8 tips om je kleine badkamer sfeervol te maken

Monique Smitsloo Monique Smitsloo
cs BadkamerVerlichting
Loading admin actions …

De badkamer wordt veelal gezien als een praktische ruimte waar men dikwijls niet lang verblijft. Daarom wordt er maar weinig gelet op de sfeer die deze kamer met zich meebrengt. En dat terwijl de meesten van ons juist zo blij worden als we kunnen douchen, badderen, föhnen en tutten in een prettige omgeving. Denk niet dat jouw badkamer te klein is om er een knusse en mooie ruimte van te maken! Bij homify geven we je 8 tips over hoe je jouw natte cel kunt omtoveren in een uitnodigende oase. 

1. Ruim op

Het blijft voor de hand liggen, en toch blijven we het vermelden. Ruim op, en houd het ook opgeruimd. De (relatief kleine) Nederlandse badkamers worden vaak ook als wasmachineruimte gebruikt. Maar dat mag geen excuus zijn om was hier zich te laten opstapelen tot bergketen-achtige proporties. Ook rondslingerende watjes, flosdraad, vieze handdoeken, plakkende tandpasta, en andere alledaagse restanten mogen hier niet de boventoon voeren. Zet een goede prullenbak neer (zonder deksel, want dat gooit makkelijker weg), en een ruime wasmand, zodat alle rommel direct een plek toegewezen krijgt. Heb je er een hekel aan om de badkamer schoon te maken? Reinig de tegels en douchedeuren dan eens in de paar weken, en beperk het wekelijkse werk tot oppervlakten die daar om vragen (W.C., deurklinken, wasbak). 

2. Breng wat leven in je tegels

Verbouwing woonhuis Rosmalen JANICKI ARCHITECT Moderne badkamers Keramiek
JANICKI ARCHITECT

Verbouwing woonhuis Rosmalen

JANICKI ARCHITECT

Mocht je van plan zijn om je badkamer aan wat ingrijpendere veranderingen toe te laten, kies dan eens voor iets origineels! Gekleurde tegels maken de ruimte levendig en persoonlijk. Ook vallen er allerlei soorten tegels te vinden. Wat dacht je bijvoorbeeld van terracotta-tegels, of tegels met een grappig patroon erin verwerkt? Verder zijn er ook meerdere groottes te kiezen. Grotere tegels geven doorgaans een wat moderne en rustigere indruk dan kleinere tegels. Afijn, hoe dan ook, er is van alles te ontdekken op tegelgebied. Dus voordat je voor de standaard witte tegel kiest, neem eens een kijkje in een bouwmarkt of online. 

3. Breng wat leven in de vloer

Natuurlijk kun je ook met de vloer van je badkamer alle kanten op. Behalve het standaard tegelwerk kun je bijvoorbeeld ook voor houten vloeren kiezen voor een sfeervolle benadering. Toch is hout wat gecompliceerder materiaal voor de badkamer, aangezien het minder vochtbestendig is. Let er dus goed op wat voor hout je toepast alvorens het te gebruiken. Verder kan een mooie en comfortabele bad- of douchemat natuurlijk niet ontbreken in een goede badkamer! Hoe luxe een badkamer ook is, als er een verwassen, oud badmatje op de grond ligt, wordt dat allemaal teniet gedaan. Omgekeerd kun je een aftands badkamertje een opkikker geven  met een mooie badmat. 

4. Geef een nieuwe kleur aan de muur

Waarom moeten badkamers allemaal spierwit zijn? Dat is niet per sé bevorderlijk voor een gemoedelijke en ontspannen sfeer. Sterker nog: teveel wit maakt een ruimte kil. Mocht je dus een niet-betegelde muur hebben, denk er dan eens over na om hier eens een sprankelende kleurkeuze voor te maken. Volgens de Feng Shui-leer zijn kleuren zoals geel, roze, lila, perzik, oranje, zachtgrijs, mat blauw of crème zeer geschikt voor de badkamer. Het moet een ruimte zijn die 'clean' aanvoelt, maar tegelijkertijd ook levendigheid en ontspanning biedt. 

5. Koop een nieuw douchegordijn

Douchegordijnen lijken over het algemeen niet de meest courante afscherming van de douche, en associëren we dan ook over het algemeen met nonchalante studentenhuizen, oude woningen of grillige stadsappartementjes. Dat is totaal onnodig! Want voor een paar kleine duitjes heb je al een gloednieuw en fraai douchegordijn. Het voordeel is dan ook dat deze makkers in allerlei kleuren en motieven te vinden zijn. Van eenvoudige gordijnen in een roomwitte kleur zoals het gordijn op deze afbeelding, tot een hip geometrisch motiefje of lollige dierenpatronen, alles is te vinden. Tip: vermijd het eeuwige vispatroon, dat is nu toch wel echt passé. 

6. Schaf eens wat nieuwe badkameraccessoires aan

Meubels Teakea BadkamerWastafels
Teakea

Meubels

Teakea

Dit is de gemakkelijkste tip om je badkamer een upgrade te geven. Nu hoef je ook weer niet volledig los te gaan met accessoires, want een rommelige badkamer is niet het doeleinde. Maar de echte sfeer van een badkamer is niet bepaald door de perfecte tegels, een prachtige inloopdouche met douchegoot, of andere prijzige foefjes, maar door de afwerking van de accessoires. Er is bijvoorbeeld niets zo prettig en zo mooi als een goede zeepdispenser. Vaak worden deze tegenwoordig aan de muur bevestigd voor een praktisch en ruimtelijk effect. 

7. Gun jezelf goede bergruimte

Wastafel meubel maiidee BadkamerWastafels Hout
maiidee

Wastafel meubel

maiidee

Veel huisbewoners zijn over het algemeen veel te karig als het aankomt op bergruimte. We plaatsen te kleine kasten in de slaapkamer, benutten niet de volledige wandmogelijkheden van de keuken, en gunnen onszelf ook niet genoeg plek voor ons badkamergerei. Jammer, want er zijn zoveel mogelijkheden om iedere centimeter van deze ruimtes optimaal te benutten! Natuurlijk is het verstandig om de ruimte onder de wasbak(ken) op te vullen met goede lades of kastdeurtjes. Op deze afbeelding is er een mooi voorbeeld gegeven van hoe deze bergruimte bovendien kan bijdragen aan de ambiance. Het steigerhout zorgt voor een sfeervolle ervaring. Bovenop kunnen bovendien handdoekjes gelegd worden. Maar denk ook eens aan een ruimtebesparende oplossing: planken aan de muur. 

8. Denk aan decoratie

We hadden het al over praktische accessoires zoals zeepdispensers en handdoeken, maar vergeet ook niet dat decoratieve elementen zoals spiegels, planten en zelfs schilderijen een badkamer kunnen verfraaien.  Volgens de Feng Shui-richtlijnen vraagt elke badkamer om een 'touch' van natuurlijke elementen zoals planten of bloemen. Als je geen zin hebt om dergelijke hypothese-wezens te onderhouden, kun je altijd nog voor een paar decoratieve takken kiezen. Ook het vervangen van je spiegel kan een zeer vlotte methode zijn om je badkamer een make-over te geven. Immers, dat standaard spiegeltje wat in vrijwel iedere badkamer hangt, is nou niet bepaald bevorderlijk voor de sfeer. Kies voor een mooie, houten spiegel of een met een metalen frame zoals het exemplaar op deze afbeelding. Ronde spiegels vormen momenteel bovendien de trend. Als je nog meer tips over spiegels wilt hebben, bekijk dan eens dit Ideabook.

cs BadkamerVerlichting
cs
cs

Maar er zijn ook andere accessoires zoals de prullenbak, eventueel de toiletborstel, het hoekrekje in de douche, een handdoekring, nuttige mandjes, een föhnhouder, het draagt allemaal bij aan het creëren van een comfortabele badkamer met allure. Wanneer je bovendien al deze elementen qua stijl en kleur op elkaar afstemt, ontstaat er vanzelf een uitnodigend geheel. Investeer in een paar luxe badjassen die je op een handige plek naast elkaar ophangt. Immers, ook dit soort elementen dragen bij aan een sfeervolle ervaring van de badkamer. En, onnodig om te vermelden: kies voor overeenkomende baddoeken die je keurig op een plek opstapelt of oprolt.

Heb jij nog een goede tip voor een sfeervolle badkamer? Deel het met ons! 

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!