Vensterbankdecoratie: wat plaats je er juist wel of niet?

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Haags Familiehuis, FORM MAKERS interior - concept - design FORM MAKERS interior - concept - design Eclectische woonkamers MDF
Loading admin actions …

De vensterbank is natuurlijk de plek bij uitstek voor wat planten, kaarsen of accessoires, maar wat plaats je nu juist wel of niet op je vensterbank? In het verleden zagen we vaak vensterbanken vol met planten en kleine accessoires. Wanneer je er teveel spullen plaatst, dan wordt het al snel rommelig en ongeordend. Bovendien bevordert die overvolle vensterbank ook de hoeveelheid daglicht in je huis niet. De trend tegenwoordig is om de vensterbank zoveel mogelijk leeg te laten of om er alleen maar die paar accessoires op te plaatsen die echt wat toevoegen aan je interieur design. Eerlijk is eerlijk: de vensterbank is natuurlijk een prachtige tentoonstellingsplek. Plaats je er de juiste items op? Dan kan dit je interieur helemaal afmaken en daarom geven we je wat vensterbank ideeën.

Brighten it up met kleur

De vensterbank is de ideale plek om dat kekke kleuraccent toe te voegen aan je woonkamer. Alhoewel we hier meestal accessoires in lichte en neutrale tinten neerzetten, kan het juist heel fraai zijn om hier wat felle kleuren toe te voegen. Je kunt ook altijd wat accessoires plaatsen die net even anders dan anders zijn zoals bijvoorbeeld een paar feloranje glazen vazen met rode bloemen. Een moderne vorm van vensterbank decoratie die zeker de nodige dynamiek en speelsheid zal toevoegen aan je interieur! Bovendien ook een goed idee als decoratie voor de smalle vensterbank. 

Vensterbank decoratie modern

Hier denken we misschien niet als eerste aan bij het onderwerp vensterbank decoratie, maar mooie raambekleding kan zeker dat prachtig accent toevoegen aan je ramen en vensterbank. Deze zwarte jaloezieën vormen een echte eyecatcher in deze zwart-witte slaapkamer. Op vlak van raambekleding zagen we laatste jaren allerlei fraaie nieuwe designs. Van op rails beweegbare panelen die je naar boven en beneden kunt bewegen tot open houten jaloezieën in tropische stijl. Met zo'n stoere vensterbank decoratie voeg je zeker dat fraaie accent toe! Raambekleding als vensterbank decoratie beschermt ook tegen inkijk.

Plaats je accessoires bij elkaar in groepjes

De gouden regel voor al je accessoires: plaats ze in kleine groepjes bij elkaar met items die qua kleur, stijl en thema bij elkaar passen. Zorg er ook voor dat de diverse losse groepjes samen een mooi harmonieus geheel vormen, bijvoorbeeld door te kiezen voor dezelfde kleuren, materialen of thema's. Dit zorgt voor rust en balans in je interieur.

Alles in één kleur

Een andere basisregel: Als je alle accessoires in een bepaalde kleur (bijvoorbeeld wit of groen) kiest, dan zorgt dit voor een rustig en harmonisch beeld. Zo kun je ook wat meer items plaatsen zonder dat het een rommelig of onrustig geheel wordt. Plaats niet teveel of te grote items op je vensterbank, zodat het natuurlijk licht zo min mogelijk belemmerd wordt.

Een fraai designitem als eyecatcher

Gebruik je vensterbank als tentoonstellingsplek en plaats er een fraai design item of kunstobject. Zo weet je zeker dat alle ogen op dit item gericht zullen zijn en komt het ook mooi tot zijn recht. Ideaal wanneer je niet van een volle vensterbank houdt. Het hoeft geen vaas of fles te zijn, want het kan ook een mooie designlamp zijn die voor een industriële vensterbank decoratie zorgt.

Vensterbank decoratie ideeën

Doorzichtige glazen accessoires of lampen laten het natuurlijk licht optimaal door. Doorkijkbare accessoires zijn ook een superleuk idee voor in de kinderkamer. In dit design zie je hoe een vensterbank met schoolbordverf en doorzichtige elementen wondermooi gecombineerd worden.

Een kast tussen je ramen

Niet helemaal direct een vensterbank-idee maar zo creatief dat we hem toch graag even willen delen: een nis tussen je ramen waarin je al je accessoires of wat boeken plaatst. Uniek aan dit ontwerp is ook de uitvoering in zwart en antraciet grijs. Zo vormt de vensterbank ook een mooi geheel met de nis en de ramen. Inspirerend! Wil je graag zo'n kast laten ontwerpen? Schakel dan zeker eens een van onze professionals in.

Kunstgalerie

Wanneer je voldoende daglicht in huis hebt, dan kun je de ruimte op de muur om je vensterbank heen en de vensterbank zelf ook gebruiken als plek voor een kleine galerie met wat kleine schilderijen of etsen. Zeer trendy ook om deze deels overlappend op een plank te plaatsen.

Kies een bepaald thema of sfeer

Een ander goed idee is om je accessoires te gebruiken om een bepaalde sfeer of stijl toe te voegen door te kiezen voor een bepaalde kleurstelling en stijl of thema. Hier zien we wat Marokkaanse oriëntaalse accessoires in roomkleur, leverkleur en wit. Voor een bohemien sfeer voeg je veren, macramé en veel planten toe (die je nog beter kunt laten groeien door het plaatsen van een van deze lampen). Als je wilt gaan voor een landelijke decoratie van je vensterbank, plaats dan wat grote potten van klei met wat takken met fijn groen en witte bloemetjes op je vensterbank.

Landelijke decoratie van je vensterbank

Natuurlijk nog steeds de klassieker qua vensterbank decoratie: vazen met bloemen en planten. Voeg er wat eigentijdse accenten aan toe bijvoorbeeld in de vorm van deze fraaie stolpglazen (ook nog eens transparant!) of wat mooie oude groene flessen. Wil je graag zo min mogelijk op je vensterbank plaatsen? Denk dan eens aan wat kleine bolle vazen met dunne gekronkelde takken. Zet er in dit geval niet teveel andere items bij zodat de aandacht op de takken gericht blijft.

Vensterbank decoratie bij een groot raam

Je hebt behoefte aan rust en wilt graag een extra zitplek waar je even heerlijk kunt relaxen, van de tuin kunt genieten of een boek kunt lezen? Denk dan eens aan een loungehoek als vensterbank decoratie bij een groot raam. Je maakt de vensterbank hiervoor wat breder met een grote dikke plank en plaatst er een zitkussen op en wat losse kussens en klaar is je Zen paradijs! Eronder maak je wat handige opslagruimte.

Doe eens wat anders…

Traditioneel gezien worden de meeste vensterbanken gevuld met vazen en planten maar je zou ook eens kunnen kiezen voor iets totaal anders als vensterbank decoratie. Denk bijvoorbeeld eens aan veren. Deze kun je ingelijst kopen in een dun glazen frame en kunnen een prachtige highlight vormen voor je raam. Wil je toch graag planten plaatsen? Plaats dan bijvoorbeeld een hangende tuin in je vensterbank. Er bestaan tegenwoordig ook transparante hangende potten van glas die je in groepjes in verschillende vormen lengtes en groottes bij elkaar kunt hangen. Omdat ze transparant zijn, vallen ze niet enorm op. 

Minimalistische vensterbank met planten

Tot slot nog even een brede minimalistische vensterbank met mooie planten. De kleuren zijn perfect op elkaar afgestemd!

Hoe ziet jouw vensterbank eruit? Deel het met ons via de comments.

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine