Nieuwbouw met een budget en bijzondere oplossingen | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3648:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Nieuwbouw met een budget en bijzondere oplossingen

Johan van Dijk Johan van Dijk
Minimalistische gangen, hallen & trappenhuizen van Studio für Architektur Bernd Vordermeier Minimalistisch
Loading admin actions …

Huizen zijn altijd gebouwd om weer en wind goed te kunnen weerstaan. Maar een enkele keer is het natuurgeweld dermate sterk dat zelfs het sterkste huis de nodige schade ondervindt. De Zuid-Duitse stad Passau is prachtig gelegen op een punt waar drie rivieren, waaronder de beroemde Donau, bij elkaar komen. Dat juist zo’n plek ook voor heel veel problemen kan zorgen bleek wel in 2013 toen de stad te kampen had met hevige overstromingen. Sommige huizen moesten in hun geheel vervangen worden. Dat was ook het geval met de voorganger van dit huis. De experts van Studio für Architektur Bernd Vordermeier kregen twee opdrachten mee: het huis moest met een beperkt budget gebouwd worden en tegen eventuele nieuwe overstromingen bestand zijn. We gaan snel kijken hoe goed dat gelukt is!

Gesloten gevel

Een eerste aanblik vanaf de straat laat een bijzonder bouwwerk met een gesloten gevel zien. Een bijzondere en opvallende moderne architectuur. En dat voor een woning die toch met een budget gebouwd is, de bouw kostte namelijk iets meer dan € 300.000,-.

Huis op poten

Als je eenmaal aan de andere kant van het huis gaat kijken, dan is gelijk goed te zien hoe het probleem van eventuele schade bij een nieuwe overstroming zo klein mogelijk gehouden kan worden. Dit is als het ware een huis op poten. Handige bijkomstigheid is dat je de auto onder het huis kan parkeren! Er is ook een speciaal soort beton gebruikt voor de bouw van dit huis: een die heel goed tegen water bestand is.

Licht

Een kijkje in het huis laat een bijzonder lichte woning zien. Er is gekozen voor een aantrekkelijke combinatie van hout en beton. Het hout wekt de indruk gewoon spaanplaat te zijn, maar dat geeft hier een heel mooi effect. Zeker door de prachtige lichtinval die het grote raam geeft! En dan hebben we het nog niet over de mooie gepolijste vloer gehad.

Nog meer licht

De gesloten voorgevel doet het niet vermoeden, maar er is erg veel licht in dit huis aanwezig. Dat blijkt uit deze foto nog meer! Een dakraam zorgt voor een heerlijke lichtinval op deze gang en overloop. Het huis wordt gekenmerkt door een bijzondere indeling door het ontbreken van een begane grond. Zoals je kunt zien is het huis nog niet helemaal ingericht, er moet nog een en ander worden ingericht voordat de bewoners hier hun intrek kunnen gaan nemen.

Toekomstige keuken

Meestal laten we je projecten zien waar alles al helemaal af is. De tekst op het bord kan het eigenlijk niet beter verwoorden en laat zich het beste vertalen met: “Alles is klaar, het moet alleen nog gemaakt worden.” Een leuk grapje van de fotograaf om dit bord prominent in beeld te nemen! De ruimte links gaat plaats bieden aan de keuken. Wij hebben wel ideeën hoe wij de keuken hier zouden plaatsen. Jij ook?

Hout

Het effect van het hout kan niet beter zichtbaar worden dan in deze toekomstige slaapkamer. Hier is ook weer fraai dakraam aangebracht dat voor een zeer aangenaam daglicht zorgt. Wist je trouwens dat dit huis erg goed geïsoleerd is en van een hoogwaardig verwarmingssysteem is voorzien? Met het oog op de energierekening dus ook een zeer voordelige woning om te wonen. Zonder enige twijfel kan dit huis komende overstromingen doorstaan. Maar dat hopen we voor de inwoners van Passau, en dit huis in het bijzonder, natuurlijk niet!

De natuur kan voor heel veel overlast en problemen zorgen, maar kan voor architecten ook prachtige inspiratie en ideeën bieden. Op homify kun je daarvan heel wat voorbeelden vinden, maar voor een van de meest bijzondere projecten moet je zeker weten hier een kijkje nemen.

Wat vind jij van bouwen op een creatieve en alternatieve manier met een beperkt budget? We horen het graag!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!