Aandachtspunten bij het aanschaffen van een wasmachine | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3644:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Aandachtspunten bij het aanschaffen van een wasmachine

Monique Smitsloo Monique Smitsloo
modern  door RAB ARREDO BAGNO, Modern
Loading admin actions …

Terwijl onze grootouders nog hun wasjes met de hand uitvoerden, zijn wij al jarenlang verwend met de automatische wasmachine. En is het toevallig tijd voor een nieuw stuk witgoed? Lees deze tips dan eens door! Of je 'm nou plaatst in je badkamer, kleedkamer of garage, we kunnen niet zonder. Over het algemeen variëren wasmachines in prijs tussen de 250 en 2000 euro. Alhoewel we bekend zijn met de leus dat je beter in een duurder exemplaar kan investeren dat jarenlang meegaat, zijn er volgens de online testen ook genoeg wasmachines te vinden met een relatief goede kwaliteit voor een prima prijsje. Maar behalve de prijs worden wasmachines op talloze andere aspecten aan testen onderworpen: de functies, de wasduur, het lawaai, het gebruiksgemak en natuurlijk op energieverbruik. Wij nemen enkele stappen met je door die belangrijk zijn alvorens je investeert in een nieuwe wasvriend.

Energiezuinigheid

Wasmachines zijn, zoals vrijwel alle apparaten, uitgerust met energie-efficiëntieklasse. A+++ is hierbij de meest zuinige klasse, en A de minst zuinige. Het is natuurlijk prettig als je met een energiesnuggere machine niet alleen het milieu spaart, maar ook nog eens je energierekening laag houdt. Toch mogen de wasprestaties niet ten koste gaan aan deze zuinigheid. Zo zijn niet alle energiezuinige wasmachines een verstandige aankoop. Sommigen zijn uitermate zuinig met water, hetgeen afbreuk doet aan zijn spoelcapaciteiten. Veel wasmachines hebben een apart programma waarmee je een zuinige was kunt draaien. Vaak duurt een dergelijk programma wat langer. Mits je geen haast hebt, moet dit geen problemen opleveren. Hoe dan ook, geen zichzelf respecterende fabrikant van wasmachines vermijdt het ontwikkelen van energiezuinige jongens, dus maak profijt van deze positieve, groene kentering!

De grootte (hoeveel mensen maken er gebruik van?)

De capaciteit van wasmachines wordt alsmaar ruimer. Dat is ideaal voor grote gezinnen of studentenhuizen. Toch moet er bij stilgestaan worden dat een grote wasmachine vaak ook meer wastijd in beslag neemt voor zijn wasjes dan een kleiner geval. Gemiddeld heeft een machine tussen de 5 en de 8 kilogram aan mogelijke capaciteit. Maar er bestaan inmiddels ook machines die maar liefst 12 kilo kunnen verwerken. Indien je alleen of met zijn tweeën woont, is een kleinere wasmachine verstandiger. In dit geval krijg je sneller een trommeltje vol, hetgeen het gemakkelijker maakt om zuiniger te wassen. Een halfvolle trommel leidt namelijk tot energieverspilling. 

Verder is het behalve qua zuinigheid ook qua wasprestaties beter om de trommel iets voller te stoppen, want, zo bewijzen de testresultaten, een halfvolle trommel maakt de kleren minder schoon. Daarentegen, bij delicaat materialen zoals synthetische stoffen of wol, wordt juist weer wel aangeraden om de trommel niet te vol te doen. Om te bepalen welke capaciteit geschikt is voor jouw huishouden, is het verstandig om je wasmand eens te gaan wegen. Over het algemeen geldt dat voor 1 tot 2 personen een machine met 5 tot 6 kilo voldoende is, voor 4 personen is dat tussen de 6 en 8 kilo, en bij meer dan 5 personen 7 kilo. Als je trouwens nog meer wilt weten over hoe je je woning energiezuiniger maakt, open dan eens dit Ideabook. 

Automatisch of semiautomatisch

Wij zijn inmiddels gewend geraakt aan de automatische wasmachine. Deze is aangesloten op een warm- en koudwaterbron, en draait de kleren rond om het overtollige water eruit te krijgen. Echter, als je voor een zeer betaalbare optie wilt gaan, kun je voor een semiautomaat kiezen. Semiautomatische wasmachines kosten vaak nog geen 100 euro. Een semiautomaat is vaak een stap boven de was met de hand, en een stap onder de automatische wasmachine. In plaats van dat deze zelfstandig koud en warm water toevoegt aan de was, wordt dit water handmatig toegevoegd. De was wordt in een soort ‘badje’ in de machine geplaatst waaraan wasmiddel wordt toegevoegd. Een agigator beweegt de kleding in en uit het water. Hierna moet handmatig het water worden afgevoerd.

Laadklep aan de voorkant of bovenkant

We zien nog maar weinig wasmachines waarbij de lading aan de bovenkant moet worden toegevoegd. Vaak beschikken deze apparaten over een minder grote capaciteit dan wasmachines met een voorlader. Ook blijkt uit vele testen dat de machines met een bovenlader over het algemeen minder goede prestaties vertonen. Toch zijn er ook voordelen te bedenken aan deze versie. Bovenladers zijn met hun 40 cm breedte gemiddeld smaller dan doorsnee wasmachines, waardoor ze beter in een kleine ruimte te plaatsen zijn. Ook hoef je niet te bukken of te hurken om de was erin te stoppen.

De wasinstellingen: wasprogramma’s, temperatuurinstellingen etc.

Een spectrum aan wasprogramma’s zorgt ervoor dat er voor ieder type was een op maat gemaakte methode bestaat: bonte was, zwarte was, katoenen was, synthetische was, enzovoorts. Er bestaan zelfs programma’s genaamd ‘babykleding’ en ‘outdoorkleding’. Toch verschillen de machines in duidelijkheid van de indicatie. Zo hebben moderne wasmachines vaak een digitaal bedieningspaneel waarmee je gemakkelijk met een draaiknop het gewenste programma aanklikt, maar is het op oudere machines vaak wat lastiger te bepalen. Nieuwe machines beschikken bovendien over touchscreen. Maar de mate waarin deze op aanraking reageert, kan sterk verschillen. Ook staat er niet op elke machine duidelijk beschreven met welk programma het bezig is. 

Met of zonder droger

Een alternatief voor een wasdroger op de wasmachine is een wasdroogcombinatie. Dat scheelt een hoop ruimte, immers: je hebt maar een apparaat nodig. Toch zijn er enkele elementen waar rekening mee gehouden dient te worden. Over het algemeen is de capaciteit voor drogen bijvoorbeeld lager dan die voor wassen. Je zal dus altijd na een wasje, een paar onderdelen eruit moeten vissen om de droogstand te optimaliseren. Ook schijnt een wasdroger minder goed te kunnen drogen in verhouding tot afzonderlijke wasdrogers. Daarentegen schijnen de prestaties qua wassen niet of nauwelijks onder te doen voor wasmachines. De meesten die kleinbehuisd zijn kiezen uiteindelijk voor een aparte wasmachine en droger, die bovenop elkaar geplaatst worden om ruimte te besparen. Het is raadzaam om deze van hetzelfde merk te kopen, omdat deze het mooist bovenop elkaar passen. Wanneer je twee afzonderlijke merken bovenop elkaar plaatst, moet je er rekening mee houden dat ze even breed en diep zijn. Er dient ten alle tijden een tussenstuk te worden geplaatst. 

Heb jij nog een tip over je ervaring met wasmachines? Laat het weten! 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!