Een grasveld aanleggen in zes simpele stappen | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3648:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Een grasveld aanleggen in zes simpele stappen

TILL BEHNE TILL BEHNE
Landelijke tuin Bergen Landelijke tuinen van Boekel Tuinen Landelijk
Loading admin actions …

Gras in een aanwinst voor elke tuin. Naast dat het er mooier uitziet dan alleen maar saaie grijze tegels, geeft het de tuin ook een natuurlijke uitstraling. En uiteraard is het een waar speelparadijs voor de kinderen. Lekker rennen, rollen en voetballen zonder bang te hoeven zijn voor valschade. En zelf een fraai groen gazon aanleggen is minder lastig dan je misschien zou denken. Aan de hand van de zes simpele stappen, beschreven in dit Ideabook, heb je binnen de kortste keren een mooi grasveld. Het enige dat je nu nog hoeft te doen is er goed voor zorgen. En dan heb je jarenlang plezier van dat fijne groene tapijtje in je tuin.

Stap 1: Maak de grond schoon

Om een nieuw grasveld te kunnen leggen moet de ondergrond in orde zijn. Er kan van alles in de aarde zitten dat de groei van het gras kan belemmeren. Zorg dus dat er geen puin in de grond ligt of ander bouwafval. Ook moet de aarde vrij zijn van onkruid, wortels van planten en mogelijk oud gras. Laat de grond na deze check een week rusten en verwijder nog een keer onkruid. Als je zeker weet dat de grond helemaal schoon is, kan je beginnen aan de volgende stap.

Stap 2: Controleer de kwaliteit van de grond

De kwaliteit van de grond bepaalt hoe goed het gras zal gaan groeien. Controleer dus altijd de kwaliteit en met wat voor een soort grond je te maken hebt. Zandgronden zijn van nature arm aan humus en hebben weinig buffercapaciteit. Dat houdt in dat mineralen en andere voedingsstoffen snel uitspoelen waardoor de plant ze niet op kan nemen. Kleigronden hebben juist veel buffercapaciteit, maar de (te) dichte structuur kan ervoor zorgen dat er onvoldoende zuurstof de bodem in kan en het regenwater niet weg kan lopen. In een losse bodemstructuur kunnen wortels beter greoien om zo de benodigde voedingsstoffen op te nemen.

Stap 3: Bereid de bodem voor

Wellness tuin verbonden met het landschap Landelijke tuinen van Studio REDD exclusieve tuinen Landelijk
Studio REDD exclusieve tuinen

Wellness tuin verbonden met het landschap

Studio REDD exclusieve tuinen

Spit de plek voor het nieuwe gazon volledig om en meng vervolgens een flinke hoeveelheid vochtige turf door de grond. Daardoor is het gras straks beter bestand tegen droogte. Laat dit twee tot drie weken inwerken. Daarna spit je de grond ongeveer 25 centimeter diep. Voeg een bodemverbeteraar toe om de structuur van de bodem te verbeteren. Controleer de zuurtegraad van de grond. Als de grond te zuur is moet je kalk strooien en inharken. Is de bodem arm dan kan je ook een organische meststof uitstrooien.

Stap 4: Egaliseer de grond

Modern amfitheater op oude stuwwal Moderne tuinen van Jaap Sterk Hoveniers Modern Beton
Jaap Sterk Hoveniers

Modern amfitheater op oude stuwwal

Jaap Sterk Hoveniers

Een goede grasmat is afhankelijk van een ondergrond die voldoende vast en volkomen egaal en vlak is. Egaliseren is in feite de grond goed aandrukken. Het beste kan je dat doen met een speciale wals. Een goed aangedrukte grond is de basis voor een mooi gazon. Als je het niet doet, zakt de grond bij regenval mogelijk in, wat een onregelmatig gazon zou opleveren. Na het walsen komt het precisiewerk: met een plank of waterpas de grond schaven: oftewel afrijen. Afrijen voorkomt putten, bulten en een slechte, oneffen maaihoogte. Na het afrijen kun je het beste de grond nog licht losharken. Daarna mag je niet meer op de oppervlakte lopen. Gebruik voor het egaliseren en aantrappen nooit een trilplaat. Met een trilplaat wordt de bodem helemaal dicht en kunnen de zoden niet vastgroeien.

Stap 5: Leg/zaai het gras

Er zijn twee verschillende manieren om een grasveld aan te leggen: zaaien en graszoden neerleggen. Graszoden zijn een soort tapijt van gras waardoor je vrijwel meteen een grasveld hebt. Voordat je de graszoden uitrolt moet de grond goed vochtig zijn. Na het uitrollen het gras ook goed nathouden. Na ongeveer twee tot drie weken is de mat voldoende gehecht aan de bodem dat er gemaaid kan worden.

Gras inzaaien is een stuk goedkoper dan graszoden. Maar je moet ook iets meer geduld hebben. Je kunt het beste zaaien tussen maart en half mei en in het najaar vanaf half augustus tot half oktober. Na ongeveer twee weken zal het graszaad beginnen met kiemen.

Stap 6: Zorg goed voor je nieuwe grasmat

Landelijke tuin Bergen Landelijke tuinen van Boekel Tuinen Landelijk
Boekel Tuinen

Landelijke tuin Bergen

Boekel Tuinen

Het is belangrijk je gazon of grasveld goed te onderhouden. Regelmatig sproeien, maaien en af en toe wellicht wat mest is de basis. Maar er is meer. Door het jaar heen kan er mos en ander onkruid tussen het gras groeien. Daarom is het belangrijk af en toe te verticuteren, oftewel de boel een beetje losharken. Eventuele kale plekken opnieuw inzaaien met graszaad. Controleer ook de zuurgraad. Als deze niet in orde is, moet je kalk strooien. Dit verbetert de opname van voedingsstoffen en houdt de bodem in topconditie, zodat het gras optimaal groeit.

Inspiratie voor mooie tuinen kun je hier opdoen. Hoe je je tuin het hele jaar rond mooi houdt, lees je in dit Ideabook. En deze professionals kunnen met je meedenken over je ideale tuin.

Heb jij ervaring met het aanleggen van een grasveld? Laat hieronder je comment achter.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!