Een landelijk interieur: tips en inspiratie!

Johan van Dijk Johan van Dijk
Huts, Plankbridge Plankbridge Landelijke slaapkamers
Loading admin actions …

Bij homify zijn we altijd geïnteresseerd in de stijl die onze bezoekers in hun huis toepassen. Uiteraard kunnen we niet in jouw woonkamer kijken, maar jij kunt bij ons wel duidelijk maken wat je graag ziet. En tussen al die prachtige moderne fratsen die wij je te bieden hebben, kan het soms ook wel leuk zijn om wat meer terug te keren naar een meer ouderwetse basis. Neem nou het landelijk interieur: een prachtige stijl om mee aan de slag te gaan. Maar uiteraard willen we aan de andere kant wel gaan voorkomen dat het allemaal te oubollig wordt. Teruggrijpen op een wat meer traditionele stijl hoeft namelijk zeker niet te betekenen dat je interieur er zo uit komt te zien als vroeger bij oma thuis. Daarom hebben we er alles aan gedaan om het ideale recept voor een hip landelijk interieur voor je op te stellen. Geniet maar lekker mee!

Het eerste uitgangspunt

Hoe begin je nou met de basis van een landelijk interieur? Allereerst is het misschien niet onbelangrijk om de landelijke stijl even iets beter te omschrijven. Bij landelijk gaat het vooral om een interieur zoals je dat op het platteland zou verwachten. Neem nou een oude boerderij met natuurlijke materialen, rustige kleuren en vaak een fraai uitzicht. Maar uiteraard kun je ook in de stad gerust aan de slag gaan met een dergelijk interieur. Verder hoor je ook vaak de term rustiek vallen: deze ligt erg dicht bij de landelijke stijl en dat geldt eigenlijk ook voor de Scandinavische interieur. Eclectische combinaties tussen deze stijlen komen dan ook erg natuurlijk over, al kun je ook gerust uitstapjes maken naar andere stijlen. Daar komen we straks nog wel op terug!

We willen het eerst over het uitgangspunt hebben. Is dat in jouw geval een schattig huisje op het platteland? Laat al die natuurlijke materialen zoals houten vloeren, plavuizen en natuursteen er maar heel erg mooi uitspringen. En met een uitzicht zoals op de foto moet dat ook zeker geen probleem zijn! Maar wat nou als je drie hoog achter in de stad woont? Dan moet je die basis waarschijnlijk zelf gaan creëren. Een eerste uitgangspunt is dan altijd het kleurenschema. Kies voor warme en aardse tinten zoals beige, bruin en grijs. Opvallende kleuren zijn over het algemeen bij de landelijke stijl niet zo gewenst. Denk je dat je op dit gebied net even wat meer advies nodig hebt? Wij helpen je verder op weg en anders kun je uiteraard ook altijd bij een interieurontwerper terecht.

Aan de slag in de keuken

Met een moderne inbouwkeuken die aan alle eisen voldoet, is het misschien niet heel erg eenvoudig om een landelijk geheel er van te gaan maken. Maar als je nou een nieuwe keuken gaat plaatsen, dan kun jij je helemaal uit gaan leven! En wil jij zo’n moderne keuken toch een landelijk randje gaan geven? Vervang het aanrechtblad door een exemplaar van natuursteen en verf de kastjes in een rustieke kleur. Reken maar dat je dan al een hele goede basis geschept hebt! Maar doe ook vooral even inspiratie op aan de hand van dit zeer fraaie plaatje. Want als je het echt heel erg landelijk wilt hebben, dan moet je zeker hier zijn!

Binnen en buiten

We weten natuurlijk al bij voorbaat dat zo’n landelijk huis op het platteland niet de droom van iedereen is, maar we willen je deze woning zeker niet onthouden. Want dit nieuwe huis doet er natuurlijk alles aan om prachtig landelijk te zijn. De traditionele vormen en het rieten dak zorgen daar het meeste voor. In zo’n geval is het erg leuk om dat gelijk mee naar binnen te nemen. En aan de andere kant leent een woning zich deze binnen weer voor prachtige eclectische oplossingen waarbij wat moderne tintjes gerust terug mogen komen.

In de slaapkamer

De slaapkamer is zo’n plek in je huis die erg belangrijk is, maar qua stijl en inrichting er vaak een beetje bekaaid af komt. En voor een ruimte waar je zoveel tijd doorbrengt, zou dat eigenlijk niet het geval moeten zijn. Het is daarom een erg goed idee om er eens over na te denken deze kamer een beetje in landelijke sferen te gaan brengen. Op de foto is dat in ieder geval zeer zeker gedaan! Het prachtige ruwe hout en de boomstammetjes naast het bed vormen een prachtig hoogtepunt. En let ook even op de fantastische wastafel die hier is ingebouwd. En toch doet dit alles door de uitgebalanceerde combinatie helemaal niet oubollig aan. Sterker nog: het ziet er eigenlijk best wel hip uit allemaal!

Kies een centerpiece

Wil je het op het gebied van meubels niet al te landelijk maken? Dan is het verstandig om één centerpiece te kiezen dat alle aandacht trekt. Op de foto is dat het tv-meubel, maar dat kan natuurlijk ook heel goed een fraaie rustieke houten tafel of een kast zijn. Zo zorg je dat de landelijke sfeer door middel van een beeldbepalend element in de aandacht komt te staan. De eettafel is het allermooiste om lekker robuust te maken!

Open haard of houtkachel

Als het even kan, dan wordt de landelijke sfeer en stijl nog meer versterkt door een open haard of een houtkachel. Bij veel oudere huizen is het geen probleem om die te plaatsen en is er vaak ook nog wel een rookkanaal aanwezig waar het op aangesloten kan worden. Bij nieuwbouwwoningen kan het wat meer problemen opleveren. Als het nou echt niet mogelijk is, dan kun je ook altijd voor een sfeerhaard met gelpotten kiezen. En verder willen we toch ook nog vooral even genieten van dit plaatje… Wat zou het fijn zijn als je zo’n mooie hobbykamer als hier hebt. Het lijkt de buitenkeuken van Jamie Oliver wel!

Nog meer ideeën

Als het op landelijke kamers en ruimtes aan gaat komen, kunnen we je heel erg veel voorbeelden laten zien. Blijf daarom lekker even rondkijken op homify om meer inspiratie op te doen. We willen met een heel erg mooi voorbeeld afsluiten. Heb je ooit zo’n fraaie landelijke bibliotheek gezien? Het brengt ons ook gelijk op leuke accessoires die heel erg goed passen bij de landelijke stijl. De trap is hier natuurlijk functioneel, maar in elke andere willekeurige landelijke ruimte zou die het ook prima als accessoires doen. En zo kun je nog heel veel meer bedenken. Ga maar lekker aan de slag om dat recept nog meer te verbeteren!

Heb jij nog een leuke tip als aanvulling? We vernemen het graag! 

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine