Mix en Match interieurstyling: de ultieme voorbeelden | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Mix en Match interieurstyling: de ultieme voorbeelden

Anouk Freriks Anouk Freriks
Moderne woonkamers van homify Modern
Loading admin actions …

Alles mag en alles kan. Dat leek het credo voor mixen en matchen in het interieur. Maar is dit wel echt zo? Nou zijn er inderdaad volop mogelijkheden. De meest uiteenlopende stijlen blijken vaak onverwacht naadloos op elkaar aan te sluiten. Mits de juiste balans en harmonie wordt gevonden. Daarbij is een verbindende factor in het geheel essentieel. In dit Ideabook tonen we telkens een combinatie van twee stijlen die elkaar hebben weten te vinden, waarbij we een aantal ongeschreven regels voor het mixen en matchen toelichten. Kijk mee en vind de mix die de perfecte match met jou en je interieur vormt!

Mix en Match: de trend anno 2016

Mix en Match is al tijden een begrip in interieurland. Maar what's new op dit gebied? Aansluitend bij de interieurtrends voor 2016 zien we veel invloeden van het zonnige Zuidelijk halfrond. Etnische, ambachtelijke kunstwerken en exotische planten bijvoorbeeld. Maar zeker ook de luxe hiervan mag niet ontbreken. Gouden en koperen accessoires en rijke stoffen gaan hand in hand. Evenals porselein en keramiek. Van prachtige serviezen tot aan authentieke patchworktegels. Al deze elementen lijken uit alle hoeken van de wereld te komen. Verzameld en meegenomen tijdens een prachtige ontdekkingsreis. Zo waan je jezelf thuis in verre oorden en neem je een vlucht van de dagelijkse sleur. Eveneens een vlucht van het dagelijkse wordt gevonden in de herwaardering van klassieke elementen. Werken van oude meesters herleven in een moderne setting. Zo trots als we zijn op onze historie, herkomst en persoonlijk erfgoed. Overigens ook een fijne combinatie met de luxe van gouden accessoires en de diepblauwe kleur op de wand.

Vintage en modern

Moderne eetkamers van degoma Modern

De eetkamer is de ultieme plek in huis voor mix en match interieurstyling. Een speelveld voor een verzameling aan stoelen. Ga voor stoelen in verschillende stijlen of materialen, maar wel in eenzelfde kleurlijn. Of ga voor meerdere vintage houten exemplaren, waarvan je er een aantal in een kekke kleur verft. De toevoeging van kleur aan het vintage interieur geeft het direct een verrassend frisse en moderne touch. Zoals de strak vormgegeven accessoires hier op de tafel. Juist tegen het lichte hout komen deze kleuren prachtig uit. De geometrische vormentaal komt ook terug in de open kast, wat het gevoel versterkt. De vintage stijl daarentegen is mooi doorgevoerd in andere authentieke elementen, zoals het houten raamkozijn en uiteraard mag het vloerkleed in deze stijl niet ontbreken. Ook mooi is om het andersom te doen. Gebruik slechts een à twee vintage items in een modern interieur als ware statement pieces. Juist die houten stoel of dat vloerkleed, maar ook de jaren '50 houten kastjes zullen het goed doen. Zeker in een lichte basis. De ideale manier om het moderne interieur karakter te geven.

Strak wit en industrieel

Moderne woonkamers van homify Modern

Industrieel bij uitstek: de bakstenen muur. Door deze te combineren met gladde, witte wanden komt deze nog beter tot zijn recht. Helemaal met de ingelegde patronen zoals hierboven, waarbij het zwart het geheel nog even krachtig aanzet. Mooi aansluitend bij de overige donkere elementen in de ruimte. De donkere kleur brengt de moderne stoelen en de industriële items als de trolley, het houten krukje en de snijplanken in harmonie. Door voor een beperkt aantal kleuren te kiezen, komen verschillende stijlen al sneller samen. De glanzende witte lampen en eettafel bieden een luchtige aanvulling op de zware, matte industriële objecten.

Doorleefd en natuurlijk

Dutchbone van Dutchbone Landelijk
Dutchbone

Dutchbone

Dutchbone

Een karakteristieke muur doet ongelofelijk veel voor de look en feel van een ruimte. En dat doorleefde karakter kun je in een nieuw huis ook prima faken. Even behangen en it's done. De afgebladderde verflook past perfect bij het ietwat verweerde vloerkleed. De klassieke bank en het houten kastje geven een statige allure aan het geheel, terwijl ze ook het doorleefde karakter versterken. De doorleefde stijl gaat goed samen met het ongerepte van de natuur. Samen vormen deze een krachtig en robuust geheel. Grote bladplanten en takken doen het goed in stenen potten met matte afwerking. Of de klassieke terracotta variant, die voor de nodige warmte zorgt. Eveneens een spannend contrast: presenteer een natuurlijk object in een glazen kistje of onder een stolp. Alsof deze thuishoort in een museum. Combineer ten slotte de grove doorleefde, natuurlijke stijl met een aantal ronde elementen om het geheel te verzachten, zoals de bijzettafels en de spiegel in dit geval. Bovendien maakt de smalle belijning van deze meubels het interieur luchtiger.

Retro en vintage

Popular: modern  door IXXI, Modern
IXXI

Popular

IXXI

Ja inderdaad – retro en vintage zijn wel degelijk verschillend. Al eerder legden we het verschil tussen beiden uit in dit Ideabook. Maar ook hier zullen we het nog even benadrukken. Vintage omvat de items die daadwerkelijk uit vroege tijden afkomstig zijn. Minimaal 20 tot maximaal 100 jaar geleden geproduceerd. Retro producten daarentegen zijn ontwerpen van nu die geïnspireerd zijn op een stijl uit een eerder tijdperk. Met name de jaren '50 tot '80 zijn daarvoor een onuitputtelijke bron van inspiratie. Wanneer je retro en vintage in het interieur wil combineren, kies dan het liefst voor elementen uit eenzelfde tijdperk (of die dus hierop geïnspireerd zijn). Zo gaan authentiek en haar moderne vertaling al snel hand in hand. De seventies feeling ontstaat hier door de klassieke rotanstoel en het houten tafeltje naast grote bladplanten en banken en kussens met knopen te plaatsen. De print van het klassieke kunstwerk geeft het geheel een verrassende twist, geheel in lijn met de trends voor 2016. Doordat deze wel binnen hetzelfde kleurenpalet past, ontstaat er eenheid in het interieur. De geheel witte basis biedt een fris en luchtig canvas om de vintage en retro items tegen uit te lichten.

Rustiek en kinfolk

Liefde voor je raam: modern  door Vadain, Modern
Vadain

Liefde voor je raam

Vadain

De rustieke stijl kenmerkt zich voornamelijk door het vele hout. Kinfolk richt zich op een bewuste levensstijl, het mooi maken van de kleine momenten en de serene sfeer die daarbij hoort. Samen met de natuurlijke elementen wordt dit al snel een rustgevend en authentiek geheel. Het warme, rustieke hout steelt de show in een lichte basis en combineert prachtige met een koele, bijna paarsachtige grijstint. Het ambachtelijke karakter van de vazen en het gehaakte kleed symboliseren de tijd en aandacht voor mens en product, die goed in het Kinfolk verhaal past. Door een grote vaas op de grond te plaatsen en kleinere op een bankje of kastje ernaast, creëer je automatisch een spannende compositie door het hoogteverschil. Handgemaakte producten als deze vazen sluiten daarnaast mooi aan bij natuurlijke items, aangezien beiden uniek en niet perfect gepolijst zijn. Vul het geheel aan met een persoonlijke compositie van inspiratiebeeld op de wand, om die ongedwongen sfeer te versterken. Lijsten zijn helemaal niet nodig, een label of kader van tape volstaat al.

Scandinavisch en modern

Living room Minimalistische woonkamers van homify Minimalistisch
homify

Living room

homify

En ten slotte misschien wel de meest populaire stijlen van dit moment: Scandinavisch en modern. Gezien beiden erg van nu zijn, gaan ze ogenschijnlijk al hand in hand. Het lichte hout, eenvoud in vormentaal en de frisse accentkleuren van de Scandinavische stijl combineren mooi in een strakke, moderne basisstukken als de bank. Hoewel het Scandinavische interieur zich kenmerkt door een veelal witte basis, maakt juist het moderne grijs hier het interieur tot een zachter en warmer geheel. Het grijs vormt namelijk een minder groot en hard contrast dan dat een wittint zou doen. De donkere meubels geven eveneens een warme sfeer, die verlicht wordt door houten en roze accessoires. Ook een spel in materiaalgebruik brengt de moderne en Scandinavische stijl verrassend samen. Licht naast donker hout, en een matte, gladde afwerking naast glanzend marmer en ultrazacht, wollig tapijt. Stuk voor stuk natuurlijke materialen, maar ieder met een eigen textuur. Deze komen goed tot hun recht in het ton-sur-ton kleurenpalet. Een open kast met vakken die wisselen qua hoogte en breedte, biedt een speelse achtergrond voor de Scandinavische styling. Door een aantal vakken leeg te laten, gebruik te maken van herhaling en sommigen te vullen met slechts een opvallend item, ontstaat er rust en eenheid in het geheel. Zeker wanneer de kast muurvullend en op maat gemaakt is.

Welke mix van stijlen vormt de perfecte match voor jouw interieur?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!