Wat voor bank of ander zitmeubel past het beste in een kleine woonkamer? | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3644:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Wat voor bank of ander zitmeubel past het beste in een kleine woonkamer?

Monique Smitsloo Monique Smitsloo
Moderne woonkamers van MARIANGEL COGHLAN Modern
Loading admin actions …

Het overkomt ons vrijwel allemaal weleens in ons bestaan: het wonen in een huis waarvan de woonkamer gewoonweg klein is. Dat kan zijn tol eisen van je ‘skills’ als gastheer- of vrouw, immers: waar laat je al die derrières? Niet getreurd. Klein is fijn, en hoeft heus niet te betekenen dat er geen royale zithoek gecreëerd kan worden. Des te creatiever moeten we op dat moment zijn met het type meubels dat we uitkiezen. Want wat is in dit geval nou de beste optie? Een zo klein mogelijke bank? Of juist geen bank, maar fauteuils? Je zult versteld staan hoeveel vergissingen die mensen maken met een kleine woonkamer. Wij hebben bij homify de opties voor je op een rijtje gezet, en ruimen gelijk ook een aantal misverstanden uit de weg over banken en fauteuils. Je woonkamer wordt op deze manier niet klein, maar tactisch en compact!

Hoekbank

Set Coffee Tables MUKY van D2 Studio Scandinavisch Hout Hout
D2 Studio

Set Coffee Tables MUKY

D2 Studio

Welnu, de ultieme bank om toe te passen in een kleine woning, is de hoekbank! Dat dit een ware ruimtebesparende optie is, geldt voor velen als een verrassing. Want waarom is nou juist de logge, ruimteverslindende hoekbank zo handig in een klein interieur? Simpel: je creëert meer zitplek met minder meubels. Beeld je maar eens in: als je uit zuinigheid voor je ruimte een tweezitsbank met een paar stoelen plaatst, kost dat evenveel, of vaak zelfs meer ruimte dan een hoekbank. Terwijl een hoekbank meer zitplaats oplevert! Vaak kun je er al gauw met zijn vijven of zessen op plaatsnemen, terwijl dat met een tweezitsbank en twee fauteuils hoogstens vier mensen zijn. De ruimte tussen losse meubels wordt door een hoekbank namelijk volledig ingenomen. 

Merlin loungbank - UrbanSofa van UrbanSofa Landelijk
UrbanSofa

Merlin loungbank – UrbanSofa

UrbanSofa

Zoals we dus hebben kunnen constateren, vormt de hoekbank een ideaal exemplaar voor een gezellig borrelmoment met vrienden. Of je nou groot of klein woont. Nog een voordeel tijdens minder sociale momenten: je hebt vaak geen voetenbankje of poef meer nodig in je interieur, want het ‘chaise longue’ gedeelte in de hoek van de bank zorgt ervoor dat je languit kunt gaan voor je favoriete televisieprogramma. Met een kleine woonkamer, kan het dus een slimme optie zijn om slechts voor één hoekbank te kiezen, in plaats van meerdere kleine meubels.(Hoek)banken zijn er bovendien in zoveel soorten en maten, dat we ons er soms volledig in kunnen verliezen. 

We weten nu dat de hoekbank praktisch is, maar we kunnen er ook niet aan ontkomen hoe populair deze jongen is geworden. De hoekbank is een blijvertje geworden in de actuele interieurs. Daardoor zijn ze inmiddels ook in alle prijscategorieën, maten en stijlen te vinden, van strak tot nonchalant. Ruimte in zithoeken wordt bespaard doordat de salontafeltjes alsmaar kleiner en kleiner worden. De banken mogen daarentegen groter, soms zelfs naar Amerikaanse begrippen. Vergis je ook niet in de hoeveelheid maten die er bestaan in de wereld van de hoekbanken: er bestaan gigantische exemplaren die zo ‘diep’ zijn dat je er volledig in verdwijnt, maar ook talloze kleinere exemplaren die ultra-praktisch zijn voor kleinbehuisden! Het momenteel populaire exemplaar bestaat uit het rechtlijnige model. De trendy Scandinavische varianten hebben pootjes aan de onderkant zoals in de jaren ’50 tevens gebruikelijk was.

Slaapbank

Mensen met een klein huis beschikken vaak niet over een extra logeerkamer waar hun eventuele gasten kunnen verblijven. In bescheiden tweekamerappartementjes is het daarom een goed idee om een bedbank in de woonkamer te plaatsen. Zo tover je binnen een mum van tijd je gezellige woonkamer om in een comfortabele gastenkamer. Dat scheelt bovendien bergruimte aan opblaasbedden, veldbedden of uitklapbedden.

Mocht je graag willen weten wat de trends van slaapbanken zijn in 2016, klik dan hier!

Industriële woonkamers van Decoroom Industrieel

Toch heerst er een vooroordeel over slaapbanken: ze zouden vooral niet lekker zitten, en ook niet lekker slapen. Natuurlijk moet je er wel rekening mee houden dat het exemplaar niet alleen praktisch is, maar ook een prettig comfort biedt. Bestel dus niet zomaar een bank op internet, maar probeer hem ook daadwerkelijk uit in een filiaal. Slaapbanken zijn er tegenwoordig in zoveel varianten te vinden – hoekslaapbanken, uitklapslaapbanken, matrasslaapbanken – dat er ongetwijfeld een tussen zit die past in de gewenste sfeer van de woning!

Tweezitsbank

Sixties 3zits sofa en fauteuil - Floris van Gelder: modern  door Floris van Gelder, Modern
Floris van Gelder

Sixties 3zits sofa en fauteuil – Floris van Gelder

Floris van Gelder

De traditionele tweezitsbank zien we niet veel meer terug in moderne interieurs. Wat wel een trend is, zijn de verfijnde, minimalistische tweezitters met een retro-uitstraling. Vaak hebben deze banken een opvallend kleurtje zoals limegroen, felgeel of okerblauw. Zoals we in dit Ideabook eerder al vermeldden, kost de tweezitsbank vaak meer ruimte dan dat hij oplevert. De tweezitsbank gaat immers doorgaans gepaard met enkele stoelen, waardoor de zithoek uiteindelijk minder ruimtelijk en praktisch wordt. Eigenlijk is een tweezitsbank dus alleen nuttig in zeer kleine ruimtes, zoals een krappe verticale studentenkamer of een studeerkamer. Maar zelfs in deze gevallen zijn er betere opties te bedenken. Zodra er ruimte beschikbaar is voor meer dan één zitmeubel, doe je er goed aan om een hoekbank te verkiezen boven de combinatie van een tweezits met fauteuil(s).

Oorfauteuils

Zetels van AVdeco Klassiek
AVdeco

Zetels

AVdeco

Oorfauteuils zijn elegant, chique en tijdloos. Fauteuils worden vaak toegepast in kleine huizen, onder het mom van ‘ze passen er altijd nog wel bij’. Soms worden fauteuils geprefereerd boven een bank. Toch is de traditionele oorfauteuil een ware ruimtevreter, doordat hij door zijn sierlijk gevormde silhouet en armleuningen relatief veel ruimte inneemt, en slechts één zitplaats geeft. Mocht je dus naast je zitbank nog een extra plek willen creëren, kies dan voor een andere optie, zoals een chaise longue (twee zitplaatsen) of poefen. Maar, we moeten toegeven: mooi zijn ze wel. 

Een chaise longue

klassiek landelijk interieur Landelijke woonkamers van Sfeerontwerp Landelijk
Sfeerontwerp

klassiek landelijk interieur

Sfeerontwerp

De chaise longue zien we veelal in landelijke of klassieke interieurs. Hij geeft een uitnodigende indruk door zijn comfortabele uiterlijk en gemakzucht. Vaak wordt-ie geassocieerd met een plek waar men een boek kan lezen of een film kan kijken. Om die reden is-ie ook veel terug te vinden in de multimedia, ofwel ‘filmkamers’ van woningen. Tegelijkertijd kan dit type sofa gemakkelijk worden gebruikt om met twee mensen op te zitten. Beschik je over een piep-piepkleine woning waarin alleen een tweezitsbank past? Overweeg dan eens om een chaise longue te verkiezen boven een bank. De chaise longue oogt namelijk minder massief door het gebrek aan leuningen, waardoor hij zowel minder ruimte inneemt, als dat-ie een ruimtelijker gevoel geeft aan de kamer. Terwijl sommige chaise longues zeer geschikt zijn om als tweezits te gebruiken. 

Poefen

De poef is de gemakzuchtige allemansvriend die in Nederlandse interieurs een vaak geziene gast is. Terecht! Want behalve zijn knusse, huiselijke voorkomen en de talloze vormen en kleuren waarin hij te koop is, is hij ontzettend handig. Je verplaatst hem in een mum van tijd van de ene naar de andere plek, en kunt hem gebruiken als voetenbank, extra zitplek, stapelplaats voor magazines, of gewoon als zetel voor de kat. Op dit moment zijn de gehaakte poefen erg populair in de Scandinavische trend. Schaf hem aan in het wit of in een frisse pastelkleur, en je woonkamer is helemaal up to date!

Op maat gemaakte bank

Veel stadsappartementen zijn in feite omgebouwde woonhuizen, waardoor ze vaak op eigenaardige wijze ingedeeld zijn. Daardoor kunnen de kamers soms afwijkende vormen hebben. Zulke woonkamers met een onconventionele vorm zijn een heuse uitdaging om in te richten. In dit geval kan het een aanrader zijn om een bank op maat te laten maken. Dat is weliswaar een grote investering, maar leidt er wel toe dat alle ruimte in de woonkamer optimaal wordt benut. Ook bij doorsnee woningen kan het ontzettend prettig zijn als de (hoek)bank precies de mogelijke ruimte inneemt tot aan de deur naar de gang.

Heb jij een klein appartement wat je ideaal hebt ingedeeld? Laat het ons weten bij homify! 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!