Plan in de winter hoe je tuin er in de lente uit moet zien! | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3644:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Plan in de winter hoe je tuin er in de lente uit moet zien!

Mariska Middelbeek Mariska Middelbeek
Moderne tuinen van Kirchner Garten & Teich GmbH Modern
Loading admin actions …

Als je naar buiten kijkt denk je op dit moment waarschijnlijk niet direct aan de lente. Op zonnige dagen lijkt het soms wel al lente, maar eenmaal buiten merk je al snel dat dit niet het geval is. Wellicht hoop je wel dat de winter snel ten einde komt, maar voorlopig moeten we nog wel even volhouden. Toch is wel het moment gekomen om alvast na te denken over de beplanting in je tuin. Als je er in de lente een beetje gezellig bij wilt zitten, moet je nu al in actie komen. Dat klinkt misschien een beetje vreemd, maar eigenlijk is het heel erg logisch. In dit Ideabook vertellen we waarom je nu al moet gaan plannen hoe je tuin er in de lente uit moet komen te zien.

Om van de perfecte lentetuin te kunnen genieten, moet je aantal dingen doen. Daarom doorlopen we in dit Ideabook een aantal stappen. Zo vertellen we onder meer hoe je de grond moet voorbereiden en wanneer je de zaadjes voor je planten moet bestellen. Ook vertellen we welke lentebloemen je nu al kunt planten en hoe je voor een leuk prijsje wat nieuw tuinmeubilair kunt scoren. Lees snel verder en bereid je voor om jouw tuin klaar te maken voor de lente. Dan heb je nóg een goede reden om naar de lente uit te kijken!

Bepaal hoe je jouw tuin gaat indelen

Modern amfitheater op oude stuwwal Moderne tuinen van Jaap Sterk Hoveniers Modern Beton
Jaap Sterk Hoveniers

Modern amfitheater op oude stuwwal

Jaap Sterk Hoveniers

De plannen voor de perfecte lentetuin beginnen met het bepalen van de indeling van de tuin. Wellicht wil je alles zo laten als het nu is en alleen wat nieuwe bloemen en planten plaatsen. Dan neemt het plannen zelf niet zoveel tijd in beslag en kun je snel verder met het voorbereiden van de grond op de beplanting. Als je al een tijdje niet meer helemaal tevreden bent met de indeling van je tuin, dan is dit het moment om die helemaal te veranderen. Dit neemt uiteraard meer tijd in beslag, maar het resultaat is dat vaak dubbel en dwars waard. Houd er wel rekening mee dat je wellicht niet alle veranderingen zelf kunt doen. Als je het echt helemaal anders wilt, dan kun je voor het ontwerp van je nieuwe tuin ook een professional inhuren.

Bereid de grond voor op de beplanting

Festivaltuin Appeltern Moderne tuinen van Carla Wilhelm Modern
Carla Wilhelm

Festivaltuin Appeltern

Carla Wilhelm

Voordat je na een lange herfst en winter kunt beginnen met het planten van nieuwe lentebloemen moet je eerst nog het één en ander doen. Zo is het aan te raden om alle restanten van oude planten eerst weg te halen. Ook onkruid heeft de afgelopen maanden alle kans gekregen om goed te groeien en moet dus worden verwijderd. Hierna is het belangrijk om de grond waar je in gaat planten te verticuteren. Hiermee wordt bedoeld dat de grond moet worden uitgekamd. Dit doe je met een speciale verticuteermachine, waarmee alle resterende dode resten mos en onkruid helemaal worden verwijderd. Door het verticuteren kan de grond weer ademen, waarna het klaar is voor nieuwe beplanting.

Bedenk wat je wilt gaan planten

Nu de grond er klaar voor is kun je beginnen met het planten van je lentebloemen. Dan moet je natuurlijk wel eerst weten wat je graag in je tuin wilt hebben en welke bloemen en planten in de lente goed bloeien. Een bloem die onlosmakelijk met het begin van de lente is verbonden is de narcis. Deze leuke lentebloem is er in verschillende kleuren en komt vaak als eerste uit. De bollen die je hiervoor plaatst komen maar liefst vijf jaar achter uit, waardoor je voor de aankomende jaren goed zit. Ook de krokus is een populaire lentebloem. Ook deze bloementjes zijn er in verschillende kleuren en vrolijken je tuin aan het begin van de lente meteen op.

Bestel de plantenzaden nu!

Om ervoor te zorgen dat al je bloemen en planten op tijd ontkiemen, moet je op tijd beginnen met zaaien. Dit kun je in de tuin doen, maar ook in een kas of binnen in huis. Zo zorg je ervoor dat de zaadjes zijn beschermd tegen mogelijke vorst. Later kun je de plantjes die zijn uitgekomen alsnog in je tuin planten. In een tuincentra kun je de plantenzaden kopen en zien in welke maanden deze moeten worden gezaaid. Bij vragen kun je hier natuurlijk ook uitgebreid advies krijgen van experts.

Onderhoud de vijver in je tuin

Als je een vijver in je tuin hebt, dan is het verstandig om deze ook nog voor het begin van de lente aan te pakken. In de afgelopen maanden heeft de vijver heel wat te verduren gehad. Er zal gedurende deze periode heel wat vuil en dode bladeren in de vijver terecht zijn gekomen. Daarom is het aan te raden om nu alle dode bladeren en viezigheid uit de vijver te verwijderen. Hiervoor kun je een schepnetje gebruiken. Zo voorkom je dat andere platen in de vijver beschadigen. Als je voor het begin van de winter de plantjes uit de vijver hebt gehaald, dan kun je die nu weer terugplaatsen. Reinig ook de pomp en de filter van de vijver, zodat alles echt weer helemaal schoon is.

Ontwerp een plek om te ontspannen en koop tuinmeubilair in de uitverkoop

Nu we de grond, planten en vijver hebben gehad, kunnen we het hebben over het terras in je tuin. Het aanbreken van de lente betekent tenslotte ook dat je, met een beetje geluk, weer lekker veel buiten kunt zitten. Zorg ervoor dat je een plekje creëert waar je heerlijk kunt ontspannen en genieten van de zon. Hiervoor begin je met het schoonmaken van je terras. Haal het onkruid tussen de tegels vandaan en verwijder vieze plekken op de tegens met een hogedrukspuit. Haal je tuinmeubilair uit de schuur en maak alles goed schoon. Je kunt er ook voor kiezen om nieuw meubilair aan te schaffen. In de maanden voor het hoogseizoen zijn er vaak nog best wat leuke aanbiedingen op meubels van vorig jaar. Het zou toch mooi zijn als je hier nog van kon profiteren?

Meer weten over de lentetuin? Lees dit Ideabook dan ook eens! 

Wat is jouw tip om je tuin in de winter lenteklaar te maken? Laat hieronder je reactie achter!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!