Een industrieel interieur: stoer, stijlvol en inspirerend.. | homify

Een industrieel interieur: stoer, stijlvol en inspirerend..

Johan van Dijk Johan van Dijk
'Secret Garden' Wallpaper Collection La Aurelia Muren & vloerenBehang Blauw
Loading admin actions …

In een aantal specials nemen we bij homify een bepaald soort interieur nader onder de loep. Vandaag is het tijd voor een industrieel interieur. Wat is het eigenlijk en hoe kun je er voor zorgen dat je er eentje krijgt die stoer, stijlvol en inspirerend is? We laten je er uiteraard graag meer over weten! En ook hoe je het kunt combineren met andere stijlen laten we zeker niet onderbelicht. De materialen die je kunt gebruiken passeren ook de revue.

Kortom: na het lezen van dit leuke artikel kun jij direct aan de slag gaan om er voor te zorgen dat jouw interieur er op en top industrieel uit komt te zien! En die tips kun je naar keuze met of zonder architect uit gaan voeren.

Wat is een industrieel interieur?

Zoals het met vele interieurs het geval is, kan ook bij een industrieel interieur niet een vaste definitie gegeven worden. Zeker als er een beetje eclectisch gemengd gaat worden met andere stijlen, kan het best wel lastig zijn om juist de industriële stijl goed te omschrijven. Maar dat neemt natuurlijk niet weg dat er bepaalde stijlkenmerken zijn waar je echt niet omheen kunt. Op deze afbeelding zie je de ideale omgeving voor een prachtig industrieel interieur, maar we weten natuurlijk ook wel dat er heel wat lezers zijn die niet over zo’n schitterend authentiek bouwwerk kunnen beschikken. 

Dat is gelukkig ook geen probleem, want je hoeft echt niet in een oude werkplaats of fabriek te wonen om met deze inspirerende stijl aan de slag te gaan. We geven toe dat een ouder onderkomen een pré is, maar ook een nieuwbouwwoning kan op zeer fraaie industriële wijze ingericht worden. De woonkamer is dan een van de eerste ruimtes die bij ons opkomt. Maar ook de rest van het huis kan in deze stijl er schitterend uit komen te zien. We helpen je verder op weg!

Baksteen

Als het op de materialen aan gaat komen die bij de industriële stijl veelal worden gebruikt, dan is baksteen een materiaal dat eigenlijk als eerste genoemd moet worden. Voor we wat meer over deze prachtige robuuste steen gaan vertellen, willen we toch nog even de focus op het prachtige bouwwerk leggen dat je op de foto kunt zien. Als je daar een loft zou kunnen bemachtigen dan heb je zeer zeker het ideale industriële onderkomen om te bewonen. 

Maar even terug naar de baksteen zelf: hoe kun je dit nou op fraaie wijze in je interieur in gaan passen? Als je bijvoorbeeld kiest voor een landelijk industrieel interieur, dan is een bakstenen muur ook een prima uitgangspunt. Dit kan in oudere huizen een bestaande muur zijn, maar je kunt er ook heel erg goed voor kiezen om met behang of tegels te gaan werken. Zo wek je de indruk van een bakstenen muur zonder dat je er echt een in huis hoeft te hebben. Het is trouwens meer dan voldoende om één muur in bijvoorbeeld de woonkamer er meer te bekleden. Het zorgt namelijk dat de aandacht juist naar dat punt wordt getrokken en dat is een prima begin van je industriële interieur. En hoe ga je de rest inrichten? Daar komen we zo uitgebreid op terug!

Schuifdeuren en meubels

VILLA DE WAARD MENSINK, Ijburg, Amsterdam KENK Architecten KENK architecten Moderne ramen & deuren
KENK architecten

VILLA DE WAARD MENSINK, Ijburg, Amsterdam KENK Architecten

KENK architecten

Ben je die gewone huis-, tuin- en keukendeuren in je huis eigenlijk al een tijdje zat en wil je wel wat anders? Schuifdeuren kunnen er voor zorgen dat je die industriële uitstraling direct in je woning brengt. Je kunt er dan voor kiezen om op jacht te gaan naar oude exemplaren, je gaat op zoek naar nieuwe schuifdeuren en als je zelf wel van een leuke klus houdt, dan kun je er ook altijd zelf nog voor kiezen om ze zelf in elkaar te gaan knutselen. En zie je hier ook gelijk hoe fraai die bakstenen waar we het net al over hadden het hier doen?  Verder willen we je ook alvast een voorproefje geven van de meubels die het heel erg goed doen met deze stijl. Metalen barkrukken bijvoorbeeld. En ook de verlichting zie je hier helemaal aangepast op de industriële ideeën. Daar vertellen we je zo graag nog veel meer over.

Industriële verlichting

Deze overloop, die verder een redelijk moderne uitstraling heeft, is door middel van industriële verlichting in een fraai eclectisch geheel veranderd. En juist zo’n lamp kan het verschil maken. Zo’n fraaie robuuste metalen fabriekslamp als deze is daar een uitstekend voorbeeld van. Vooral de combinatie van verschillende armaturen kan voor een hele leuke dynamiek gaan zorgen.

En denk uiteraard altijd even goed na over de plekken waar je lampen op gaat hangen: probeer het daglicht daarmee zoveel mogelijk te volgen! In de keuken is dat vooral van erg groot belang, maar ook op andere plaatsen is het erg verstandig om goed over de verlichting na te denken.

Ramen

Een ander niet te missen onderdeel van een industrieel interieur zijn de ramen. De blokhut die je op de foto ziet geeft dan misschien niet meteen de meest industriële indruk die je je voor kunt stellen, de ramen doen dat zeer zeker wel. Metalen ramen met vierkante ruiten die geven direct dat specifieke fabrieksgevoel. Met deze ramen is het namelijk net alsof je in een loft woont. En als het niet mogelijk is om dit voor de buitenramen te gebruiken, dan kun je het ook prima gebruiken als een afscheidingsmuur in je huis. Ideaal om een open keuken en een woonkamer fraai te verdelen. Je houdt het op die manier open in huis en tegelijk heb je toch twee aparte ruimtes.

Leer

We zouden nog heel veel specifieke materialen kunnen gaan onderscheiden die jouw industriële interieur kunnen verrijken, maar dan kunnen we wel een boek vol gaan schrijven! We sluiten daarom af met leer. Dit materiaal is lekker stoer en past dus helemaal in een werkplaatsomgeving. Een leren bank of andere meubels zijn daar fraaie voorbeelden van. Maar ook in lampenkappen of andere accessoires en versieringen kan dit prima terug gaan komen. Wederom iets dat je zeker even moet onthouden! En verder kun je natuurlijk in alle rust op je gemak via je tablet, laptop of telefoon even verder rond blijven neuzen op homify. Meer dan voldoende inspiratie kun je vinden en dat gaat er vast voor zorgen dat jij een industrieel interieur samen kunt stellen dat je door een ringetje kunt halen!

Industriële woonkamer

Fleur #160901 Wallpaper La Aurelia Muren & vloerenBehang Blauw
La Aurelia

Fleur #160901 Wallpaper

La Aurelia

Ter inspiratie nog een industriële woonkamer met een mooie wand. 

Industriële keuken

Ook deze keuken van Restyle XL mag er wezen, schitterend!

Heb je nog een gouden tip om toe te voegen? We houden ons aanbevolen! 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Lab32 architecten Moderne huizen

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!