Een groene entree:  Tuin door Stoop Tuinen

Lavendel snoeien, hoe moet dat?

Johan van Dijk Johan van Dijk

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.
Loading admin actions …

Lavandula, normaal gesproken beter bekend als lavendel, is een zeer veelzijdige bloem. Allereerst zie je het in heel veel tuinen staan en kun je deze geurige bloem ook binnenshuis prima als versierend element gebruiken. Maar ook in toepassingen als thee of in de vorm van lavendelolie kom je het tegen. 

We zouden je hier bij homify dan ook diverse recepten kunnen geven voor al die toepassingen, maar we willen in dit geval toch vooral de focus leggen op lavendel snoeien. Want hoe kun je de plant van deze bloem het beste onderhouden? Met onze tips en aanwijzingen ga jij gewoon lavendel snoeien zonder dat je nog de hulp van een hovenier of een andere professional nodig hebt! 

Wil je meteen aan de slag? Sla dan de eerste 2 alinea's over. 

Algemene informatie

Moderne tuin Heemstede:  Balkon, veranda & terras door Biesot
Biesot

Moderne tuin Heemstede

Biesot

Voor we ons ook echt gaan toespitsen op het lavendel snoeien zelf, willen we je eerst nog even wat meer algemene informatie meegeven. Zoals we in de inleiding al aangaven, is de officiële Latijnse benaming van lavendel lavandula. Maar eigenlijk is dit meer een overkoepelende term: er zijn namelijk meer dan 150 verschillende soorten van lavendel bekend! En de toepassingen die hierboven al even aan de orde zijn geweest, lopen misschien nog wel meer uiteen dan je zou verwachten. Want ook in verschillende Mediterrane gerechten komt het weer terug. Daarnaast worden er ook nog eens genezende krachten aan de bloem toegeschreven. Daarmee is het zeker iets om te onthouden!

Lavendel in de tuin

 Terras door +grün GmbH
+grün GmbH

Lavendel

+grün GmbH

Het al dan niet toepassen van lavendel in de tuin is uiteraard een persoonlijke keuze. Op het gebied van stijl is het zeker zo dat je de bloem met allerlei stijlen kunt gebruiken. Uiteraard zijn landelijke tuinen en tuinen met een Mediterrane inspiratie uitermate geschikt om lavendel in te verwerken. Maar ook met een meer moderne toepassing kun je prima uit de voeten! De tuin op de foto kan je daarbij zeer zeker de nodige inspiratie geven! Je kunt een professional aan het werk zetten om de lavendel voor jou te poten, maar je kunt het ook heel goed zelf doen. Hou als vuistregel wel aan dat je de planten minimaal 30 centimeter uit elkaar moet poten. Op die manier kunnen ze het beste groeien. En lavendel snoeien? Om dat zo goed mogelijk uit te leggen gaan we hieronder even verder!

Wanneer moet je lavendel snoeien?

Een groene entree:  Tuin door Stoop Tuinen
Stoop Tuinen

Een groene entree

Stoop Tuinen

Deze vraag kent eigenlijk twee antwoorden, want het is bij lavendel belangrijk dat de plant of struik twee keer per jaar wordt gesnoeid. Dit heeft er vooral mee te maken dat de plant nogal de neiging heeft om te ‘verhouten’. Dit houdt in dat de stengels nog al snel hard worden en op die manier kan een kleine plant als snel uitgroeien tot een grote struik. In sommige tuinen kan die een prachtig beeld opleveren, maar vaak wil je een plant als deze toch een beetje in toom houden. 

Snoeien in het voorjaar is daarom erg belangrijk. Wacht hier zeker niet te lang mee. Het verdient de voorkeur om in het vroege voorjaar met de lavendelstruik aan de slag te gaan, dus voor dat de plant weer echt begint te groeien. De tweede helft van maart is daarvoor de beste periode. 

En ga je dan zo maar een beetje aan het knippen? Dat is voor de gezondheid van de lavendel niet aan te bevelen! We zouden je aan willen raden om altijd boven de onderste scheuten van de plant te snoeien. Zo weet je zeker dat die weer uit gaat lopen en over het algemeen gebeurd dat dan ook erg snel.

Lavendel snoeien in het najaar

 Gang, hal & trappenhuis door Maisondora Vintage Living
Maisondora Vintage Living

Historismus Kerbschnitz Schatulle Shabby Lavendel

Maisondora Vintage Living

Na (hopelijk) een prachtige zomer is het tijd om de lavendel te gaan snoeien zodra die is uitgebloeid. Dit is over het algemeen in de periode tussen augustus en oktober. Wacht niet met snoeien tot het november is, dan ben je te laat! Belangrijker dan in het voorjaar, is in het najaar de manier waarop je met de snoeischaar aan de slag gaat. Eigenlijk moet je alleen maar de (uitgebloeide) bloemen verwijderen. De rest van de snoeibehandeling vindt dan vervolgens weer na de winter plaats.

Verdere tips

 Tuin door FLORERA , design and realisation gardens and other outdoor spaces.
FLORERA , design and realisation gardens and other outdoor spaces.

Landscape garden with ornamental grasses lavender and koi in the Netherlands- Landschappelijke onderhoudsvriendelijke tuin met siergrassen lavendel en koi vijvers.

FLORERA , design and realisation gardens and other outdoor spaces.

Naast het snoeien zijn er ook nog een paar andere tips die we je graag mee willen geven met betrekking tot lavendel. Dit gaat om het onderhoud van lavendel. Allereerst is het belangrijk om de plant nooit te bemesten. Een flinke hoeveelheid kalk aan de grond toevoegen kan aan de andere kant de groei wel weer ten goede komen. 

Verder is het aan te bevelen om gepote lavendelstruiken geen water te geven. Alleen bij extreme hitte en droogte kun je de bodem onder de plant vochtig maken, je geeft de lavendel als zodanig nooit rechtstreeks water. Bij exemplaren in potten is wat meer water geven wel van belang omdat deze geen lange wortels hebben om vocht uit de bodem te halen. En wanneer kun je lavendel het beste planten? Wat dat betreft is dat eigenlijk het hele jaar mogelijk, zolang het maar niet vriest. Wacht dus zeker tot de vorst helemaal uit de bodem is verdwenen. En wil je verder nog wat meer informatie? Vraag gerust een expert om advies!

Heb jij lavendel in de tuin? Laat ons weten wanneer jij hebt gesnoeid! 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!