6 eenvoudige manieren om vorm aan je tuin te geven! | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

6 eenvoudige manieren om vorm aan je tuin te geven!

Carla Wilhelm Carla Wilhelm
Villatuin Noord Holland Minimalistische tuinen van Andrew van Egmond (ontwerp van tuin en landschap) Minimalistisch
Loading admin actions …

Een tuinontwerp is gebaseerd op lijnen en vormen. Ze scheppen duidelijkheid in je tuin en zijn heel bepalend voor de de sfeer. Rechte lijnen geven je tuin een formele uitstraling terwijl ronde en ovale vomen een nonchalantere aanblik geven. Een lijn kun je 'trekken' met een pad, een rij bomen, een haag of een mooie waterpartij. Deze vormgevingselementen delen je tuin in ruimtes op en zorgen ervoor dat de tuin geen open kale vlakte is maar een buitenruimte waar het goed toeven is. Bijvoorbeeld op een besloten terras, met een border met planten of in hoekje ergens achterin de tuin. Hoe je vorm geeft aan je tuin lees je in dit Ideabook.

Met hoogte

Bunker in Vuren (The Netherlands) Landelijke huizen van B-ILD Architects Landelijk
B-ILD Architects

Bunker in Vuren (The Netherlands)

B-ILD Architects

Een ruimte kun je indelen door verschil in hoogte te creëren. Op de foto zie je hier een mooi voorbeeld van. De glooiende verhoging van het gras achter het terras vormt een mooie groene achtergrond, accentueert het terras als plek en biedt beschutting. Het terras nodigt uit en is een aangename plek om te zitten, te eten of lekker te zonnebaden. Deze foto laat goed zien hoe je met verschil in hoogte nieuwe ruimtes creërt en je tuin levendiger en spannender maakt. Hetzelfde effect bereik je met bijvoorbeeld een verhoogd terras achterin de tuin. Heb je van nature hoogteverschillen in de tuin? Zie dit niet als struikelblok, maar maak er een tuinonderdeel met toegevoegde waarde van!

Boom als vormgever

Bomen geven als geen ander structuur aan je tuin. In een groep of in een rij maken ze horizontale en verticale lijnen. Heel bijzonder is het effect van de bomen in de tuin op de foto. De bomen stonden al in deze tuin op het moment dat de tuin aangelegd werd, maar passen naadloos in het ontwerp. Hoewel ze niet in een rij staan volgen ze toch op een nonchalante manier het pad en vormen een schitterend contrast met de strakke blokken groen die het pad wel in rechte lijn volgen. Heb je een pad naar de voordeur. Plaats hier dan aan weerzijden bomen langs. Bomen met een omvang als op de foto zullen niet overal passen, maar ook kleine bolbomen of leibomen kunnen al voor een mooi effect zorgen.

Haag als vormgever

Royaal houten terras Landelijke tuinen van Boekel Tuinen Landelijk
Boekel Tuinen

Royaal houten terras

Boekel Tuinen

Hagen zijn echte vormgevingselementen en zijn bij uitstek geschikt om structuur aan een tuin te geven. Hagen kun je gebruiken om een ruimte te maken en om lijnen in de tuin te zetten. Op de foto zie je hier een mooi voorbeeld van. Brede hagen omarmen het terras en zorgen voor privacy en beschutting. De haag is zorgvuldig op de juiste hoogte gebracht  Als je zit ben je uit zicht en zit je beschut voor de omgeving. Als je staat kijk je over de haag het landschap in. Als je zelf een ruimte wilt creëren met een haag kun je ok spelen met het open of gesloten karakter dat een haag kan geven. Plaats geen aangesloten haag, maar laat hier en daar een stukje open en kijk wat dat met de ruimte doet. Welke haag je kiest hangt af van de sfeer die je wilt uitstralen. Een strak geschoren haag past mooi bij een moderne tuin en een natuurlijke haag eerder bij een natuurlijk uitziende tuin.

Vormgeven met een hek

Niets zo mooi als een houten hek. Het zijn waardevolle elementen. Helemaal als ze van materialen gemaakt zijn die uit de omgeving komen. In het vroege voorjaar worden veel bomen gesnoeid. Van de takken van bijvoorbeeld de wilg maak je de mooiste hekken. Ook mooi is een natuurlijk hekwerk van levend materiaal als meidoorn. Heb je geen natuurlijk materiaal voor handen. Maak dan gebruik van duurzame materialen als europees eiken of kastanjehout. Deze soorten hout kun je behandeld en onbehandeld gebruiken. Veel originele hekken van hout zijn bijna niet meer te vinden en zijn vervangen door hekken van metaal. En dat is zonde!

Met een pad

Boerderij tuinen & landelijke tuinen Moderne tuinen van Meeuwis de Vries Tuinen Modern
Meeuwis de Vries Tuinen

Boerderij tuinen & landelijke tuinen

Meeuwis de Vries Tuinen

Een pad geeft vorm aan een tuin en kan de tuin in verschillende ruimtes verdelen. Wat het effect is hangt wel af van het gekozen materiaal. Een pad van grind dat in een kronkelige lijn door de tuin loopt geeft een heel ander beeld dan een pad van grote tegels die in een rechte lijn de tuin in tweeën deelt. Op de foto zie je hoe het pad een duidelijke lijn richting het huis volgt en de andere rechte lijnen benadrukt. Het pad ligt niet los in de tuin maar staat met het rechter gedeelte van de tuin in verbinding door het zijpad. Wil je weten op welke manieren je een pad in je tuin kan toepassen? Kijk voor ideeën in dit Ideabook.

Spelen met water

Modern amfitheater op oude stuwwal Moderne tuinen van Jaap Sterk Hoveniers Modern Beton
Jaap Sterk Hoveniers

Modern amfitheater op oude stuwwal

Jaap Sterk Hoveniers

De lijnen van deze vijver, creëren een prachtige ruimte en trekken je als het ware verder de tuin in. Door de weerspiegeling van de planten en de wolken in het water komt er nog een extra dimensie bij. Het huis, de beplanting en het terras herhalen zich als het ware in het water. Zoals je ziet is ook verschil in hoogte gebruikt om vorm te geven aan deze tuin. Het hoogteverschil van 80cm tussen de zwemvijver en het woonniveau maakt van de trap een amfitheater met de vijver als podium en de spelende kinderen de voorstelling.

Wil je meer inspiratie op het gebied van tuinarchitectuur? Kijk dan nog even naar deze foto's voor meer  voorbeelden.

Rechte lijnen of gebogen vormen. Waar houd jij het meest van?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!