Tuintips voor maart! Hoe je de tuin voorbereid op de lente. | homify

Tuintips voor maart! Hoe je de tuin voorbereid op de lente.

TILL BEHNE TILL BEHNE
Slingerbank en tuinhuis met schommel House of Green Moderne tuinen
Loading admin actions …

Het is alweer maart, en dat betekent dat de lente voor de deur staat. En daarmee breekt voor mensen die een tuin hebben de mooiste tijd van het jaar aan. Maar voordat je van je mooie en groene tuin kan genieten, moet er nog wel het nodige onderhoud gepleegd worden. De winter heeft zo zijn sporen achtergelaten in de tuin en het is zaak alles weer een beetje op te frissen. In dit Ideabook vertellen we je wat je moet doen om straks in de lente en zeker de zomer weer van een prachtige tuin te kunnen genieten.

Zaaien

Border in cottagestijl Carla Wilhelm Landelijke tuinen
Carla Wilhelm

Border in cottagestijl

Carla Wilhelm

Het voorjaar is natuurlijk ook het seizoen om nieuwe planten en bloemen te zaaien en de moestuin in te zaaien. Bereid de aarde goed voor met een beetje mest en vervolgens kun je aan de gang. In maart kun je de volgende gewassen al in de moestuin zaaien: spruitjes, raapstelen, radijs, rapen, snijbiet, spinazie, tuinkers, herfst- en winteruien, wortelen, kapucijners, doperwten, peultjes, postelein en prei. Andijvie, aubergine, kervel, komkommer, broccoli, koolsoorten, paprika, pepers, peterselie, postelein en prei kun je in maart op de vensterbank voorzaaien en later in de grond stoppen. Als het nog erg koud is in maart en de grond nog een beetje te hard, kun je deze opwarmen door er een aantal dagen een doorzichtige folie over te leggen. Dan warmt de aarde vanzelf een beetje op.

De vijver schoonmaken

Modern amfitheater op oude stuwwal Jaap Sterk Hoveniers Moderne tuinen Beton Grijs
Jaap Sterk Hoveniers

Modern amfitheater op oude stuwwal

Jaap Sterk Hoveniers

Het voorjaar is bij uitstek de tijd om de vijver in je tuin eens goed aan te pakken. Uiteraard is het zaak om alles wat in de vijver gevallen is de afgelopen maanden eruit te halen. Denk daarbij aan bladeren die van de boom gevallen zijn en anderen natuurlijke materialen. In het voorjaar gaan ook de waterplanten weer groeien. Zeker zuurstofplanten zijn belangrijk voor de vijver. Zonder zuurstofplanten is de kans op zweefalgen een stuk groter.

Als alles weer een beetje schoon is, is het zaak om de waterhardheid te controleren. Door de overmatige regen in de herfst en winter is de hardheid van het vijverwater zeer waarschijnlijk een stuk minder. Te zacht water is niet goed voor een vijver omdat de zuurstofplanten dan minder goed groeien. Waterhardheid is met een speciaal middel weer op peil te brengen. En net als met alle andere planten is het zaak om de planten in en rond de vijver waar nodig bij te werken of te snoeien. Ook is dit het moment om de pomp en het filter van de vijver een kleine onderhoudsbeurt te geven.

Het gazon mosvrij maken

Door gebrek aan zon in de wintermaanden zal er zeer waarschijnlijk mos op het gazon gevormd zijn. Voor een mosvrij gazon in de lente en zomer is het dus de bedoeling dat je het nu vrijmaakt van mos. Er zijn een aantal dingen die je daarvoor moet doen. In eerste instantie moet je het gazon verticuteren, oftewel het mos zoveel mogelijk wegharken. Vervolgens moet je het gazon op eventuele kale plekken een beetje bijzaaien. Ook is het aan te raden om kalk te strooien. Dit om de pH waarde van de grond te verhogen, waardoor deze minder zuur wordt en het mos verdwijnt en in de toekomst minder snel zal groeien. Als laatste is het aan te raden om het gazon hier en daar met, bij voorkeur met organische, meststof te bemesten. Ook dit gaat de groei van het most tegen en stimuleert het de groei van het gazon juist.

Vogelhuisje ophangen

Wat is er nou leuker dan in het voorjaar allerlei vogels door de tuin te zien fladderen. Misschien heb je al in de winter een beetje voor ze gezorgd door vetbollen op te hangen en ander voedsel voor ze neer te leggen. Maar zeker in de lente kun je ook wat extra's voor ze doen door bijvoorbeeld een vogelhuis op te hangen. Daarin kunnen ze broeden, en dat levert naast een nieuwe generatie vogels ook een heel fraai schouwspel op.

Takken snoeien

Maart is bij voorkeur ook de periode waarin de meeste planten in de tuin gesnoeid kunnen worden. Door snoeien en het wegknippen van oude of dode takken geef je de plant de kans om verder te groeien. Kijk altijd wel of het echt nodig is om te snoeien. Belangrijk bij het snoeien is dat je goed en scherp gereedschap gebruikt. Een botte snoeischaar is slecht voor een plant omdat er in de snijwond dan kans is op schimmels en andere ziektes. Het is het beste om net boven de plaats waar een jonge scheut naar buiten is gericht te snoeien. Mocht het in maart toch nog erg koud zijn: het is niet aan te raden om te snoeien tijdens vorst.

Hout verbranden

slingerbank beplantingen House of Green Moderne tuinen
House of Green

slingerbank beplantingen

House of Green

Al het hout dat tijdens het snoeien overblijft, kun je verbranden. In de composthoop is het niet zo op zijn plaats, dus is verbranden een hele goeie optie. Naast dat je het hout kwijt bent, kan je de as die na het vuur overblijft in gedoseerde mate uitstrooien over de tuin, deze is namelijk vruchtbaar.

Inspiratie voor een mooie tuin kun je hier opdoen. Mocht je er zelf niet helemaal uitkomen, deze professionals helpen je graag een handje. En wil je nou het hele jaar een mooie tuin, lees dan dit Ideabook eens.

Welke tuinwerkzaamheden staan er in maart voor jou op het programma? Laat hieronder je comment achter.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Lab32 architecten Moderne huizen

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!