Creëer contrast met schoolbordverf!

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Creëer contrast met schoolbordverf!

Sanne Sanne
  door ​KUHN GmbH
Loading admin actions …

Zwart is het nieuwe zwart. Na een lichte periode, waarin hele woonkamers wit waren, zien we weer steeds meer donkere kleuren in huis om meer contrast en dieptewerking aan te brengen. Hiervoor is schoolbordverf ideaal. Een donkere krijtmuur is goed te combineren met een natuurlijk materiaal als hout en met groentinten, maar eigenlijk ook met alle andere kleuren. Zwart past nu eenmaal overal bij! Daarnaast kun je natuurlijk ook leuk decoreren op je schoolbordmuur, met behulp van natuurlijk krijt, maar ook in combinatie met foto's of schilderijen.

We besproken al eerder in welke ruimten schoolbordverf goed past, we hebben het nu over het wat en hoe. Wat is het verschil tussen krijtverf en schoolbordverf, hoe gebruik je het, is er onderhoud nodig en ga zo maar door. Ten slotte opperen we nog wat leuke ideeën, zoals het beschilderen van de kaasplank. Lees snel verder.

Wat is het?

 Studeerkamer/kantoor door homify

Als je een wandje schildert met schoolbordverf kun je er daarna met krijt op tekenen. Het is iets anders dan krijtverf, dat – hoewel de naam anders doet vermoeden – niet geschikt is om op te krijten. Krijtverf is verf waarin krijt is verwerkt, dat de verf zijn matte look geeft. De krijtverf van Annie Sloan is vooral erg bekend, om de matte look, maar voornamelijk omdat het geschikt is om houten meubelen te verven zonder eerst te schuren.

Dit artikel gaat dus over schoolbordverf: de variant waarop kan worden gekrijt. Schoolbordverf is de koop in de traditionele zwarte kleur, maar het is ook verkrijgbaar in alle andere denkbare kleuren. Je zit dus niet vast aan de donkere kleur van schoolbordverf, die niet in iedere kamer goed tot zijn recht komt. Je kunt bepaalde standaardkleuren zo kopen, maar schoolbordverf kun je ook gewoon laten mengen.

Waar koop je het?

Schoolbordverf is tegenwoordig op heel veel plekken te koop. Je vindt het bij de bouwmarkt, bij de duurdere woonwinkels en bij wat goedkopere warenhuizen. Je hoeft dus niet lang te zoeken. Bedenk dat goedkoop vaak duurkoop is en dat je met goedkope verf dus meerdere lagen zult moeten aanbrengen om tot een oké resultaat te komen. Uiteindelijk zul je waarschijnlijk nog steeds het verschil zien met betere verf, die beter hecht en egaler opdroogt. Bedenk dus hoe belangrijk het resultaat is: voor de deur van het toilet is een goedkopere pot verf misschien prima en voor de muur in de keuken wil je misschien liever wat duurdere verf aanschaffen.

Hoe werkt het?

Zorg ten eerste voor een goed gladde ondergrond. Als je ondergrond niet vlak is kun je niet goed schrijven en tekenen op je schoolbord. Bovendien laat matte verf butsjes extra goed zien. Schuur dus de ondergrond helemaal kaal en vul eventuele gaten op. Ontvet vervolgens je oppervlak met ontvetter. Breng vervolgens twee lagen grondverf aan die je tussendoor laat drogen. Schuur de ondergrond als die droog is nogmaals licht op met fijn schuurpapier en neem hem af met een vochtige doek. Het is belangrijk dat je een schone doek gebruikt en niet met je handen aan de muur zit, want de verf hecht niet goed als je oppervlak vettig is. Ten slotte breng je twee lagen schoolbordverf aan. Tussendoor moet je de schoolbordverf goed laten drogen. Op het blik vind je daarvoor instructies. Je kunt verven met een kwast of een roller, kies wat je fijner vindt werken. Met een roller bereik je gemakkelijker een egaal eindresultaat. Let op dat je de juiste roller of kwast koopt (voor verf op oliebasis of juist waterbasis).

Waar gebruik je het?

 Studeerkamer/kantoor door homify

We schreven eerder al een artikel over de mogelijkheden van schoolbordverf in verschillende ruimtes. Je vindt het hier. In principe is schoolbord geschikt voor iedere ruimte. Pas alleen op met vochtige ruimtes. Koop dan schoolbordverf die waterproof is. Ook in bijvoorbeeld de keuken is dat handig. Je maakt de pastasausspetters dan gemakkelijk schoon!

Leuke ideeën

In het eerdergenoemde artikel noemen we verschillende ruimten waar je schoolbordverf kunt gebruiken. We hebben het daar alleen maar over het schilderen van muren, maar je kunt natuurlijk ook andere dingen schilderen. Een houten serveerplank is ook heel mooi met een laag schoolbordverf, waar je bijvoorbeeld de namen van kaasjes opschrijft. Op de foto hierboven zien we een schuifdeur die geschilderd is met krijtverf en een mooi contrasterend element vormt in de lichte ruimte. Of beschilder je tafel met schoolbordverf.

En wat ga je tekenen of schrijven? Een boodschappenlijst of een to-dolijst ligt voor de hand, maar laten we het eens wat creatiever bekijken. Ga bijvoorbeeld voor een tekening van een klassieke kroonluchter naast een moderne fauteuil voor een leuke mix van modern en klassiek in huis. Of noteer herinneringen op je muur. Hang er foto's bij in een (getekende) lijst of bevestig ze met tape. Schilder een bloempot en noteer de namen van de bloemen of planten. Of schrijf een fragment uit je favoriete boek over (of misschien alleen een quote), zodat je er altijd van kan genieten.

Alternatieven

Woon je in een huurhuis waar je de muren niet mag schilderen? Er zijn leuke alternatieven te bedenken met schoolbordverf. Bevestig bijvoorbeeld een plaat die je beschilderd hebt met schoolbordverf op de muur en je hebt je eigen schoolbord. Maak het helemaal af door rondom houten latjes te bevestigen en een klein uitstekend randje te maken aan de onderkant, waar je je krijtjes op kunt leggen. Een andere optie is het bewerken van een fotolijst. Koop bijvoorbeeld een vintage lijst en timmer die op een houten plaat. Schilder de plaat met schoolbordverf en teken je eigen schilderij. Je kunt ook een oude deur op de kop tikken en die opknappen. Bewaar de originele deur uit je huis en plaats hem weer terug als je ooit verhuist. In plaats van een muur kun je ook een meubelstuk schilderen, zoals we hierboven ook al suggereerden. Update bijvoorbeeld je brocante kast met een laag schoolbordverf of geef de keukentafel een kleurtje!

Wat vond jij van deze tips?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!