door Campbell Watson

Marie Kondo: verander je leven met deze fantastische opruimtips

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.
Loading admin actions …

Nooit meer rommel! Wil je graag echt goed leren opruimen? Dan is Marie Kondō uit Japan daar de aangewezen persoon voor. Deze professional cleaning consultant uit Japan heeft een ware rage ontketend. Waarom? Nou, omdat deze 30-jarige Japanse je huis kan omtoveren tot ultiem Zen-paradijs, een plek van rust en inspiratie. Haar belangrijkste uitgangspunt bij elk item in huis is: does it spark joy? Ze schreef er een boek over: ‘The life-changing magic of tidying up' waarvan inmiddels miljoenen exemplaren zijn verkocht. Ze vliegt inmiddels de hele wereld over voor workshops en coaching sessies. Maar wat zijn die supertips nu precies? Vandaag geven we je een kijkje achter de schermen en vertellen we je hoe ook jij zo'n oase van rust en ontspanning kunt creëren thuis.

Hoe het allemaal begon…

Marie Kondō komt uit Japan en is 30 jaar oud. Al toen ze op de basisschool zat, begon ze met opruimen. Een ware passie dus. Toen ze ouder was toverde ze haar eigen huis om tot Japanse Zen oase. Al snel begon ze ook huizen van vrienden en buren te restylen. Ze besloot er een boek over te schrijven: ‘The life-changing magic of tidying up'. In het Nederlands heet dit 'Opgeruimd'. Dit boek werd een hype en er zijn inmiddels ruim twee miljoen exemplaren van verkocht. Daarna volgden nog drie andere boeken. Tijdens het opruimen, wat inmiddels een ware obsessie voor haar was geworden, had ze een 'awakening moment'. Ze was zo geobsedeerd door spullen weggooien dat ze flauwviel. Op dat moment had ze een belangrijk inzicht. Ze besefte dat ze alleen maar op zoek was naar spullen die ze weg kon gooien. Maar ze realiseerde zich dat ze juist op zoek moest gaan naar spullen die ze juist wilde houden. Marie gelooft dat spullen 'bezield' zijn en dat ze wat moeten toevoegen aan je leven. Belangrijk is dus om na te gaan welke spullen je blij maken. Dat is de essentie van opruimen. 

Does it spark joy?

En zo werd de Kon Marie methode geboren, de bekende Marie Kondō methode. Het belangrijkste uitgangspunt van deze methode is om je bij elk item dat je bezit, af te vragen: does it spark joy? Want spullen waar je van houdt en blij van wordt, geven je een beter gevoel. En alles wat niet aan dit criterium voldoet daar is maar een oplossing voor: loslaten! En verder is het belangrijk om te communiceren met je spullen. Hoe vreemd dat ook klinkt. De ideeën van Marie lijken daarmee enigszins op die van de feng shui leer en  ook dankbaarheid speelt daarin een belangrijke rol. Oftewel je spullen en huis bedanken. Dat lijkt misschien wat vreemd maar zo ga je op een andere manier naar je bezittingen kijken. Je gaat ze meer waarderen en wordt er blijer van. En dat doe je ook bij de spullen die je weggooit. We gaan door met de 7 belangrijkste Marie Kondō tips. Want een volgens Marie Kondō opgeruimd huis, herken je niet meer terug.

Tip1: Ruim op per soort spulllen (dus niet per kamer!)

 Woonkamer door ARCHITEM

De meeste spullen liggen her en der verspreid door je huis. Denk aan je kleding. Die ligt deels in de wasmand, hangt deels aan het wasrek, deels in je kledingkast en misschien deels op een stoel. Wanneer je volgens Marie Kondō gaat opruimen dan doe je dit per categorie en niet per kamer. Je verzamelt vervolgens eerst alle spullen uit die categorie en haalt alles uit je kast (ja, alles!). Aanbevolen wordt om eerst je kleding op te ruimen, vervolgens je boeken en papieren archief en als laatste alle kleine losse spullen. Wanneer je hebt opgeruimd volgens Marie Kondō dan heb je dus geen rijen archiefmappen meer.

Tip 2: Voegt het wat toe?

Tja, hoe bepaal je of iets wel of niet die spark of joy heeft? Heel simpel. Je laat het door je handen gaan en voelt het. En dan vraag je aan jezelf of dit je blij maakt en iets toevoegt aan je leven (en dat kan dus ook heel praktisch zijn want je boormachine maakt je blij om verbeteringen aan te brengen in je huis). Puur gevoelsmatig dus. En voel je er niks bij: heel simpel dan geef je het weg aan iemand die er wel blij van wordt. Simpel en helder.

Tip 3: Wees net zo helder als Marie

Marie Kondō is heel helder en duidelijk. Er is bij haar dus geen: ja, maar dat is in de toekomst misschien nog eens handig. Nee is nee en dat wordt geen ja. Alle antwoorden die het woord 'ooit' in zich hebben, betekenen eigenlijk gewoon dat je dit item gewoon nooit meer gaat gebruiken. En nee, dat boek dat er al jaren ligt, ga je ook niet meer lezen. Weg ermee dus! En oh ja, de vuilniszak met spullen die je even bewaart om volgend jaar nog even door te nemen is ook taboe.

Tip 4: De tip der tips; gooi je papieren weg

 Kleedkamer door Campbell Watson
Campbell Watson

Hangar Walk In Wardrobe by LEMA

Campbell Watson

Maak van al je papieren een digitaal archief: dat ruimt enorm op! Scan elk belangrijk document dat je moet bewaren direct in nadat je het met de post ontvangt. Plaats het vervolgens in het juiste jaar en subdirectory van je PC in een digitaal archief. Dat scheelt je zoveel werk bij je belastingaangifte. Je zult je zelf zo dankbaar zijn. En het kost alleen maar een paar minuten per dag. Wil je toch ook je papieren archief bewaren? Bewaar dan alleen het strikt noodzakelijke gedurende vijf jaar en gooi de rest weg.

Tip 5: Deze zijn dus ten strengste verboden!!

Ambia-line ladeindeling:  Keuken door Blum

Jawel, je dacht de ideale oplossing voor al je kleine spullen te hebben gevonden. Helaas! Bij Marie Kondō zijn deze ladeverdelers dus ten strengste verboden. Waarom? Simpel: omdat ze zorgen voor veel overbodige rommel. Naaidozen met vijftig kleuren garen die je nooit gaat gebruiken. Kortom: je gaat er juist veel meer spullen door bewaren. Bij opruimen gaat het om weggooien en niet om het uit het zicht opbergen in dozen, lades en bakken.

Tip 6: plaats alles in het zicht

 Keuken door Pixers
Pixers

Blackboard

Pixers

Nee, je gaat dus niet per soort kleding of stapeltje aan de slag of verzamelt wat in vuilniszakken, maar je verzamelt eerst alles wat je in huis hebt aan kleding en legt dit overzichtelijk op de grond. Vervolgens raak je elk kledingstuk bewust aan en je past tip nummer twee toe. Zet een heerlijk rustgevend muziekje op en bedank ook elk kledingstuk dat je met plezier hebt gedragen (of niet). En zo doe je dit ook voor je boeken, papieren, accessoires en andere spullen. En maak van het opruimen een routine. Elke dag een paar minuten is zoveel beter voor je gemoedsrust dan die paar dagen je hele huis overhoop halen.

Tip: het opruimen en indelen zelf

Bekijk zeker even een paar video's om te zien hoe Marie Kondō spullen opvouwt en in je kast plaatst (sokken, ondergoed en BH's, maar ook lakens en handdoeken a la Marie is echt totaal anders dan wat je gewend bent). Belangrijk daarbij is dat al je kledingstukken losjes worden opgevouwen en kunnen ademen. Tja… . Maar goed, wanneer je het resultaat ziet dan zul je daar zeker enthousiast van worden. En nee: sokken mogen niet in bolletjes! 

Wil je nog meer opruiminspiratie? Lees dan dit artikel over tips waardoor je nooit meer opruimt als voorheen.

Ga jij ook van start met deze opruimmethode? 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!