7 tips om je huis vastu shastra te maken

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

7 tips om je huis vastu shastra te maken

Sanne Sanne
  door ik Design
Loading admin actions …

Vastu shastra is een oude, Indiase heilige wetenschap. We hebben allemaal weleens wat gelezen over feng shui. Vastu shastra heeft net als feng shui te maken met de energie in huis. De twee wetenschappen zijn aan elkaar verwant en kunnen elkaar aanvullen. Bij Feng shui gaat het meer om de levensenergie en blokkades van energiestromen, terwijl Vastu meer ingaat op de harmonie tussen een huis en de bewoners, waarbij vormen, windrichtingen en de plaatsing van elementen een grote rol spelen.

We bespreken een paar tips voor een vastu inrichting, zoals specifieke tips over het plaatsen van spiegels, over deuren, de vorm van ruimten en verlichting. Volg deze tips op voor een harmonieuzere woonkamer.

De vorm van de kamer

De vorm van de kamer is erg belangrijk bij vastu shastra. Het beste zijn vierkante kamers. Die zijn goed gebalanceerd en daarom harmonieus. Ook rechthoekige kamers zijn daarom gunstig. L-vormige en t-vormige ruimtes zijn juist niet goed en organische vormen zijn echt het dieptepunt. Die zouden verschillende problemen veroorzaken en zelfs tot armoede kunnen leiden. Driehoekige ruimtes hebben invloed op vooruitgang en achthoekige ruimtes zijn slecht voor de financiën. Soms zit je echter vast aan een bepaalde vorm. Je kunt dan gebruik maken van kamerschermen of roomdividers om de ruimte positiever te maken. Breek een l-vormige ruimte bijvoorbeeld op in meerdere vierkanten of rechthoeken.

De kleuren van de muren

 Woonkamer door homify
homify

Wonen aan het water

homify

Volgens vastu moeten kleuren worden gebruikt in overeenstemming met de richting waarin een kamer ligt in een huis. Een kamer in het oosten kan bijvoorbeeld wit worden gekleurd voor voorspoed en een kamer aan de westkant van het huis kan goed blauw worden geschilderd. Groen is een goede kleur voor geluk bij kamers op het noorden, terwijl roze perfect is voor kamers in het zuiden. Door je kleuren te kiezen aan de hand van de windrichtingen bevorder je de harmonie in huis.

Meubels kiezen en plaatsen

Zomerhuis Midlaren:  Woonkamer door Kwint architecten
Kwint architecten

Zomerhuis Midlaren

Kwint architecten

In de woonkamer is het het beste om (zware) meubels aan de west- en zuidzijde van de kamer te plaatsen. Als dat niet mogelijk is, dan is het noorden of noordoosten de beste optie.

Qua vorm kun je alle ronde, ovale en organische vormen het beste zoveel mogelijk vermijden. De rechte bank op de foto is dus goed, de stoel niet zo. Hout is een goed materiaal, bijvoorbeeld teakhout, dat vooral goed is voor de bank of een fauteuil. Bij eetkamerstoelen is iedere houtsoort goed.

Deuren die 90 graden openen

Zorg ervoor dat deuren openen in een hoek van minimaal 90 graden. Zo kunnen positieve energiestromen het huis optimaal binnenkomen en het beste stromen door de verschillende ruimten. Zorg dus dat er niets in de weg staat, waardoor de deur niet helemaal open kan, dat blokkeert positieve energie. Denk ook losse spullen als schoenen bij de voordeur of een wasmand in de badkamer.

Naast het feit dat de deur goed moet kunnen openen zijn er nog meer aandachtspunten. Zo is het belangrijk dat de voordeur de grootste deur van het huis is. Een dubbele deur is het gunstigst. Bovendien is het positief dat de deur naar binnen opent, met de klok mee. Als materiaal kies je het beste hout. Zorg ervoor dat de deur niet piept en verlicht de ingang van je huis goed. Zorg er dus, kortom, voor dat je een mooie entree hebt en deze niet verwaarloost.

Voeg een sereen element toe

 Eetkamer door homify

Door wat mooie, serene elementen toe te voegen aan een ruimte bevorder je positieve gevoelens. Het idee is dat een Buddha beeld de negatieve energie tenietdoet en de positieve energie opneemt en verspreidt. Een win-winsituatie dus. Dit proces is effectiever wanneer het beeld van een metaal als brons is gemaakt. Het beeld kan het beste dichtbij een ingang worden geplaatst.

Ook andere kunst die kalm oogt werkt goed voor een positieve harmonie. Denk bijvoorbeeld aan een geschilderd landschap en een vaas, van mooi materiaal. Vermijd alle treurige of negatieve opties. Kies dus wel voor een warm landschap, in plaats van een troosteloos regenachtig, verlaten landschap bijvoorbeeld.

Vastu verlichting

In de eerste plaats moet verlichting adequaat geplaatst worden. Slecht geplaatste verlichting verstoort de harmonie en balans in een ruimte die is ingericht volgens vastu regels. In de slaapkamer moet licht bijvoorbeeld zacht zijn en zorgen voor een serene sfeer. Zachte structuren kunnen worden gebruikt om de harmonie te bevorderen. Lampen die langs een noordelijke of oostelijke muur staan worden beschouwd als positief, omdat licht vanuit de noordoosthoek voor voorspoed zorgt.

Het plaatsen van spiegels

Spiegels zijn niet alleen functionele elementen in je huis, maar zorgen er ook nog eens voor dat je kamer groter oogt dan hij is. Daarom maken we vaak ook gebruik van spiegels in andere ruimten dan de badkamer, zoals de woonkamer of de gang. Volgens vastu shastra hebben glas en spiegels een grote invloed op een goed gevoel in je huis, maar de plaatsing komt heel precies. Je bereikt al snel een tegengesteld effect.

Spiegels zouden in alle ruimten alleen moeten worden geplaatst op een muur in noordelijke of oostelijke richting. Bovendien zou een spiegel in een slaapkamer niet voor een bed moeten worden geplaatst en moet een spiegel altijd zo worden geplaatst dat je in de reflectie geen personen kunt zien die buiten de kamer staan

En, is jouw huis een beetje vastu shastra ingericht?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!