Nooit meer slapeloze nachten: 6 tips voor het perfecte matras! | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3646:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Nooit meer slapeloze nachten: 6 tips voor het perfecte matras!

Monique Smitsloo Monique Smitsloo
Garage Loft Eclectische slaapkamers van BRICKS Studio Eclectisch
Loading admin actions …

De eeuwige discussie over of het nou de of het matras is, laten we dat direct uit de wegruimen: het mag allebei! Een nieuw matras uitkiezen is niet zo makkelijk als het kopen van een nieuwe salontafel. Het juiste matras verlicht en verdeelt de druk, houdt je nek en rug op één lijn en stimuleert je bloedsomloop. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat er te weinig wordt geïnformeerd naar de individuele wensen en slaapgewoonten van matrassenkopers. Bedenk daarom van tevoren welke klachten je eventueel hebt, of je het snel koud of warm hebt, en of er eventueel sprake is van allergieën zoals huisstofmijt. Wanneer ben je überhaupt toe aan een nieuwe? De matrasindustrie raadt ons aan om tussen de 5 en 7 jaar een matras te vervangen om ergonomische en hygiënische redenen. Maar, mits je geen rug- en nekklachten hebt, is een nieuw matras niet direct noodzakelijk. homify zou homify niet zijn als wij jou niet zouden ondersteunen in dit ingewikkelde koopproces! Lees in dit Ideabook handige tips over het zoeken van het exemplaar dat jou een geweldige nachtrust brengt.

Welk type matras?

Garage Loft Eclectische slaapkamers van BRICKS Studio Eclectisch
BRICKS Studio

Garage Loft

BRICKS Studio

Er zijn allerlei verschillende matrasmaterialen, en de beste conclusie kun je uiteraard trekken door ze vooral in een winkel uitgebreid uit te testen. Er is niks zo leuk als op de grote bedden ploffen in meubelzaken om je ideale matras te kiezen. Polyether, latex, traagschuim, koudschuim, pocketvering, binnenvering, er is van alles op dit gebied te vinden. Polyether en binnenvering matrassen zijn doorgaans de goedkoopste optie, maar bieden dan ook het minste comfort en gaan minder lang mee. Op een gegeven moment sprake van de gevreesde ‘kuilvorming’ die bij matrassen kan ontstaan. Latex is over het algemeen al een stuk comfortabeler. Traagschuim, koudschuim en pocketvering, zijn meestal zeer luxe qua ervaring, maar daardoor natuurlijk ook een stukje duurder. Wel gaan ze vaak tegen de 15 jaar mee.

Maar welke past nu bij jou? Er wordt aangeraden aan mensen die het snel koud hebben ’s nachts om voor een foam/schuimmatras te kiezen. Voor warme slapers is een binnenverings- of latexmatras juist weer een handige optie. In schuimmatrassen is er namelijk sprake van minder luchtcirculatie. Als je het erg snel warm hebt ’s nachts, is het aan te raden om voor zo natuurlijk mogelijke materialen te gaan.

Let ook op de slaaphouding: rugslapers hebben een matras nodig dat nek en onderrug ondersteunt, terwijl mensen die op hun buik slapen worden geadviseerd om een steviger matras te kiezen. Zo ontstaan er geen rugklachten.

Budget

Najaarscollectie Bedtextiel : modern  door Koninklijke Auping b.v., Modern
Koninklijke Auping b.v.

Najaarscollectie Bedtextiel

Koninklijke Auping b.v.

Matrassen bestaan er al vanaf 100 euro, maar ook tot boven de 1500. Veel medewerkers in woon- en slaapwinkels spelen er gretig op in dat wij als consument te weinig afweten van matrassen. Doorgaans gaat de koper ervan uit dat een duurder matras logischerwijs ook een beter matras is. Maar nader onderzoek heeft een genuanceerder beeld uitgewezen. Eigenaren van luxe beddenzaken zullen stellig beweren dat hun varianten per definitie beter zijn dan die van een grootschalige meubelfabrikant. Maar die goedkope fabrikant (we weten allemaal welke we bedoelen) kan dankzij de grootschaligheid van de productie ook relatief goede kwaliteit leveren voor een lagere prijs. 

Testresultaten lezen

Meubels Landelijke slaapkamers van Teakea Landelijk
Teakea

Meubels

Teakea

Ben je onzeker geworden over in welk matras je zou moeten investeren? Op internet zijn er vele testen die je kunnen tonen welke matrasmerken en soorten goed uit de verf komen. Zo kun je dus zoeken naar een goede prijskwaliteitverhouding. De resultaten zijn verrassend. Sommige hoge scores worden behaald door matrassen van de laagste prijscategorie. Het is dus absoluut de moeite waard om deze onderzoeken erop na te lezen, want dat kan je zomaar een bedrag voor een luxe vakantie schelen!

Stevig of zacht

Sommige ouderwetse grootmoeders zullen beweren dat ze “firm believers in firm mattresses” zijn, omdat een stevig matras beter is voor je fysieke gestel. Daarentegen raken de luxepaardjes onder ons juist enthousiast van de gedachte aan een zacht matras zoals we dat bij sommige hotelbedden zijn tegengekomen. Het is hier allemaal wederom een kwestie van voorliefdes, en er is geen sprake van een standaard norm. Soms wordt beweerd dat zachte matrassen beter zijn voor lichtere mensen, en stevigere matrassen voor zwaardere. Bovendien hebben alle fabrikanten weer een andere schaal voor wat zij ‘hard’ of ‘zacht’ noemen. Daar gaan we weer: bestel dus nooit lukraak een matras online, maar test ze in de winkel.

Dikte

Eindelijk zijn we beland bij een duidelijkere meetgraad. In de meeste gevallen is een dikker matras namelijk comfortabeler. Dat zie je in een winkel toch wat gemakkelijker dan zachtheid of materiaal! Gemiddeld zijn matrassen tussen de 16 tot 18 centimeter dik, maar aangeraden wordt om er een tussen de 20 en 25 centimeter aan te schaffen. Behalve dat het beter ligt, is ook de levensduur van een dikker matras doorgaans langer. Tot slot is ook de ondergrond essentieel voor het comfort. Als het matras op een lattenbodem van inferieure kwaliteit ligt, is dat uiteraard minder zacht dan wanneer het op een goede boxspring wordt geplaatst. Wil je je onderstel niet vervangen, omdat je gehecht bent aan het bed? Houd er dan rekening mee dat hoe dikker het matras is, hoe minder je van de (oncomfortabele) ondergrond zult voelen.

Merk

Door de talloze merken van matrassen zie je soms door de bomen het bos niet meer. Een belangrijk element va zijn in dit geval de keurmerken die erbij worden vermeld. Öko-tex® standard 100  en Eco-INSTITUT Tested Product classificeren de matrassen op de afwezigheid van onder andere zware metalen, bestrijdingsmiddelen, bepaalde kleurstoffen en vluchtige verbindingen. Het LGA Qualitäts Zertifikat is gericht op het gebruik van een matras, zoals vormvastheid en veerkrachtbehoud. Wanneer je dit keurmerk tegenkomt, betekent het dat het matras minstens tien jaar zou moeten meegaan. Toch is een matras zonder keurmerk niet per definitie minder kwalitatief. Fabrikanten dienen immers te betalen om een keurmerk op hun producten te laten plaatsen, dus ook dit kan wederom toegepast worden als marketingstunt.

Bezorgproces

van homify Scandinavisch Katoen Rood

Doordat vooral dikke matrassen zeer grote, logge dingen zijn telt het verplaatsen ervan dikwijls niet bepaald als het favoriete onderdeel van een verhuisdag. Om deze ongemakken te voorkomen zijn er services waarbij het oude matras wordt opgehaald tijdens de bezorging van een nieuwe. Bij goedkopere meubelfabrikanten is het leverproces van matrassen vaak sneller dan bij luxe speciaalzaken. Je zou denken dat het laten bezorgen van matrassen allesbehalve een duurzame onderneming is, immers, de grootte zou ervoor zorgen dat er meer transportruimte nodig is om het geval te vervoeren. Toch is daar inmiddels een slimme methode voor bedacht. Zelfs de dikste matrassen worden tegenwoordig vacuümverpakt in een onmogelijk lijkende kleine verpakking. Eenmaal uitgepakt veranderen ze in een dik, en hopelijk zaligmakend matras waarop geweldige dromen zullen plaatsvinden.

Ben je inmiddels ook toe aan een nieuw bed? Lees dan in dit Ideabook waar je rekening mee moet houden.

Wat is voor jou het ideale matras? Wij zijn benieuwd. 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!