Zonnepanelen plaatsen? In 2016 kan dat nog met extra voordeel!

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Duurzame Schuurwoning, schipperdouwesarchitectuur schipperdouwesarchitectuur
Loading admin actions …

Bij de zoektocht naar een koopwoning wordt steeds vaker gelet op de aanwezigheid van zonnepanelen. Bijna de helft van alle Nederlanders wil het liefst een woning met panelen. Ze verwachten dat de waarde van het huis stijgt. Momenteel is het ook zeer aantrekkelijk om zonnepanelen te plaatsen vanwege de lage prijzen, BTW teruggaaf en subsidies. Afgelopen jaar plaatsten daarom maar liefst 78.000 Nederlanders zonnepanelen op hun dak. Naast de bekende panelen op daken zien we ook nieuwe varianten in de vorm van rolbaar folie dat ook op zwembaden wordt geplaatst en zelfs tuinverlichting en fonteinen op solar energie. Voordat je overgaat tot de aanschaf en plaatsing van zonnepanelen zijn er een aantal zaken van belang om te weten en ook is het belangrijk om te weten wat de aanschaf ongeveer gaat kosten en hoeveel rendement dit gaat opleveren. In dit artikel geven we hiervan een helder overzicht. Misschien een goed idee om te overwegen voor 2016? Voor dit jaar geldt de BTW teruggaaf in ieder geval nog. 

De omvang van het systeem bepalen

De juiste maat systeem zorgt ervoor dat de panelen de hoeveelheid stroom produceren die jouw huis nodig heeft. Dit is vooral van belang bij zogenaamde stand-alone systemen die niet op het bestaande electriciteitssysteem zijn aangesloten. Veel systemen zijn modulair en dit is handig omdat je zo op eenvoudige wijze panelen kunt toevoegen mocht je meer stroom nodig hebben in de toekomst. Je kunt aan de hand van oude energierekeningen vaststellen wat het jaarlijkse energieverbruik is en vervolgens bepalen welk deel hiervan je zou willen opwekken met zonnepanelen. Naast de gewenste hoeveelheid energie  hangt de omvang van je systeem ook af van de beschikbare hoeveelheid zonlicht en de richting van de panelen en helling op de locatie waar deze geplaatst worden. Zonnepanelen worden geclassificeerd naar rato van hun opbrengst (de maximale opbrengst die ze genereren in de zon van 1000 Watt per m2 bij 25 graden). Systemen met een classificatie tussen 1 en 5 kilowatt zijn over het algemeen voldoende om een gemiddeld huishouden of klein bedrijf van stroom te voorzien. Naast de omvang en het soort systeem is ook de levensduur van zonnepanelen van groot belang. Immers deze bepaalt het te behalen rendement over langere tijd. Over de levensduur van zonnepanelen gaan veel verschillende berichten rond. Sommige fabrikanten geven 20 tot 25 jaar op en anderen 40 jaar.  Om deze reden heeft het overkoepelend orgaan een site opgericht: registerzonneenergie waar consumenten kunnen checken of zonnepanelen goedgekeurd zijn en wat de te verwachten levensduur is.

De locatie en benodigde ruimte

ENERGETIKhaus100® cube, FASA AG FASA AG Klassieke huizen

In het ideale geval staan de zonnepanelen op het zuiden maar ze kunnen ook 45 graden richting het oosten of westen gedraaid staan zonder veel rendementsverlies. Uiteraard geldt: Hoe meer energie je wilt opwekken, deste meer ruimte op het dak heb je nodig. Om 2000 Watt op te wekken met een 12% efficient systeem heb je zo'n 60m2 ruimte nodig op het dak. Wanneer je zonnepanelen op het dak wilt plaatsen dien je met een aantal zaken rekening te houden. Uiteraard is de ligging van het dak van belang maar ook eventuele schaduwval en de lokale weersomstandigheden bepalen het rendement. Soms zijn er ook vergunningen nodig voor de installatie van zonnepanelen. Daarnaast is ook een goede bouwkundige constructie van het dak van belang. Wanneer je de panelen niet op het dak kunt plaatsen, biedt de grond of het schuurdak eventueel uitkomst. De meeste zonnepanelen worden plat op het dak gemonteerd en hebben dus dezelfde helling als het dak zelf. De ideale helling is gelijk aan de breedtegraad van de locatie van de woning. Echter, omdat de meeste daken een helling kennen die lager ligt dan de breedtegraad dient samen met de aannemer te worden bekeken wat de beste hoek is voor de optimale prestatie van het systeem. Wil je graag meer lezen over mogelijkheden om energie te besparen? Lees dan ook dit artikel.

Soorten systemen en materialen

Qua soorten systemen bestaan er monokristallijnen en polykristallijnen systemen. Beide soorten worden gemaakt van de stof silicium. In een polykristallijn zonnepaneel wordt  het silicium niet bewerkt na het stollingsproces en bij een monokristallijn zonnepaneel wel. Hierdoor genereert dit zonnepaneel meer energie en rendement. Voor grotere oppervlakken wordt vaak aangeraden om polykristallijn zonnepanelen en voor kleinere oppervlakken levert een monokristallijn zonnepaneel het hoogste rendement op. Naast kristallijne systemen zijn er ook nog amorf silicium of dunne film zonnepanelen. Een amorf zonnepaneel heeft een relatief laag rendement van 6% tot 10%, maar is hierdoor zo'n 20% goedkoper in de aanschaf dan kristallijne panelen. Wanneer je over voldoende ruimte beschikt dan kan het interessant zijn om amorfe panelen op je dak te monteren. Ten slotte is er nog het CIGS-paneel: een veelbelovende nieuwe soort amorfe zonnepanelen. Het rendement hiervan ligt hoger dan traditionele amorfe zonnepanelen en ze werken goed bij weinig licht en hogere temperaturen. 

Installatie

De installatie van zonnepanelen kan het beste worden uitgevoerd door een erkende installateur. Omdat de installatie van veel factoren afhankelijk is zal een installateur geen standaard bedrag kunnen offreren voor de installatie maar rond de 20% van de kosten is realistisch. In dit percentage zou dan wel alles inbegrepen moeten zijn. Het is handig om een paar offertes op te vragen om te kunnen vergelijken. Garantie is daarbij ook een bepalende factor. Soms vragen subsidieregelingen om een garantie van twee jaar op de installatie en het systeem. Soms biedt de aanbieder ook nog langere garantie en vraag jezelf ook af of het gekozen bedrijf voldoende gezond is en het gedurende deze periode ook blijft bestaan.

Onderhoud

Net zoals de CV installatie hebben zonnepanelen ook periodiek onderhoud nodig. Het is ook mogelijk dat onderdelen gerepareerd moeten worden of vervangen na verloop van tijd. Een systeem zal lang meegaan wanneer de onderdelen regelmatig worden gecontroleerd en er periodiek onderhoud wordt uitgevoerd. Bespreek met de intallateur welk onderhoud met welke frequentie noodzakelijk is. Sommige onderdelen van de routine inspecties kun je eventueel ook zelf uitvoeren wanneer je handig bent.

Kosten, rendement en besparing

De kosten voor zonnepanelen zijn op dit moment redelijk laag. Door de grote concurrentie is er veel aanbod aan panelen en daarnaast laten ook veel Nederlanders zonnepanelen plaatsen. Verder is het in 2016 nog mogelijk om de BTW terug te krijgen op zonnepanelen. Op een investering van 10.000 euro (systeem en installatie) ontvang je dus al zo'n 1.700 aan BTW terug (deels 6% en deels 21%). Daarnaast zijn er diverse gemeentes die subsidie geven. Dit kan in sommige gevallen oplopen tot 30% van de investering. Om na te gaan of je hiervoor in aanmerking komt, kijk je op de energiesubsidiewijzer op internet. Sommige energiebedrijven bieden hun klanten ook voordelige mogelijkheden aan voor het plaatsen van zonnepanelen. Het rendement is afhankelijk van het soort systeem. Ga dus van tevoren na hoeveel rendement het systeem van jouw keuze biedt. De opbrengst van de zonnepanelen installatie is afhankelijk van diverse factoren zoals de configuratie van de zonnepanelen en omvormer, de ligging ten opzichte van de zon en schaduwvorming en het jaarlijkse stroomverbruik. 

Om aan te geven welke besparing op jaarbasis mogelijk is, geven we een rekenvoorbeeld. Er worden 14 zonnepanelen geplaatst van 300 Watt per paneel. In totaal heeft het systeem dus een vermogen van 3500 Watt. Het rendement van uw systeem is 90% dus u wekt 14 x 300 x 90% = 3.780 kWh per jaar op. Dat jaar heeft de zon flink geschenen en is er in totaal 3.900 kWh opgewekt. De huidige energieleverancier berekent € 0,23 per kWh. De besparing bedraagt daarom 3.900 x 0,23 =  ofwel bijna 900,- euro op de energierekening per jaar. 

Stel dat de investering in het systeem 10.000 euro bedraagt, waarvan 1.700 BTW en 30% subsidie dan is de netto investering dus ruim 5.800 euro. Het systeem verdient zichzelf dus in ruim zes jaar terug. De panelen gaan uiteraard veel langer mee. De meeste systemen hebben een terugverdientijd van tussen de vijf en tien jaar. De terugverdientijd kun je ook berekenen met de onafhankelijke App: Solar ROI.

Waar plaats jij de zonnepanelen?

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine