Koken midden in de woonkamer

Heb je weinig ruimte voor een keuken? Denk dan eens aan deze optie met een compleet keukeneiland midden in de kamer die direct ook dienst doet als tafel, werkblad en bar. Multi-functioneler kan bijna niet!

Schuifdeuren: alle privacy en rust

Schuifdeuren nemen weinig ruimte in en je kunt er je slaapkamer goed mee afsluiten van de rest van de ruimte. Zo heb je voldoende privacy en rust en kijk je niet op je bed uit.

Schuifdeuren om keuken en slaapkamer te verbergen

​Studio Flat Room Divider Sliding Doors by Bravo London. Moderne muren & vloeren van Bravo London Ltd Modern Glas
Bravo London Ltd

​Studio Flat Room Divider Sliding Doors by Bravo London.

Bravo London Ltd

Ook zeer fraai deze optie die zeker in de smaak zal vallen bij de liefhebbers van modern en minimalistisch: de keuken en het slaapgedeelte volledig afgescheiden met fraaie schuifdeuren in een kek kleurtje. Zo lijk het net of je zowel een woonkamer als keuken en slaapkamer hebt. Zeer creatief!

Halve scheidingswand en gordijnen

Een andere creatieve manier om de ruimtes visueel te scheiden: een lage houten scheidingswand en transparante gordijnstroken.

De verticale ruimte optimaliseren

Industriële kinderkamers van homify Industrieel

Heb je voldoende hoogte? Denk dan zeker ook aan een praktische vide, bijvoorbeeld om op te slapen of als zit- of werkplek.

Gordijnen als scheidingswand

Met de alom bekende gordijnen aan een gietijzeren rails kun je bed ook afscheiden van de rest van de ruimte. Textiel voegt bovendien knusheid en warmte toe aan je studio.

Spelen met hoogteverschillen

Plaats je bed op een hoger houten plateau en maak eronder slimme opbergruimte. Niet alleen handig maar het ziet er ook nog eens prachtig uit!

Hoe ziet jouw kleine studio eruit? Stuur ons een foto!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!