Waar of niet waar: zo verf je de muren van je appartement! | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3644:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Waar of niet waar: zo verf je de muren van je appartement!

Monique Smitsloo Monique Smitsloo
Led it be & Be Bold Minimalistische woonkamers van Matthijs Wateler-art Minimalistisch
Loading admin actions …

Woon je in een kleinschalig appartement, of ga je verhuizen naar een klein appartement? Vaak zie je dat mensen ervoor kiezen om de muren van hun twee-hoog-achter-flatje niet te verven, maar wit te laten. Losgaan met allerlei kleuren kan een ruimte namelijk kleiner doen lijken dan dat het 50 vierkante meter tellende paleisje al is. Bovendien worden appartementen vaak verhuurd, waardoor de bewoners de noodzaak van een nieuwe kleur minder hoog achten. Zonde! Want dat bescheiden stulpje verdient juist ook een dosis levendigheid en persoonlijke 'touch'! Hier bieden wij je enkele waar- en onwaarheden over het verven van wanden in een relatief kleine woning. 

Vermijd het kiezen van een volledig witte kamer: WAAR

Grijze betonlook gietvloer in eetkamer Minimalistische eetkamers van Motion Gietvloeren Minimalistisch
Motion Gietvloeren

Grijze betonlook gietvloer in eetkamer

Motion Gietvloeren

Hagelwitte muren komen we overal tegen, en dat valt enerzijds te begrijpen. Wit reflecteert namelijk het licht dat zowel van buitenaf als van de lampen af komt, en laat een ruimte daardoor optisch groter lijken. Maar niets is zo onpersoonlijk als een interieur waarin alle muren wit zijn, mits het niet met een woonmagazine-achtig interieur wordt gecombineerd. Een flinke lading witte muren past alleen bij een ruimte met een Jan des Bouvrie-stijl of andere professionele uitstraling. Maar het alledaagse, kleine stadsappartementje gedijt er over het algemeen niet goed onder. Zo kiezen jaarlijks duizenden bewoners voor hetzelfde kille geheel van de antracietkleurige bank met de witte muren. Laat je leuke appartement in die toffe stadswijk dus niet veranderen in een afgezaagd wittemuren-hok! Een kamer waarin in ieder geval één muur een afwijkende kleur heeft, oogt al een stuk uitnodigender. 

Ben je toch een grote fan van een geheel wit appartement? Overweeg dan om voor gebroken wit als verfkleur te kiezen. Deze tint biedt het beste van beide werelden: de kalmte van wit met de sfeervolle elementen van een warmere kleur. 

Elke kamer heeft een vleug kleur nodig: NIET WAAR

De hoeveelheid kleur, en de gradatie van de kleurtonen, is sterk afhankelijk van de sfeer die je in een ruimte wilt brengen. Daarom is het bij het verven allereerst belangrijk om na te gaan welke impressie je eraan wilt geven. Op deze afbeelding is bijvoorbeeld te zien dat er in plaats van primaire kleuren voor neutrale tinten is gekozen. Deze woonkamer heeft een landelijke en klassieke sfeer, waarbij de rustgevende tinten wit, beige en lichtbruin goed tot zijn recht komen. Een zithoek, eetkamer of slaapkamer hoeft in dit geval niet per definitie opvallende kleuren te bevatten, aangezien er in de meubels accessoires al genoeg persoonlijk karakter heerst. Conclusie: kiezen voor kleuren hoeft niet per definitie te betekenen dat je kiest voor opvallende kleuren. 

Donkere kleuren zijn deprimerend: WAAR

Kunstwerk Led It Be en Be Bold Minimalistische woonkamers van Matthijs Wateler-art Minimalistisch
Matthijs Wateler-art

Kunstwerk Led It Be en Be Bold

Matthijs Wateler-art

Zelfs deze ruim opgezette zitkamer krijgt een gesloten en verdrukkend gevoel door de vele donkere kleuren. We zijn enigszins weifelachtig om te stellen dat donkere kleuren per definitie een deprimerende werking hebben. Immers, in veel woning is een stoer bruin of grijs accent op een muur of juist heel fraai. Maar over het algemeen geldt voor een klein appartement: niet doen. Niet alleen maak je een ruimte kleiner met donkere muren en gordijnen, ook word je er over het algemeen niet rustiger van. Frisse, lichte en warme tinten zijn over het algemeen dan ook gezonder voor de 'geest' dan het onheilspellende zwart. 

Toch zijn er altijd tegenhangers van deze gedachte, die een donkere kleur juist als sfeervol beschouwen. In dit geval is het een goede optie om in ieder geval voor een warme donkere kleur te gaan zoals taupe of andere bruine tint, en niet voor een koele donkere kleur zoals grijs of donkerblauw. Wanneer slechts een klein gedeelte van de woning van deze kleur wordt voorzien, hoeft er niet per sé een deprimerende ruimte te ontstaan. 

Het plafond moet wit zijn: WAAR

Mocht je toevallig overwegen om het plafond in een originelere kleur te verven dan het standaard wit, wacht daar dan mee totdat je verkast naar een grotere woning, of een huis met een hoog plafond. Plafonds zijn niet voor niets doorgaans wit. Het is een logische constatering dat witte plafonds de ruimtelijkheid bevorderen. Kijk maar eens naar de tamelijk chaotische ruimte van dit appartement, en beeld je eens in dat deze een groen of rood plafond zou hebben. Er zijn maar weinig woningen die een gekleurd plafond kunnen hebben. Indien je een wit plafond daadwerkelijk hekelt, kies dan voor een neutrale en licht gekleurde tint. 

Je moet meer dan een kleur kiezen in een kamer: WAAR

Ookinhetpaars de webshop voor kleurrijke kussens en prachtige plaids Scandinavische woonkamers van Ookinhetpaars Scandinavisch
Ookinhetpaars

Ookinhetpaars de webshop voor kleurrijke kussens en prachtige plaids

Ookinhetpaars

Het kan vaak een spannende combinatie bieden wanneer kleuren met elkaar worden afgewisseld. Het diepgroen van de muren van deze slaapkamer contrasteert op een mooie manier met de zachtroze bedsprei. Over het algemeen wordt aangeraden om voor een ruimte 2, hoogstens 3 kleuren te kiezen die een gebalanceerd gevoel geven. Een ruimte waarin werkelijk ieder detail gekleurd is in het roze, lichtgroen, blauw, of welke kleur dan ook is, is verre van een prettige beleving. Kies, behalve de witte ondertoon, dus altijd voor minstens één of twee extra toevoegingen. Een voorbeeld van een mooie kleurencombinatie: wit met beige en mintgroen. Zoek foto's op het internet om te ontdekken welke combinaties je mooi vindt. 

De texturen op de muur moeten hetzelfde zijn: NIET WAAR

Scandinavische eetkamers van homify Scandinavisch

Tegenwoordig is er niets zo hip als het door laten schemeren van de oude bouwmaterialen. Een bakstenen muur in een appartement wordt dan ook juist gevierd, in plaats van verborgen. Het is dan ook geen noodzaak dat de structuren van alle muren met elkaar overeenkomen, sterker nog, een afwisseling zorgt juist voor een speelse beleving. Overweeg bijvoorbeeld eens om een wandje een behang te geven, terwijl de rest van de ruimte geverfd is.

Lees ook eens in dit Ideabook over opvallende thema's die je aan je muren kunt geven!

Heb jij een mooi voorbeeld van een kleurencombinatie in een klein appartement? Laat het ons weten! 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!