Wat te doen met de achterwand in je keuken?

Johan van Dijk Johan van Dijk
Keuken AD MORE design KeukenKasten & planken
Loading admin actions …

De achterwand in je keuken is zoiets waar je nou niet dagelijks bij stilstaat. Het is iets wat er gewoon is en de spatplaat in de keuken is iets dat je waarschijnlijk, zeker als je graag culinair in de keuken aan de slag gaat, regelmatig schoon moet maken. Maar toch is het zeker de moeite waard om er even verder over na te denken! Zeker als je de keuken er direct anders wilt laten uitzien met een klein budget. De grote keuze die je hebt op het gebied van materialen die als achterwand kunnen dienen, kan je nog wel eens gaan verbazen. Neem er lekker rustig de tijd voor om het in je op te nemen en kies wat het beste bij jouw smaak en stijl past. En je krijgt ook voor allerlei stijlen inspiratie aangereikt, we zijn erg benieuwd welke jij het mooiste vindt!

Achterwand met tegels

Keuken homify Kantoren & winkels
homify

Keuken

homify

Het is de meest voorkomende achterwand die je in keukens tegenkomt: een gemaakt van tegels. Maar dat hoeft helemaal niet te betekenen dat een keuken er saai of standaard uit komt te zien. Deze keuken vormt daarvan het levende bewijs! Qua stijl is dit ook sowieso iets wat je zonder meer de nodige inspiratie kan geven. In dit geval zien we meer klassieke witte tegels, maar je kunt ook voor elke kleur van de regenboog kiezen of voor een meer oosters tintje kies je juist een tegel met een fraai figuurtje.

Helemaal geen achterwand!

Landelijk moderne keuken AD MORE design KeukenKasten & planken Hout Wit
AD MORE design

Landelijk moderne keuken

AD MORE design

Als we het over achterwanden in je keuken hebben, dan is het misschien een beetje vreemd om de optie van het ontbreken van een achterwand aan te dragen. Toch is dat iets wat we zeker niet onderbelicht mogen laten, omdat het iets is wat je tegenkomt in keukens met een kookeiland. Zeker als het een geheel vrijstaand eiland is dan ontbreekt de achterwand. In dit geval is er natuurlijk wel een erg mooie kastenwand. Voor kookliefhebbers is dit zeer uitgebreid toegeruste exemplaar ook zeer zeker de moeite waard en qua stijl is dit ook zeker een ruimte om het een en ander van op te steken.

Mozaïektegeltjes

Toen we het net over de tegels hadden, hebben we een belangrijk soort tegel niet genoemd en dat zijn de mozaïektegeltjes. Want juist die kleine tegeltjes kunnen een keuken ook heel erg veel extra sfeer geven. Ook zeker iets om even goed over na te denken toch? Wederom bij meer oosters geïnspireerde keukens een uitstekend idee, maar ook in een rustieke of een landelijke keuken kan het de sfeer helemaal compleet gaan maken.

Een klein opstaand randje

Keuken, The Netherlands Baden Baden Interior Moderne keukens
Baden Baden Interior

Keuken, The Netherlands

Baden Baden Interior

Sommige mensen vinden zo’n achterwand in een keuken eigenlijk iets dat er net zo uit zou moeten zien als de rest van het huis. En zeker als je een open woonkamer hebt, dan is daar wel iets voor te zeggen. Tegels of een andere achtergrond kunnen dan veel afleiden. Om dat juist te voorkomen kun je er voor kiezen om alleen een klein opstaand randje boven het aanrecht te plaatsen zodat vocht de muur niet aan kan passen. Je verft de rest van de muur gewoon in dezelfde kleur als de rest van de kamer. Denk er wel om dat je een coating aanbrengt om vet en wat gemakkelijk af te kunnen nemen. De keuken moet natuurlijk wel werkbaar blijven! En zie je wat voor schitterende eclectische keuken hier is ontstaan? Ook een exemplaar om stiekem een beetje jaloers op te worden…

Een houten achterwand!

We doen er graag alles aan om jou met nieuwe en inspirerende materialen in aanraking te laten komen. Hout is een materiaal dat in het interieur heel erg veel wordt gebruikt, maar had je er ooit bij stilgestaan om het te gaan gebruiken als houten achterwand in je keuken? De kans is groot van niet! En toch kan de achterwand in je keuken van hout een schitterend beeld geven in een rustieke keuken of het meer modern geïnspireerde exemplaar dat je op de foto kunt zien. Net zoals bij een geverfde muur is het natuurlijk wel zaak dat het ruwe (of juist geschaafde hout) van een beschermlaagje wordt voorzien. Houtrot en schimmels moet je zeker in een plek als de keuken zien te vermijden! Maar als de beschermlaag goed is aangebracht dan kun je volop gebruik maken van je aanrecht en achterwand en kun je er jarenlang van genieten . Je kunt zeker een van onze professionals inschakelen als je er zeker van wilt zijn dat die wandlaag perfect is.

Roestvrijstaal

Herenpand met originele uitstraling Kodde Architecten bna Moderne keukens
Kodde Architecten bna

Herenpand met originele uitstraling

Kodde Architecten bna

Als je er eventjes naar op jacht gaat, dan kom je er al snel genoeg achter dat er zo ontzettend veel interessante opties zijn voor die achterwand in je keuken! Wil je wat meer de professionele kant op gaan met je keuken? Een achterwand die bekleed is met roestvrijstaal (rvs) is dan zeker een goede optie! Dit materiaal is goed schoon te houden en geeft en hele stoere uitstraling. Ideaal als je een meer industrieel of modern geïnspireerd interieur hebt. Als je het dan ook nog zo fraai zou kunnen krijgen als in dit huis, dan mag jij je gerust gelukkig prijzen met een droomkeuken. En onthoud ook zeker dat rvs ook voor kastjes en aanrechtbladen heel goed te gebruiken is. Let wel op dat je niet alles in dit materiaal uit gaat voeren, tenzij je echt professioneel gaat koken. Een beetje variatie doet het voor het beeld beter.

Natuursteen

We zouden nog wel even door kunnen gaan met de meest fraaie voorbeelden van keukens, maar na deze foto houden we er voor nu mee op. Mocht je wat dat betreft verder willen kijken, dan kan dat bij ons natuurlijk altijd! Maar voor we je verder laten dagdromen op het gebied van keukens en alles wat daarbij komt kijken, willen we je toch zeker even wijzen op natuursteen als materiaal voor de achterwand in je keuken. Het kan voor een prachtig klassiek beeld zorgen zoals je op de foto kunt zien. Maar ook in een moderne keuken kan het een geweldige sfeer op gaan leveren. En verder is het nu geheel aan jou om er lekker mee aan de slag te gaan. Uiteraard kun je in de meeste gevallen het beste een expert in gaan schakelen om je te helpen, maar dat neemt zeker niet weg dat je ook misschien zelf wel lekker gaat klussen. Wat jouw situatie ook precies is, na al deze fraaie voorbeelden moet het vast goed gaan komen!

Voor welke achterwand zou jij kiezen? We horen het graag via de comments.

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!