Waar moet ik op letten als ik een huis koop? | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3646:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Waar moet ik op letten als ik een huis koop?

TILL BEHNE TILL BEHNE
Woonvilla Blaricum Moderne huizen van Kabaz Modern
Loading admin actions …

Een huis kopen is bijzonder, spannend en een hele verantwoordelijkheid. Eindelijk echt je eigen plek waar je alles kan doen en laten. Waar je alles van a tot z kan bepalen. Maar zoals een bekende superheld ooit zei: with great power comes great responsibility. Kort samengevat: er komt nogal wat kijken bij het kopen van een huis en je draagt ineens een grote verantwoordelijkheid. In dit Ideabook bespreken we een aantal zaken die je absoluut niet mag vergeten als je kijkt naar huizen en er in tweede instantie eentje koopt. Een gewaarschuwd mens telt voor twee zullen we maar zeggen. Want het zou toch een drama zijn als je droomhuis ineens een bouwval blijkt te zijn.

Buurt

Woonvilla Blaricum Moderne huizen van Kabaz Modern
Kabaz

Woonvilla Blaricum

Kabaz

Als je een huis koopt, kijk je natuurlijk in eerste instantie naar het huis zelf. Is het groot genoeg, heeft het genoeg kamers, voldoet het aan je eisen. En ook belangrijk: voel je je er thuis, of nog beter, ben je op slag verliefd? Als dat allemaal in orde is, komt een tweede zeer belangrijk aspect naar voren. In wat voor een buurt staat het huis. Is het een buurt in opkomst of holt het woongenot er juist achteruit? Zijn er genoeg voorzieningen zoals winkels, natuur, scholen enzovoorts in de buurt of is het ontzettend afgelegen. Wat voor mensen wonen er, is er criminaliteit of kunnen de kinderen juist lekker onbezorgd op straat spelen. Allemaal dingen die je je moet afvragen bij het kopen van een huis. Dat kan nog zo mooi zijn, staat het in een verschrikkelijke buurt zal je er op den duur minder van kunnen genieten.

Grootte en conditie

Een veel voorkomende reden om te verhuizen is dat mensen meer leefruimte willen. Groter wonen. Ga dus voor jezelf na wat je wil en nodig denkt te hebben en ga vervolgens op zoek. Uiteraard kun je aan je net iets te kleine droomhuis nog een stuk aanbouwen en door ergens een muurtje te plaatsen een extra slaapkamer creëren. Als je een huis hebt gevonden dat groot genoeg is, is de conditie ervan belangrijk. Niet dat je per se bij een slechte conditie hoeft af te haken. Maar het is wel belangrijk de conditie mee te nemen in de overweging hoeveel je wil gaan betalen. Loop dus met argusogen door je potentiële nieuwe huis en breng alle gebreken in kaart. Als je een compleet beeld hebt moet je je afvragen of dit het waard is.

Bouwtechnische staat

Bij het kopen van een huis is het verstandig vooraf een bouwtechnische keuring te laten doen. De conditie van een huis kun je zelf vaak redelijk goed inschatten. De bouwtechnische staat net iets minder. Bij zo’n keuring worden zaken als het dak, de fundering, de draagmuren bekeken. Mochten uit de keuring significante problemen blijken dan kan je van de koop afzien of je bod naar beneden bijstellen.

Mogelijke vervuiling

The Good House Moderne huizen van RO&AD Architecten Modern
RO&AD Architecten

The Good House

RO&AD Architecten

Als je een huis koopt is het verstandig na te gaan of het huis staat op vervuilde grond. In Nederland is de bodem namelijk op een groot aantal plaatsen vervuild. Het aantal plaatsen waar dat het geval is, is ruim zeshonderdduizend. Bij tien procent daarvan gaat het om locaties die bedoeld zijn voor huizenbouw. Als je een huis hebt gekocht en je komt er pas later achter dat de grond vervuild is, heb jij een probleem. Dus is het zaak dat vooraf uit te sluiten. In principe geldt de regel ‘de vervuiler betaalt’. Dus als je kan achterhalen wie de vervuiler is, zit je in principe goed.

Juiste afmetingen

Moderne huizen van homify Modern

De prijs van een huis wordt mede bepaald door het aantal vierkante meters. Daarom willen makelaars het aantal vierkante meters nog wel eens naar boven afronden. Ben je serieus geïnteresseerd in een huis, schroom dan niet om je meetlint mee te nemen en na te gaan hoeveel vierkante meters het huis daadwerkelijk heeft. Buitenruimte zoals een balkon, tuin of dakterras mogen niet meegerekend worden. Ook een gemeenschappelijke ruimte als een trappenhuis mag niet worden meegerekend. Een garage of een berging valt ook niet onder de woonfunctie. Dat betekent dat de oppervlakte van een balkon, een trappenhuis, garage of dakterras dus niet op Funda vermeld mag worden. Hierover hebben de brancheverenigingen van makelaars afspraken met elkaar gemaakt en daar moeten ze zich aan houden.

​Voorwaarden koopcontract

Woonhuis Laren Moderne huizen van Maas Architecten Modern
Maas Architecten

Woonhuis Laren

Maas Architecten

Voor het kopen van een huis sluit je een koopcontract af. In zo’n contract staan al je rechten en plichten wat betreft de koop van het huis. Het is dus zaak goed na te gaan wat er nu eigenlijk precies instaat. Het is in veel gevallen dan ook geen overbodige luxe een aankoopmakelaar in de hand te nemen. Die weet precies wat er wel en niet in zou moeten staan. Daarnaast onderhandelt het een stuk makkelijker met een aankoopmakelaar aan je zijde. Vooral de ontbindende voorwaarden zijn van belang. Als om wat voor reden dan ook de koop niet door kan gaan, wil je geen gezeur achteraf. In het koopcontract is het dus raadzaam op te nemen dat de koop onder voorbehoud van financiering, onder voorbehoud van de bouwtechnische keuring en onder voorbehoud van verkoop van je eigen woning is.

Na het lezen van dit Ideabook ben je klaar om een huis te kopen. Deze professionals kunnen je daarbij helpen, net als dit Ideabook je helpt met verhuizen naar je nieuwe droomhuis. Voor de nodige ontspanning na de verhuizing kun je hier wat inspiratie opdoen.

Wat zijn jouw ervaringen met het kopen van een huis? Laat hieronder je comment achter.
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!