Nu planten, straks genieten: vrolijke voorjaarsbloeiers | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3646:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Nu planten, straks genieten: vrolijke voorjaarsbloeiers

Carla Wilhelm Carla Wilhelm
Landscape garden with ponds for koi/ Landschappelijke tuin met vijvers voor koi. Landelijke tuinen van FLORERA , design and realisation gardens and other outdoor spaces. Landelijk
Loading admin actions …

Twintig maart is de officiële start van de lente en wij kunnen niet wachten! Op deze dag zijn de uren dat het licht is gelijk aan de uren dat het donker is. En daarna worden de dagen alleen maar langer en de momenten dat we met volle teugen van onze tuin kunnen genieten talrijker. Voor je het weet is de eerste warme lentedag een feit en piepen de voorjaarsbloemen voorzichtig uit de grond. Haal dat moment naar voren met vrolijke voorjaarsbloemen en kleurrijke accessoires in je interieur. Kun je niet wachten met het werken in de tuin?  Begin dan alvast met de voorbereidingen voor je moestuin. In dit Ideabook vind je  tips om je huis en je tuin voor te bereiden op de lente!

Voorjaar in je huis

Ook in je woning kun je het voorjaar binnen halen. Vul kleine vazen met bloeiende voorjaarsbollen, zoals narcissen, hyacinten, krokusjes of blauwe druifjes. Als ze uitgebloeid zijn kun je ze gewoon in de tuin planten. Of haal de natuur in huis  met vrolijk behang met een bloemenprint. Koop het behang kant en klaar of maak je eigen kunstwerk. Misschien heb je zelf een mooie foto om levensgroot te laten printen. Kijk wat de breedte en hoogte van je muur is. Tip! Bestel altijd 3 cm extra in breedte en hoogte, zo kom je altijd goed uit. 

Voorjaar in de tuin

Flora's Hof in Utrecht Klassieke tuinen van groenpartners Klassiek
groenpartners

Flora's Hof in Utrecht

groenpartners

Fleur de nog kale tuin op met potten vol met voorjaarsbloemen. Heb je niet veel veel ruimte voor plantenbakken? Voor een hangingbasket is altijd plek. Vul een hangmand met bijvoorbeeld violen. Violen zijn er in allerlei variantianten. Bont gekleurden, violen met grote bloemen. Violen met kleine bloemen. Maak er een mooie mix van voor een vrolijk effect. Als je de uitgebloeide bloemetjes weghaalt, blijven er tot de zomer nieuwe verschijnen. Ook kun je nu bij tuincentra bloembollen in pot kopen. De bloeitijd van deze bollen is iets korten dan de bollen die in het najaar de grond in gaan. Maar ze bloeien lang genoeg om er nog een tijd van te genieten. Combineer bijvoorbeeld tulpen en narcissen met violen en het geheel wordt nog net zo uitbundig als de plantenbak op de foto. Weinig moeite veel plezier!

Bomen met bloemen

winter-spring flowering Hamamelis in nature rich garden The Netherlands-Voorjaarsbloeiende Hamamalis in natuurrijke tuin Nederland. Landelijke tuinen van FLORERA , design and realisation gardens and other outdoor spaces. Landelijk
FLORERA , design and realisation gardens and other outdoor spaces.

winter-spring flowering Hamamelis in nature rich garden The Netherlands-Voorjaarsbloeiende Hamamalis in natuurrijke tuin Nederland.

FLORERA , design and realisation gardens and other outdoor spaces.

Elke tuin heeft een boom nodig. Een boom geeft structuur aan je tuin en biedt vogels beschutting. Ook vormt een boom een mooi sierelement in je tuin. Denk maar aan de mooie herfstkleuren van sommige bomen of de bloei in het winter en het voorjaar. De toverhazelaar verblijdt ons in de winter als eerste met prachtige ijle bloemen. Op de foto zie je hier een mooi voorbeeld van. Wil je in het vroege voorjaar van bloemen genieten, dan is de beverboom een prachtige boom. Deze boom produceert de grootste bloemen van alle bomen. Een beverboom die heel rijk bloeit is de Magnolia x soulangeana. Andere voorbeelden van mooie voorjaarsbloeiers zijn Japanse sierkers (Prunus serrulata) en de zakdoekjesboom (Davidia involucrata). De zakdoekjesboom dankt zijn naam aan de opvallende bloeiwijze

Voorjaar op je bord

Wil je een minimoestuin beginnen in je stadstuin of op je balkon. Dan kun je niet vroeg genoeg beginnen. Spinazie, veldsla en sla zijn snelgroeiend gewassen die het vooral in het vroege voorjaar bijzonder goed doen.  Een moestuin beginnen kan overal, zelfs op een balkon of een kleine stadstuin! Je hebt echt geen volkstuin of grote tuin nodig om een Hof van Eden voor jezelf te creëren. Voor het zaaien van groente kun je van alles gebruiken. Van dure kweekbakken met verwarming tot champignonbakjes uit de supermarkt. Vul de bakken met goede compost en begin aan je eigen eetbare tuin of balkon! Binnen korte tijd kun je genieten van je eerste oogst.

Voorjaarsborder

Als je in het voorjaar volop wil genieten van bloemen, moet je in de herfst al aan de slag. De herfst is de beste tijd om bollen te planten. De bollen kunnen wennen aan hun nieuwe omgeving en schieten snel wortel. Heb je geen bollen geplant, geen nood. Je kan nu ook pollen in pot kopen. Zet ze kris kras door elkaar voor een heel bijzonder effect. Dit kun je gewoon doen tussen de vaste planten. Koop witte tulpen, sieruien, narcissen en druifjes voor een rustig beeld of combineer juist verschillende kleuren voor een bonte mix. De bollen combineren prachtig met de kleine blauwe bloemen van vergeet-mij-nietjes en de witte bloemen van gebroken hartje (Dicentra spectabilis 'Alba'). Kun je advies gebruiken bij het samenstellen van een voorjaarsborder, raadpleeg een van onze professionals.

Blijf woekeraars de baas

Het voorjaar is de ideale tijd om woekerende planten uit te dunnen. Dit kun je het beste doen  als de scheuten net boven de grond staan. Op dat moment hebben je planten veel groeikracht, zodat ze snel herstellen en later in het seizoen alweer zullen bloeien. Vooral bodembedekkers kunnen met hun ondergrondse worteluitlopers hun eigen gang gaan. Voorbeeld hiervan is ooievaarsbek. Dit hoeft niet altijd een probleem te zijn. Zeker niet als de plant de ruimte krijgt zoals op de foto het geval is. Maar staat de plant tussen andere vaste planten dan is kun je ze beter flink uitdunnen, zodat ze niet de overhand krijgen en andere planten in hun groei belemmeren. Andere voorbeelden van woekeraars zijn maagdenpalm(Vinca minor) en Lieve-vrouwe-bedstro (Galium odoratum).

In dit Ideabook vind je nog meer inspiratie om het voorjaar in je interieur en je tuin te halen.

Wat is jou favoriete voorjaarsbloem? Laat het ons hieronder weten!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!