Zelf een vijver aanleggen in negen simpele stappen

TILL BEHNE TILL BEHNE
Meersalzwasser-Tauchbecken: Minipool mit Wow-Effekt, design@garten GmbH & Co. KG design@garten GmbH & Co. KG Moderne tuinen
Loading admin actions …

Een vijver is een verrijking voor iedere tuin. Als je een beetje de ruimte hebt, is het zeker een overweging waard. Niet alleen is het een fraaie toevoeging voor de flora van je tuin, ook de fauna wordt hierdoor uitgebreid. Een vijver trekt bijvoorbeeld insecten zoals libellen aan, maar ook kikkers en padden vinden een vijver zeer aantrekkelijk. En je kan er natuurlijk altijd voor kiezen om vissen in het water uit te zetten. In dit Ideabook leggen we je aan de hand van negen simpele stappen uit hoe je zelf een vijver in de tuin kan aanleggen. Het is even werk, maar dan heb je wel wat.

Waar moet de vijver komen

Allereerst moet je natuurlijk bepalen waar de vijver moet komen. Voor een vijver is het goed om minimaal 6 tot 8 uur zon per dag te hebben. Dit in verband met de vorming van algen. Ook is het handig om de vijver niet te dicht in de buurt van bomen en struiken te planten. De wortels hiervan kunnen het vliesdoek van de vijver aantasten, waardoor het water zal wegstromen. En in de herfst vallen natuurlijk bladeren van de bomen en dat komt de vijver ook niet ten goede. Als je eenmaal bepaald hebt waar de vijver moet komen, kun je met de werkzaamheden aan de gang.

Wat voor een soort vijver moet het worden

Modern amfitheater op oude stuwwal, Jaap Sterk Jaap Sterk Moderne tuinen Beton Water,Plant,Lucht,Bloem,Gebouw,Wolk,Boom,Natuurlijk landschap,huis,vegetatie

Er zijn natuurlijk verschillende soorten vijvers. Gewoon de vijver om leuk naar te kijken. Er zijn zwemvijvers. Dus een vijver waar je ook in kan zwemmen. Je kan een vijver kiezen waar vissen in zitten, en eventueel andere dieren een plekje vinden. Het is goed om daar van te voren over na te denken. De functie van een vijvers is niet zomaar te veranderen.

Hoeveel wil je uitgeven

Zoals met de meeste klussen, is het handig om bij het aanleggen van een vijver van tevoren een budget te bepalen. Dus hoeveel mag je van je zelf uitgeven. Aan de hand daarvan kun je kijken wat je allemaal in je vijver kan en wil hebben en in hoeverre je hulp kan inschakelen bij het aanleggen ervan.

Kies een ontwerp

Misschien wel het leukste en belangrijkste onderdeel van het aanleggen van een vijver is te bepalen welk ontwerp je kiest. Dus hoe ziet je vijver er straks uit en wat mag er zeker niet ontbreken. Wil je misschien een kleine watervalletje? Of een houten steigertje. Moet de vijver niveauverschillen hebben en moeten er wellicht planten in het water of langs de kant staan? Wil je in de buurt van de vijver straks lekker kunnen zonnebaden of eten met het gezin. Moet je aan veiligheid denken omdat je kinderen hebt? Allemaal zeer belangrijke vragen die je van tevoren moet stellen.

Hoe groot moet hij worden

Vervolgens moet je bepalen hoe groot de vijver gaat worden. Dat hangt natuurlijk een beetje af van de grootte van je tuin. Heb je een grote tuin, kun je je een wat grotere vijver permitteren. Heb je niet zoveel vierkante meters tot je beschikking, moet je iets minder groot denken. Als je hebt besloten hoe groot de vijver wordt en welke vorm deze ongeveer moet hebben, kun je de contouren aangeven. Dit kan je doen door een lang trouw in de gewenste vorm van de vijver te leggen en eventueel wat paaltjes in de grond te slaan.

Kies materialen

Een goed begin is het halve werk. Dus als je al je materialen bij elkaar hebt, kan je beginnen. Niets is zo vervelend als dat als je net lekker bezig bent je merkt dat je iets vergeten bent. Zorg dus dat alles paraat is. Denk bij benodigde materialen aan al dan niet op maat gemaakt vijverfolie. Een voorgevormde kunststof vijverbak. Bouwmaterialen voor een betonnen of gemetselde vijver. Filters en andere technische voorzieningen, inclusief leidingen en kabels. Vulzand voor de vijver (klapzand). Aanvullend zand en bestratingmateriaal. Aanvullende graszoden of andere tuinbeplanting. Materiaal voor de gewenste randafwerking. Gereedschappen, scheppen, enkele lange rechte latten, touw en een waterpas. Eventueel moet je een graafmachine huren en een container voor afvoer van tuinaarde en afval.

Graven maar!

En dan komt nu het zwaarste en misschien wel minst leuke onderdeel van het aanleggen van je vijver. Namelijk het graven van het gat. Afhankelijk van de grootte en diepte van je vijver is dit een behoorlijke klus. Dus is het raadzaam om wat hulp in te schakelen, van of een aantal vrienden of van een graafmachine. Graaf altijd ongeveer 20 cm dieper dan de vijver moet worden. Dit is bedoeld voor het laagje vulzand. Uiteraard moet je de ondergrond vrijmaken van stenen en wortels zodat de vijverfolie niet beschadigd wordt. Ook is het aan te raden om de wanden van de vijver niet stijl te laten aflopen maar in een hoek van ongeveer 45 graden.

Plaats het vliesdoek

Als het gegraven gat er eenmaal spik en span bij ligt, is het tijd om het vliesdoek er in te plaatsen. Het is dus de bedoeling dat je een laag vulzand in de vijverkom legt. Vervolgens moet je de vliesdoek in de vijverkom leggen. Probeer zoveel mogelijk de plooien glad te strijken. Vervolgens doet het water de rest van het modelleren. De rest van het vliesdoek dat over de randen van de vijver ligt kun je beter niet afsnijden. Het is beter om deze af te dekken met stenen. Zo kan het vliesdoek nog een beetje bewegen onder de druk van het water.

De finishing touch

homify Moderne tuinen Zwembaden & vijvers

Voor de finishing touch van je vijver wil je natuurlijk nog wat planten in en rond je vijver. Mei is bij uitstek de maand om water- en oeverplanten in de vijver te zetten. In eerdere maanden is het water nog wat koud. Naast fraai om naar te kijken zijn planten in en rond de vijver ook bevorderlijk voor het water en de dieren die er op af komen. Zo heb je bijvoorbeeld zuurstofplanten die voor extra zuurstof in het water zorgen en zo de waterkwaliteit verbeteren. Denk daarbij aan planten als fonteinkruid of het gedoornd hoornblad. Voor je oever kan je kiezen voor bijvoorbeeld Japanse iris, watermunt en snoekkruid. Voor in de vijver kun je gaan voor de waterviolier, de gele plomp en natuurlijk de alom bekende waterlelie.

Inspiratie voor een mooie vijver kun je hier opdoen. En als je het toch niet helemaal zelf aandurft, willen deze professionals je vast helpen. Je kan water natuurlijk nog op andere manieren in je tuin integreren. In dit Ideabook lees je hoe.

Zie jij jezelf al een vijver aanleggen? Laat hieronder je comment achter.

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine