Kleur: het geheime ingrediënt voor een smaakvolle keuken | homify

Kleur: het geheime ingrediënt voor een smaakvolle keuken

Anouk Freriks Anouk Freriks
Kloveniersburgwal CUBE architecten Moderne keukens
Loading admin actions …

Een kleurrijke keuken. In veel Nederlandse woningen is dit wellicht niet de standaard. De keuken is immers een ruimte die je qua inrichting niet zomaar even verandert. Kleur bekennen in de keuken klinkt voor sommigen dan ook nog wat eng. Veelal wordt er daarom voor een neutraal palet gekozen. Fris wit voor de kastjes, aangevuld met natuurlijke materialen en de daarbij behorende aardetinten. Toch kan kleur een essentieel ingrediënt vormen om de keuken een beetje op te spicen. En het resultaat is zo verbluffend dat er absoluut geen reden is om bang te zijn voor een kleurrijke keuken. Integendeel. Een ruimte die zo'n centraal punt in onze woning inneemt en waar we van het iets te vroege ontbijt tot aan het diner verblijven, mag wel bruisen van positieve energie. En wat is daar nu een beter middel voor dan kleur? Laat je daarom vooral meevoeren door de stroom aan prachtige paletten die dit Ideabook rijk is. Van zacht en subtiel tot aan warm en temperamentvol; met deze kleurencombinaties maak je van de keuken het stralende middelpunt in huis.

Muur: ton-sur-ton speelveld

Voor wie de nodige rust in de keuken wel kan waarderen, biedt een ton-sur-ton palet absoluut een uitkomst. De verschillende schakeringen van eenzelfde kleur creëren diepte en geven het geheel een eigenwijs tintje, maar vormen samen een prachtige harmonie. Meerdere vlakken op de muur creëren een subtiel, geometrisch lijnenspel. Zoals de schuifdeuren dat hier doen. Ook mooi is om daarbij de lijnen van de keuken te volgen. Een gekleurde baan die doorloopt vanuit de achterwand of die juist de hoogte van het keukenblok zelf aanhoudt. Laat bijvoorbeeld tegels overgaan in een geverfde wand met dezelfde tint. Groentinten combineren geweldig met wit, lichte houtsoorten en neutralen. Dit creëert de ultieme natuurlijke look. Voeg daaraan enkele planten en uiteraard ook de verse kruiden toe en het beeld is compleet. Zo laat je automatisch de het groene palet ook in de rest van de ruimte terugkomen en beperkt de kleur zich niet alleen tot de muur. De toevoeging van groen aan de keuken is bovendien een fijne manier om binnen en buiten met elkaar te verbinden. Perfect als je vanuit de keuken uitkijkt op de tuin of het balkon.

Meubilair: palet van stoelen

FLEXI TECHNIC | FLEXIBLE ARCHITECTURE BY S+ARCK Ceramica Sant'Agostino Muren & vloerenTegels & plavuizen
Ceramica Sant'Agostino

FLEXI TECHNIC | FLEXIBLE ARCHITECTURE BY S+ARCK

Ceramica Sant'Agostino

Genoeg ruimte voor een eetkamer in de keuken? Lucky you! De eetkamerstoelen lenen zich perfect om een palet te vormen. Kies voor stoelen van eenzelfde soort model of vorm, enkel uitgevoerd in verschillende kleuren. Beperk het aantal kleuren tot maximaal drie en speel eventueel nog met de schakeringen hierbinnen. Zo voorkom je een te druk resultaat. Naast de moderne exemplaren zijn ook oude houten stoelen voorzien van een likje verf hier heel geschikt voor. Allemaal verschillende tinten te heftig? Kies dan voor slechts een stoel in een afwijkende kleur. Dit levert ook al een verrassend fris resultaat op. Subtiel pastel naast het hout bijvoorbeeld. Maar dat juist donkere, volwassen tinten het goed doen in de keuken, bewijst bovenstaand voorbeeld. Doordat de keuken in de nis van kast tot tegel in het zwart gegoten is, ontstaat er rust voor het oog. Vooral omdat de vloer hier ook in op lijkt te gaan. Het aantal vlakken en lijnen wordt hierdoor optisch beperkt. De zachte bruintint op de overige muren licht de ruimte geweldig op. Deze donkere neutralen bieden een prachtige achtergrond voor warme kleuren als okergeel, roestrood, bordeaux en koperoranje. De diepblauwe stoel vormt hierop een mooie tegenhanger die door het contrast de warmte juist versterkt.

Vloer: oriëntaalse tegelpatronen

Hoera! De tegel met kleurrijk motief is terug van weggeweest. Hoog tijd om deze in de keuken te laten floreren. Subtiel toepasbaar op de achterwand, al iets minder subtiel in patchwork uitvoering met een nog uitgebreider palet aan kleuren en dessins. Niet alleen op de wand, maar juist ook op de vloer doet deze tegel het erg goed. Daarmee is het in de open ruimte direct een handig middel om de keuken optisch van de eetkamer of woonkamer te scheiden. Blauw is een veelgeziene kleur binnen de beschilderde tegels, zeker indien van Portugese herkomst. Het blauw combineert fantastisch met warme houtsoorten, zoals eiken. Het contrast tussen de koele en warme tinten maakt dat ze elkaar versterken. Ook door het verschil in textuur tussen de gladde tegel en het robuuste hout vormen deze het ideale duo. De zwarte accenten zetten de boel nog even op scherp, maar zijn door hun matte afwerking zacht genoeg om zich tussen het hout en het organische dessin te voegen.

Kastjes: contrastrijk duo

Contrast is dus een key to succes in de kleurrijke keuken. Maar dat contrast hoeft zich niet per se tussen de verschillende onderdelen te bevinden. Juist ook binnen het keukenblok zelf kan met verschillende kleuren en materialen gespeeld worden. Bovendien is dit een manier om het kleurgebruik subtieler te houden, doordat een deel van de keuken in neutralen wordt uitgevoerd. Kijk maar naar de kastjes hierboven. Het matte okergeel oogt verrassend modern naast het hoogglans antraciet. De witte zijde van het kastje vormt een fris samenspel met de muur. Door het plafond in een lichtere grijssoort te schilderen, wordt dit een verbindende factor met het grijze deel van de keuken. Een net iets donkere kleur op plafond dan op de muur creëert bovendien een intieme sfeer. Om het sfeervolle, authentieke karakter te benadrukken en de nodige warmte toe te voegen, zijn de bakstenen achterwand en het grove hout van tafel en schuifdeur een mooie aanvulling. Ook de opvallende hanglamp draagt bij aan de warme uitstraling. Haar geometrische vormen en gouden binnenzijde geven het geheel een verfrissend eigentijdse touch.

Apparatuur: stralend statement

Een heel keukenblok in de trendkleur geel te heftig? Een minstens zo stralend statement maak je door de apparatuur van deze kleur te voorzien. De iconische jaren '50 SMEG koelkast leent zich perfect om kleur aan de keuken toe te voegen. Hier dus in dé kleur van 2016, geel. Maar ook in zachtere pasteltinten is deze koelkast een veelgeziene eyecatcher in de keuken. Hoewel er veel gebeurt in deze dynamische keuken, gaat er toch zeker de nodige aandacht uit naar de apparatuur. Zo ook naar de blauwe retro apparaten op het aanrecht. Deze staan mooi in verbinding met de diepblauwe muur. Een diepblauwe kleur die zowel de koelkast als het witte plafond en keukenblok laat stralen. Bovendien is het blauw een stuk zachter dan het subtiel aanwezige zwart in de ruimte. Het geometrische tegelpatroon en het kleurenpalet creëren een moderne look & feel. Zo worden klassieke lijnen, vintage en retro elementen weer helemaal van nu.

Gordijnen: zonwerende warmte

De keuken en de borrelhoek CUBE architecten Moderne keukens
CUBE architecten

De keuken en de borrelhoek

CUBE architecten

Is je witte of neutrale keuken nog niet aan vervanging toe? Niet getreurd. Ook in dat geval biedt dit Ideabook een kleurrijke oplossing. Namelijk kleur in textiele vorm. Omlijst het uitzicht naar buiten met gordijnen in een opvallende tint. Rood bijvoorbeeld combineert mooi met de warmte van hout. Bovendien brengt dit de nodige warmte naar binnen als te felle zonnestralen even buiten moeten worden gehouden. Daarnaast is rood de complementaire kleur van groen, wat maakt dat deze elkaar versterken. Rode gordijnen zullen er dus nog meer uitspringen met het zicht op het groen van de bomen en planten buiten. Laat de kleur en eventueel een aantal andere schakeringen van deze ook op andere plaatsen in de ruimte subtiel terugkomen. Zo ontstaat er eenheid. Gekleurde bloemen die opnieuw binnen en buiten verbinden bijvoorbeeld. Of een bonte verzameling kussens als je de gelukkige eigenaar bent van een brede vensterbank. Deze zetten het accent op het raam nog even extra aan. En last but not least, ze vormen de ideale, comfortabele zithoek om overdag nog even weg te dromen of te borrelen tot in de late uurtjes.

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!