Geen lege muren meer in de keuken: 7 briljante ideeën

Anouk Freriks Anouk Freriks
Picture Table wall attached, IvyDesign IvyDesign Minimalistische keukens
Loading admin actions …

Een lege muur, daar kijken we liever niet de hele dag tegen aan. De woonkamer en slaapkamer worden daarom verfraaid met de lijnen van lijsten, wonderschone schappen, verrassende dessins en sprekende kleuren. Maar wat te denken van de keuken? Naast het feit dat het uitzicht en de algehele look & feel zo een stuk fijner worden, kunnen de muren zich ook van hun ultieme praktische kant tonen. Zeker door in de hoogte te denken. Zoveel extra ruimte die kan worden benut. Om je kruiden en keukengerei op te bergen bijvoorbeeld. Deze slimme opbergmogelijkheden en meer ideeën zijn een ware lust voor het oog. Is je honger naar inspirerende wanddecoratie al niet meer te stillen? Neem dan snel een kijkje in dit Ideabook. Overspoeld met keukens waar niet alleen hongerige magen, maar ook de muren goed gevuld worden.

1. Ruimtebesparende planken

homify Moderne keukens Werkbladen

We lieten het al even vallen, de keukenmuren bieden de uitgelezen mogelijkheid om ruimte te winnen. En wel met slim geplaatste wandplanken. Zeker handig in het geval dat je niet over bovenkastjes beschikt. Hoewel ook de overige muren hiervan kunnen worden voorzien. Bovenstaand voorbeeld toont helemaal een vindingrijke oplossing. Door de planken niet direct aan de muur te bevestigen, maar middels kettingen aan een buis te hangen. Zo ontstaat er immers ook ruimte om andere spullen aan op te hangen, zoals deze populaire peertjes. Direct een mooie en speelse oplossing voor de verlichting. Maar ook pannen en ander kookgerei zouden hier prima hun plek kunnen vinden. Houd de hoeveelheid spullen en de variatie hierin wel enigszins beperkt, om een rommelig resultaat te voorkomen.

2. Contrastrijke kleuren

Wij zijn vol van het effect van kleur. En de keukenmuren inmiddels ook. Dus waarom jezelf beperken tot een enkele muur als je de gehele ruimte met dit zonnige geel kan verbinden? Strak onder het raamkozijn geverfd leidt de kleur de ruimte in nieuwe banen. Zo ontstaat het gevoel van de klassieke, chique lambrisering, maar dan wel in moderne uitvoering. Doordat de verfkleur naadloos aansluit bij de tinten van de tegels, vormen deze een fijn geheel. Ook de planken op de achterwand zijn voorzien van dezelfde kleur, waardoor enkel de items die hierop staan in het oog springen. De planken zelf daarentegen omsluiten de tegelwand en gaan hier rustig in op. Verrassend detail: ga voor variatie in kastjes. Door de eenvoud in vorm weten het eigentijdse rood en rustieke hout elkaar hier te vinden. Allemaal toch een warm karakter, en extra fijn in contrast met het eveneens warme geel op de muur.

3. Artistiek hoogstandje

Naast een culinair ook een artistiek hoogstandje bereiken in de keuken, het kan! En dit voorbeeld laat zien hoe. Juist door subtiel voor een enkel schilderij te gaan, kan toch een groots effect worden bereikt. Mits deze in de perfecte setting wordt geplaatst. Kies voor een donkere tint op de achterwand en een vintage of antieken gouden lijst. Om het theatrale effect compleet te maken, kunnen de vaak al aanwezige spots in de keuken gebruikt worden om het schilderij nog eens extra uit te lichten. Het werk van grote meesters wordt tegenwoordig weer meer dan ooit gewaardeerd en mag dan ook zeker een bijzondere plek in huis krijgen. De donkere houten balken versterken de authentieke look, terwijl de uiterst strakke, witte keuken en de hoogglans hanglampen een frisse, minimalistische uitstraling hebben. Een welgekozen en unieke mix van nu dus.

4. Levendig groen

Ook helemaal van nu is de verticale tuin. Een natuurlijke opfrisbeurt voor de keuken. De planten in deze verticale binnentuin zuiveren de lucht en zijn een ware verademing in het moderne interieur. Al eerder schreven we over de toepassingen van het verticale groen in huis. Een botanische verrijking achter de eethoek die goed past bij de huidige seventies trend, maar ook een mooie aanvulling vormt op een Scandinavische of minimalistische inrichting. Combineer deze wand met enkele hangplanten op een andere plek in de ruimte of een mooi exemplaar op tafel om de exotische look te versterken.

5. Verlangen naar behangen

Een vrij eenvoudige, maar o zo mooie oplossing voor de lege keukenmuur: het behang. De eerder genoemde seventies trend maakt dat er volop prachtige patronen verkrijgbaar zijn. Van grafische lijnen tot aan organische vormen en exotische bloemen, planten en vogels. Stuk voor stuk een geweldige blikvanger tegen de keukenmuur. Ook een mooie oplossing om de eethoek optisch van het keukenblok te scheiden. Bang om snel uitgekeken te raken op een bepaald dessin? Of houd je van snelle veranderingen? Kies dan voor het behangen van losse panelen. Door het smalle formaat zij ze minder heftig aanwezig. Daarnaast zijn deze panelen eenvoudig te verplaatsen en vormen ze een minder vaste factor in de ruimte.

6. Ingeklapte eetkamer

Picture Table wall attached, IvyDesign IvyDesign Minimalistische keukens Tafels & stoelen

Flexibel en efficiënt gebruik maken van de beschikbare ruimte. Dat is helemaal van belang wanneer je niet over een royaal aantal vierkante meters beschikt in de keuken. Toch is het fijn om hier wel even te kunnen aanschuiven aan de eettafel. Minder fijn als de eethoek een lichte blokkade vormt of de loop- en werkruimte beperkt. Gelukkig is daar de ideale oplossing voor gevonden. Namelijk de inklapbare stoelen en tafels die middels een handig systeem aan de muur te bevestigen zijn. Bovenstaand exemplaar is wel het toppunt in deze categorie. Eenmaal ingeklapt aan de muur, vormen de tafelpoten de omlijsting van een foto of schilderij. Zo verwordt de eethoek in een handomdraai tot een waar kunstwerk aan de muur. Een vindingrijke ruimtewinner en oogstrelende decoratie ineen dus.

7. Schrijf het met krijt

Liefde voor je raam, Vadain Vadain Moderne keukens Accessoires & textiel

Flexibel uitwisbaar, handig hulpmiddel en achtergrond voor impulsieve creaties; de muur met schoolbordverf. Dit canvas leent zich perfect om recepten en boodschappenlijstjes tegen uit te schrijven. Zo zul je niet snel meer iets vergeten. Of laat de ware Picasso die in je kind schuilt pronken op het krijtbord. Lang niet alleen meer verkrijgbaar in traditioneel zwart, maar in onwaarschijnlijk veel kleuren. Hoewel de letters en illustraties die met de krijtjes ontstaan ook al veel kleur aan de ruimte kunnen geven. Verf het in een vlak of een cirkel om het gevoel van een bord te benadrukken. Of ga voor een groter gebaar en pak de hele wand mee. Nog meer uit je verf halen? Kies dan voor de combinatie met magneetverf. Zo hang je eenvoudig je lijstjes, mooie kaarten en inspirerende knipsels op. Om het een geheel te laten worden, kun je met verf zonder effect in iedere gewenste kleur over deze magneetverf heen schilderen. Speel met vlakken, lijnen en composities. Bepaal zelf wat je wel en niet wil laten zien.

Met welk idee ga jij een nieuwe invulling aan je keuken geven? Laat het ons weten in een comment!

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!