Studio inrichten: zo haal je alles uit de ruimte! | homify

Studio inrichten: zo haal je alles uit de ruimte!

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Totaalrenovatie studio studio k interieur en landschapsarchitecten Moderne woonkamers
Loading admin actions …

In de grote steden worden de grondprijzen steeds hoger en de woningen kleiner. Daarom kiezen we steeds meer voor studio's. Een grote open ruimte waar alles in plaatsvindt: wonen, eten, koken en slapen. Weinig vierkante meters die je zo efficiënt mogelijk wilt inrichten. Bovendien wil je er natuurlijk ook graag wat knusse afgescheiden hoekjes in creëren en je slaapruimte afscheiden van de rest zodat je voldoende rust en privacy hebt. Maar wat zijn nu de allerbeste tips om een klein en compact appartement groter te laten lijken? We geven je designs om ruimtes groter te laten lijken en tips over hoe je een kleine ruimte het beste kunt inrichten inclusief voldoende opbergruimte

De ruimte optimaliseren

Als eerste geven we je even de belangrijkste basistips mee om een maximaal gevoel van ruimtelijkheid te creëren in je kleine appartement studio:

* Optimaliseer het natuurlijk licht: voldoende daglicht is cruciaal in een kleine ruimte want dan krijg je een gevoel van ruimtelijkheid en helderheid. Ga dus na hoe je dit kunt maximaliseren of plaats eventueel extra (dak)ramen. Hou de ramen zoveel mogelijk open en ga dus niet voor grote lamellen of gordijnen die de lichtinval belemmeren.

* Neutrale tinten: wit, roomkleur en lichte tinten laten elke ruimte groter en helderder lijken en weerkaatsen bovendien het natuurlijke licht. Kies voor een duidelijk kleurenpalet met maximaal drie kleuren om voor rust, harmonie en eenheid te zorgen.

* Zorg voor contrasten in de ruimte: een paar contrasterende mooie designelementen of accentkleur voegen levendigheid en diepte toe.

* Maak gebruik van spiegels: een spiegelwand laat de ruimte dubbel zo groot lijken en weerkaatst ook het natuurlijke licht.

* Passende meubels: in een klein appartement plaats je bij voorkeur kleine compacte meubels die qua afmeting in het appartement passen. Plaats ook niet teveel meubels en kies alleen maar wat echt functioneel is.

* Kies voor kasten die niet opvallen: ga dus voor geïntegreerde, greeploze kasten of, zoals we hier zien, een rij witte kasten onder het plafond

De ruimtes slim scheiden

Een open ruimte is natuurlijk prettig vanwege het ruimtelijke gevoel en de doorstroming van het natuurlijke licht. Maar toch is het ook fijn om de verschillende functionele gebieden te scheiden in de vorm van intieme, knusse hoekjes. In een studio is het meestal niet mogelijk of handig om extra muren te plaatsen. Een scheidingswand biedt dan uitkomst. In een kleine ruimte kun je het beste kiezen voor een open kast of voor een lage kast achter bijvoorbeeld de bank of je bed. Ook een relatief lage smalle plantenbak is een goede optie. Zo voeg je bovendien ook op een simpele manier wat gezellig groen toe aan je ruimte!

Opklap- en multifunctionele meubels

Nu komen we bij het volgende punt voor het inrichten van je studio: de meubels. Kies zoveel mogelijk voor meubels die je ook echt gebruikt. Eet je nooit aan tafel? Dan is een opklaptafel misschien wel voldoende en dan kun je misschien beter kiezen voor een ruime, comfy bank. Kies je voor een kast? Koop dan bij voorkeur een wat minder diepe kast en eentje in dezelfde kleur als je muur zodat hij weinig opvalt. Je kunt ook gaan voor transparante meubels: deze laten de ruimte groter lijken en vallen nauwelijks op. En ten slotte kunnen ook opklapbare meubels uitkomst bieden. Zo heb je misschien toch ruimte voor een extra bureau of tweepersoonsbed. Combineer je meubels. Je kunt bijvoorbeeld een tafel ook prima gebruiken als werkplek.

Voldoende opbergruimte

Main space homify Eclectische slaapkamers
homify

Main space

homify

Een belangrijke vraag: hoe passen al je spullen in slechts een aantal vierkante meters? Een lastige uitdaging. Het komt vooral aan op het maken van duidelijke keuzes en het kiezen voor slimme opbergruimte. Natuurlijk kun je al je spullen in een kast plaatsen. Je kunt ook kiezen voor een hoger bed of kastjes boven je deur of onder het plafond. Je kunt ook de vloer in een deel van de ruimte verhogen en daar opbergruimte in creëren. Een niveauverschil zorgt ook voor een contrast dat de ruimte groter laat lijken. Heb je voldoende hoogte? Dan zou je ook een kleine vide kunnen maken.

Kleine studio inrichten

Een kleine studio kan natuurlijk al snel wat rommelig ogen. Hou je interieur daarom strak en rustig en kies voor een licht kleurenpalet met een aantal vaste kleuren. Plaats niet teveel losse spullen en accessoires en cluster je accessoires ook. Zo zorg je voor een rustig harmonisch beeld dat toch ook sfeervol en knus oogt.

Kies twee of drie locaties waar je een groepje accessoires in je woonkamer wilt plaatsen en meer niet. Daarbij is het ook belangrijk om zoveel mogelijk kabels weg te werken omdat je niet te maken wilt krijgen met een wirwar aan kabels verspreid over je hele kamer.

Studio inrichten student

Wanneer het budget beperkt is, dan kun je je studio woning ook perfect inrichten met spullen van de plaatselijke recycle store of overdekte rommelmarkten. Je vindt er de meest unieke spullen waarmee je je interieur zeker de nodige persoonlijkheid en flair kunt geven. Hou je juist van nieuw, modern en strak? Dan heeft IKEA een groot assortiment met budgetmeubels waarmee je voor een klein budget je hele huis inricht. Ja, een kleine studentenkamer inrichten als studio was nog nooit zo gemakkelijk.

Studio inrichten voorbeelden

Project Amsterdam Noord - Overhoeksparklaan Standard Studio - Amsterdam Moderne woonkamers
Standard Studio – Amsterdam

Project Amsterdam Noord – Overhoeksparklaan

Standard Studio - Amsterdam

Hier volgen nog wat voorbeelden met slimme ideeën voor je studio of kleine appartement. In dit eerste voorbeeld zien we een open muur die de woonkamer scheidt van de slaapkamer met grote openingen waardoor het natuurlijke licht ook goed doorstroomt naar de andere ruimte. Wil je een speciaal muurkleed? Lees dan dit ideabook voor inspiratie.

Een werkplek onder de trap

Vaak weten we niet waar we die rustige werkplek kunnen inrichten en hebben we er geen aparte kamer voor. Onder de trap is de perfecte plek voor een bureau. Je kunt er niet alleen een bureau plaatsen maar ook wat planken. Je kunt die open ruimte ook afsluiten met een schuifdeur. Schuifdeuren nemen ook weinig plaats in beslag en zijn ook perfect als je bijvoorbeeld de slaapkamer wilt afsluiten van de rest van het huis. Hiermee creëer je voldoende privacy en rust. Weet je niet goed hoe je dit prachtig design kunt realiseren? Dan kan een interieurontwerper je zeker en vast helpen.

Koken midden in de woonkamer

Heb je weinig ruimte voor een keuken? Denk dan eens aan deze optie met een compleet keukeneiland midden in de kamer. Die kan direct ook dienst doen als tafel, werkblad en bar. Multi-functioneler kan bijna niet!

Schuifdeuren om keuken en slaapkamer te verbergen

​Studio Flat Room Divider Sliding Doors by Bravo London. Bravo London Ltd Moderne muren & vloeren Glas Groen
Bravo London Ltd

​Studio Flat Room Divider Sliding Doors by Bravo London.

Bravo London Ltd

Deze fraaie optie valt zeker en vast ook in de smaak bij de liefhebbers van modern en minimalistisch. De keuken en het slaapgedeelte zijn volledig afgescheiden met fraaie schuifdeuren in een kek kleurtje. Zo lijk het net of je zowel een woonkamer als keuken en slaapkamer hebt. Zeer creatief!

Scheidingswand en gordijnen

Een andere creatieve manier om de ruimtes visueel te scheiden: een lage houten scheidingswand en transparante gordijnstroken. Je kunst gordijnen ook gebruiken om ze aan gietijzeren rails te hangen waardoor je bijvoorbeeld je bed of bureau kunt afscheiden van de rest van de ruimte.

Spelen met hoogte

Heb je voldoende hoogte? Denk dan zeker ook aan een praktische vide, bijvoorbeeld om op te slapen of als zit- of werkplek. Je kunt he ook andersom doen en je bed op een hoger houten plateau plaatsen en de plaats eronder gebruiken als een slimme opbergruimte.

Enlighten

The Arts and Crafts Kent Kitchen by deVOL deVOL Kitchens Industriële keukens Blauw
deVOL Kitchens

The Arts and Crafts Kent Kitchen by deVOL

deVOL Kitchens

In alle ruimtes binnenshuis is licht belangrijk! Het is een stijlmiddel dat niet alleen belangrijk is als je een kleine studio inricht, maar in alle maten huizen. Soms wil je de aandacht juist een kant ‘opsturen’, soms heb je licht nodig om goed te kunnen concentreren, op een derde plek wil je een hoek verlichten. Lampen zijn zeer belangrijk. En als je weinig ruimte hebt, dan wordt het nóg belangrijker omdat je met verschillende lampen verschillende sferen kunt creëren. Op die manier lijkt het bijna alsof de ruimte groter is, of het verschillende ruimtes zijn. Een fel daglichtlamp om te werken, spots voor in de keuken en een zacht, geel licht om s ’avonds te lezen. Als je op zoek bent naar inspiratie voor jouw studio, praat dan zeker eens met een speciaalzaak voor lampen!

Hoe ziet jouw kleine studio eruit? Laat het ons zien via de comments.

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!