Vind het perfecte type raam | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3654:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Vind het perfecte type raam

Monique Smitsloo Monique Smitsloo
OUTstee Moderne ramen & deuren van UMBAarchitecten Modern
Loading admin actions …

Het ideale raam isoleert, biedt genoeg licht en draagt bij aan de sfeer van een woning. Ramen en raampartijen zijn in allerlei 'shapes & sizes' te vinden, en vormen een belangrijk toevoeging aan de architectuur van een woning. Want van idyllisch tot modern, zijn het dikwijls de ramen die een pand een bepaalde stijl geven. Ook heeft ieder type raam weer zijn eigen voor- en nadelen. Ramen worden doorgaans gefabriceerd uit kunststof, aluminium, hardhout of hout. Nu zul je misschien niet direct over de mogelijkheid beschikken om nieuwe ramen in je huis te plaatsen, maar zal je wellicht uit bewondering voor architectuur graag wat meer over de primaire lichttoevoer van huizen willen weten. In dit Ideabook sommen we meerdere type ramen voor je op! 

Enkele en dubbele uitzetramen

Heijmans ONE Minimalistische ramen & deuren van MoodBuilders Minimalistisch
MoodBuilders

Heijmans ONE

MoodBuilders

Het uitzetraam draait naar buiten en wordt vastgezet met een hendel. Vaak zijn dit wat kleinere ramen die met name praktische doeleinden hebben. Een uitzetraam biedt namelijk genoeg ventilatie, blijft stabiel openstaan, en is door zijn geringe grootte vaak niet zeer inbraakgevoelig. Ook bestaan er dubbele uitzetramen. Het uitzetraam lijkt veel op de valraam, echter, het uitzetraam draait naar buiten en niet naar binnen. Een draai-kiepraam is doorgaans een wat meer praktische keuze.

Draai-kiepramen en kantelramen

Draai-kiepramen zijn de laatste jaren veelvuldig terug te vinden in woningen. Dit type raam is namelijk op meerdere punten verbonden met het kozijn. Ze kunnen daardoor zowel op een draaistand worden geopend zoals op deze afbeelding te zien is, als dat ze in een kiepstand kunnen worden gezet waarbij ze vaststaan op een kleinere raamopening. Een nadeel hieraan is, dat het vaak wat lastiger is om er de juiste type raamdecoratie (gordijnen) voor te vinden. 

Openslaande ramen

Villa te Zeist - Detail raamkozijn Eclectische ramen & deuren van Friso Woudstra Architecten BNA B.V. Eclectisch
Friso Woudstra Architecten BNA B.V.

Villa te Zeist – Detail raamkozijn

Friso Woudstra Architecten BNA B.V.

Openslaande ramen zijn vaak traditionele ramen die bestaan uit een dubbel venster dat naar buiten wordt geopend. Vaak worden ze hier vastgezet aan haakjes. Openslaande ramen bieden veel ventilatie, en zijn vaak sfeervol doordat ze aan de binnenkant regelmatig voorzien zijn van fraaie raamgrepen en aan de bovenkant bovendien nog een extra raam bevatten. Een minder prettige bijkomstigheid is dat je ze niet gedoseerd kunt openen, zoals bij een draai-kiepraam wel het geval is.

Schuiframen

Een type raam wat je wel gemakkelijk gedoseerd kunt openen op iedere gewenste openingsgrootte, is het schuifraam. Dit type raam is bovendien een praktische keuze als je beschikt een kleinere ruimte beschikt. Doordat schuiframen geen draai- of kantelbeweging maken, hebben ze maar beperkte ruimte nodig. Het verticale schuifraam is net als de openslaande ramen vaak in traditionele uitvoeringen te vinden. 

Valraam

van homify Scandinavisch

Het valraam is vergelijkbaar met het uitzetraam, behalve dan dat het raam naar binnen kantelt in plaats van naar buiten. Bij moderne valramen wordt de sluiting op meerdere punten bevestigd, zodat met een handgreep het raam geopend en bevestigd kan worden. Bij een klassiek valraam is er vaak sprake van een raamknip. Valramen die aan de bovenkant van andere raampartijen bevestigd zijn worden ook wel 'bovenlichten' genoemd. 

De erker

van homify Eclectisch

Het erkerraam wordt in Engelstalige landen ook wel de 'bay window' genoemd, omdat het vaak de vorm aanneemt van een baai. Het is een raampartij die in een uitstekend gedeelte van de architectuur is verwerkt, doorgaans aan de voorkant van een woning. Erkers vergroten een woonruimte gedeeltelijk en geven een 'serre-achtige' samensmelting tussen het buiten- en binnengevoel.

Boogramen

Bij oudere, statige woningen zoals landhuizen en stadsvilla's zijn vaak boogramen te vinden. Ook in nieuwe huizen die in een klassieke stijl worden gebouwd wordt dit type raam nog geregeld toegepast. De elegantie van deze sierlijke ramen ligt in de ronde vormen en de langwerpigheid van de ramen. In Mediterraanse landen is de boograam een veelvoorkomend type. 

Statementramen

Tiendenschuur Van Mol Schoten Moderne ramen & deuren van DI-vers architecten - BNA Modern
DI-vers architecten – BNA

Tiendenschuur Van Mol Schoten

DI-vers architecten - BNA

Statement-ramen, ook wel 'specialty windows' genoemd, zien we vaak terug in Amerikaanse huizen. Je herkent ze door hun afwijkende vormen zoals Romaanse bogen, driehoeken of cirkels, en vaak hun forse grootte. Ze verbinden vaak de boven- met de benedenverdieping en geven een speels effect aan een moderne woning. Toch is niet iedereen weg van de soms ietwat kitscherige manier dat opvallende ramen worden toegepast. 

Wil je graag nog meer lezen over verschillende typen in de raamwereld? Lees dan eens dit Ideabook. 

Heb jij nog een voorbeeld van een type raam dat jij mooi vindt? Laat het zien! 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!