Roomdivider met blauwstaal schappen:   door Medie Interieurarchitectuur

Roomdivider in huis: geweldige ideeën en inspiratie

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.
Loading admin actions …

Room dividers zijn een grote trend. We denken bij een room divider vaak nog aan het oude kamerscherm of een vouwwand maar er is tegenwoordig een enorm aanbod met allerlei nieuwe soorten en modellen room dividers ontwikkeld door interieurdesigners. Waarom zijn deze zo populair? Nou, dat komt vooral omdat we veel open ruimtes zien in huizen. Supermooi en praktisch natuurlijk. Maar soms wat ongezellig, lawaaierig of onpraktisch. Het is dus wel zo prettig wanneer je de functionele ruimtes in je huis zoals woonkamer en keuken of eetkamer toch een beetje kunt afschermen. Op die manier heb je een intiemere knusse ruimte en ook wat meer privacy. En zo ontstaat ook een meer huiselijk gevoel. Maar wat zijn nu exact de mogelijkheden en waar gebruik je zo'n room divider voor? Vandaag geven we je een handig overzicht met alle tips & tricks.

De belangrijkste keuzes

Roomdivider met blauwstaal schappen:  Woonkamer door Medie Interieurarchitectuur
Medie Interieurarchitectuur

Roomdivider met blauwstaal schappen

Medie Interieurarchitectuur

Wanneer je kiest voor een room divider dan is er een aantal belangrijke vragen die je jezelf eerst moet stellen. Wil je de ruimte graag visueel afsluiten van de rest van de ruimte en zo ja, tot het plafond of juist niet om de ruimtelijkheid en openheid van de ruimte te behouden? Hoe breed dient de room divider precies te zijn? Soms is een smalle open kast zoals we hier zien al meer dan voldoende. En welke ruimtes wil je graag van elkaar scheiden? Natuurlijk is ook de materiaalkeuze en kleurstelling zeer belangrijk. Deze dienen natuurlijk aan te sluiten op de sfeer en stijl in de woonkamer. In ons voorbeeld hier boven is dit op zeer perfecte wijze uitgevoerd. Daarmee word je scheidingswand en echt design-element in je woonkamer! Denk na over de lichtinval in je huis. Wanneer je de room divider voor de lichtinval plaatst dan kan deze in sommige gevallen flink wat daglicht weghalen. Wil je de ruimtes niet permanent scheiden? Denk dan aan een inklapbare wand of een room divider die je kunt verwijderen.

Soorten room dividers

roomdivider:  Woonkamer door Binnenvorm
Binnenvorm

roomdivider

Binnenvorm

Room dividers zijn er in verschillende materialen en soms ook op wielen. Denk aan hout, metaal, glas, staal, stof, papier en zelfs van planten. Populair zijn de glazen room dividers met ramen in panelen met zwart metalen kozijnen en de metalen (al dan niet inklapbare) roomdividersOok een plantenmuur of plantenbakken (laag of hoog) met planten worden veel ingezet als scheidingswand. Populaire kleuren voor de roomdivider zijn wit en zwart maar we zien ook veel room dividers van hout. Wil je een leuk accent aanbrengen? Dan kun je een kleine plafondhoge scheidingswand plaatsen en deze in een fraaie accentkleur verven.

De (kleding)kast als room divider

Garderobekast als roomdivider:  Gang, hal & trappenhuis door Architect2GO
Architect2GO

Garderobekast als roomdivider

Architect2GO

Gebrek aan opbergruimte? Dan is een grote kast zo handig als room divider! Je kunt er niet alleen een zee aan spullen in kwijt, maar het valt ook niet op in je interieur (want het lijkt op een muur) en het is een perfecte manier om ruimtes deels van elkaar te scheiden. En hier zien we ook dat van de room divider zelf een fraai accent gemaakt kan worden in de vorm van een houten kast die lijkt op een houten wand en zo veel warmte en sfeer toevoegt aan deze woon-/eetkamer. En je kunt je room divider natuurlijk ook zelf maken. 

De open haard als room divider

haard blauwstaal:  Woonkamer door Boley
Boley

haard blauwstaal

Boley

Ook dit zien we steeds vaker in open plan ruimtes: de open haard als room divider. Warm, knus, sfeervol en gezellig. Belangrijk pluspunt: wanneer je deze tussen je eetkamer/keuken en woonkamer plaatst kun je er in beide ruimtes van genieten. Wat een heerlijk en hartverwarmend idee! Loungen en dineren bij een haardvuur! Je kunt deze open haard op maat laten bouwen conform je wensen of kiezen voor een van de vele prachtige design modellen. Een verrijking van je huis. 

De room divider in de slaapkamer

scheidingswand met doorkijkhaard:  Badkamer door Boley
Boley

scheidingswand met doorkijkhaard

Boley

Ook zien we de room divider steeds vaker verschijnen in de slaapkamer. Nieuwe trend is om het bed en de kledingkast van elkaar te scheiden met een roomdivider zodat je niet vanuit je bed tegen de kledingkast aankijkt. In dit geval wordt het bed voor de kledingkast geplaatst met het hoofdeinde naar de roomdivider kast gericht. Achter het hoofdeinde van het bed wordt een smalle dunne scheidingswand geplaatst of worden stroken doorzichtig behang opgehangen. Zo heb je een aparte kleed- en slaapruimte in dezelfde slaapkamer! Wanneer de slaapkamer grenst aan de badkamer zien we ook daar vaak een room divider al dan niet met een leuk doorkijkje naar de badkamer. Want ja, als je een fraaie design badkamer hebt dan is die natuurlijk het bekijken waard. En wij zijn verliefd op dit idee: een open haard in je slaapkamer als room divider. Wat een overdaad aan luxe en stijl!

Open room dividers

De voordelen van een open room divider hoeven we je natuurlijk niet uit te leggen. Zo behoudt je het gevoel van openheid en ruimtelijkheid en kan ook het natuurlijk licht beter doorstromen in de ruimte. Ook kun je er allerlei spullen plaatsen zoals de audio apparatuur en wat decoratieve accessoires. Redenen genoeg dus om te kiezen voor deze vorm van scheidingswand. Deze soort dividers zijn vaak modulair waardoor je ze gemakkelijk weer verwijdert of vervangt door een ander model. Plaats er niet teveel accessoires en spullen in om een overvolle look te voorkomen.

Planten als room divider

Mobile groenewand bij ZienXL Waarland:  Binnenbeplanting door Degroenewand.nl
Degroenewand.nl

Mobile groenewand bij ZienXL Waarland

Degroenewand.nl

Je wilt graag op een simpele manier wat groen toevoegen aan je huis maar je weet niet hoe of je hebt geen groene vingers? Dan kan een plantenwand als room divider uitkomst bieden. En het ziet er zo vrolijk en gezellig uit zo'n plantenwand in huis. Je kunt kiezen voor lage of hoge plantenbakken waar je desgewenst een hoek van maakt of voor een klimplant op rek zoals in dit voorbeeld in een bak. Kies daarbij een zeer sterke kamerplant op hydrokorrels (en indien belangrijk voor de plant: voldoende daglicht) en je hebt er bijna geen omkijken naar! 
Een professional bouwt graag een roomdivider voor je!

Waar heb jij jouw room divider geplaatst? Laat het ons weten!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!