Geometrische vormen zijn nog steeds on trend – en dit is waarom!

Anouk Freriks Anouk Freriks
VOLT tafel, Stilst Stilst Moderne eetkamers
Loading admin actions …

Geometrische vormen. Ze zijn wiskundig en meetbaar. Denk aan driehoeken, vierkanten en veelhoeken. Ofwel alles wat met behulp van een liniaal te ontwerpen is. Dat roept al snel een hard, strak en gecontroleerd beeld op. Hoewel ook cirkels, immers getekend met een passer, tot de geometrische vormen behoren. Het is een trend die al enige tijd meegaat, zowel in mode als interieur. Eerder vooral zichtbaar in grafische zwart-wit elementen. Maar de geometrie blijft nieuwe vormen aannemen in het interieur. Zo is bewezen dat deze anno 2016 juist een zachte, speelse look creëren. Uitgevoerd in lichte, heldere kleuren of juist in de alom populaire metalen als messing en koper. De geometrische vormen komen nogal eens onverwacht uit de hoek. Ze lenen zich perfect om een ingewikkeld lijnenspel en een nieuwe vlakverdeling te creëren. De vormen breken met de bestaande muren en hun vlakken. Verfpatronen banen hun weg van vloer tot aan plafond en gaan buiten het stramien om. Al eerder schreven we over deze spannende, doorlopende dessins. In dit Ideabook gaan we daarentegen in op de meest vindingrijke toepassingen in interieurproducten en meubels. Dit is passen en meten to the max!

Slapen in patchwork stijl

homify Moderne slaapkamers Textielen

Kennen we hem nog? De quilt ofwel het patchwork kleed? Evenals het patchwork tegelpatroon zijn deze helemaal terug in het interieur anno 2016. Uiteraard wel in een iets ander jasje dan het traditionele. De driehoeken zijn een verfrissende variant op het vierkante blokpatroon. De meer vergrijsde kleuren en stoere dessins geven het vroeger lieflijke kleed een rauw randje. Perfect passend bij de industriële stijl van deze slaapkamer. Het patchwork kleed kenmerkt zich door aan elkaar gestikte textiele vormen, variërend in kleur, materiaal en dessin. Doorgestikte patronen breiden zich sowieso al verder uit over het interieur, wegens hun zachte karakter en volumineuze vorm. Ideaal voor de slaapkamer dus, als warme deken om nog even heerlijk onder weg te kruipen.

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand

De zeshoek is de mooiste van het land! Populair als enkele vorm in groot formaat, het liefst met een subtiel gouden randje. Maar juist een combinatie van meerdere kleine spiegels in deze ongewone vorm is als een puzzel tot eindeloos veel dessins. Dansend over de muur beweegt het spiegelpatroon mee met de hoogte van de meubels. Waardoor er een geheel nieuw samenspel ontstaat. Hoewel het spiegelpatroon nog zo speels en ongedwongen oogt, blijkt deze toch perfect uitgemeten te zijn. Kijk maar eens hoe deze mee omhoog gaat boven de leuning van de stoel. Het speelse effect wordt versterkt doordat de spiegels de hoek omgaan en zich dus niet tot een enkele muur beperken.

Wonen in buitengewone vorm

Wallpaper Sparrow Snijder&CO Minimalistische woonkamers Bank,Meubilair,Eigendom,Tafel,Raam,zwart,Fotolijst,Interieur ontwerp,Woonkamer,Comfort

Dit is de cirkel van haar hoekige kant. Van grote afstand zijn de bijzettafels ogenschijnlijk rond, zeker door de combinatie met het ronde vloerkleed en de salontafel achterin de ruimte. Maar schijn bedriegt. De tafels hebben de vorm van de ultieme veelhoek. Wat maar weer bewijst dat de geometrische vormen zich steeds verder ontwikkelen in het interieur. Het blijft niet bij een vijf- of zeshoek, maar evolueert tot een geconstrueerde, hoekige cirkel. Waardoor deze overigens wel mooi samengaat met ronde vormen. De fluorescerende lijnen in de tafelpoot zetten het hoekige karakter nog eens verrassend op scherp.

Dineren vanuit andere hoek

VOLT tafel, Stilst Stilst Moderne eetkamers Tafels

Een nieuwe invalshoek in de meetbare geometrie is de traditionele ambacht. Namelijk de Japanse origamitechniek. Het vouwen van papier is immers een perfecte manier om tot een nieuwe vormentaal en belijning te komen. Overigens maakt ook het vederlichte karakter van papier het materiaal weer ongekend populair. Hierop gebaseerde vormen zijn veelal in accessoires als vazen en lampenkappen te zien. Maar ook in groter formaat, zoals de eettafel hierboven. De scherpe lijnen en hoeken waaruit de tafelpoten en de zijdes van het blad bestaan, creëren precies dat gevouwen effect. Het hoogglans materiaal en de felgele kleur geven de tafel een extra frisse, maar ook ietwat harde uitstraling. Mooi in contrast met de donkere keuken in natuurlijke materialen met matte afwerking. Het contrast versterkt het robuuste karakter van de keuken, terwijl de tafel tegelijkertijd tot stralend middelpunt verwordt. Om te dineren vanuit een andere hoek, kun je overigens ook zelf aan de slag met een DIY. Dompel je onder in de kunst van origami en leer servetten te vouwen in deze stijl. Een verfijnde tafelsetting gegarandeerd!

Weg met de bank en haar ronde vormen

Ja, eerlijk is eerlijk. Natuurlijk oogt de bank met ronde, volumineuze vormen zoals we die tegenwoordig veel zien uiterst comfortabel. Het is immers het toppunt van zachtheid. Maar dat comfort ook uit strakke lijnen kan bestaan, bewijst bovenstaand voorbeeld. Zeker wanneer deze worden voorzien van een aantal strak vormgegeven kussens. De zitelementen in verschillende vormen nodigen uit tot loungen, liggen en zitten in allerlei houdingen. Het is maar net hoe en waar iemand zich comfortabel voelt. Geïnspireerd op de geometrie van architectuur kunnen de verschillende modules tot oneindig veel ruimtelijke installaties worden opgebouwd. Perfect passend binnen de trend van flexibiliteit en multifunctionaliteit. De lagen en vormen zijn als een puzzel in elkaar te schuiven, waarbij de verschillende kleuren hier nog eens een extra dimensie aan toevoegen. Laat de fantasie de vrije loop en sta versteld van de veelzijdigheid van geometrie.

Modulaire keukenelementen

Geometrische vormen lenen zich dus perfect voor modulaire elementen. De uitgemeten vlakken en lijnen blijken op oneindig veel manieren in elkaar te passen. Zo ontstaat er telkens een andere opstelling,  passend bij de functie of het aantal mensen in de ruimte. Of voor het geval dat je snel uitgekeken bent op meubels in statige vorm, is dit het moment om je slag te slaan. Hier in de keuken zijn de elementen ietwat anders toegepast. Met bovenkastjes opgebouwd uit meerdere lagen op verschillende niveaus, wordt een spannend lijnenspel gecreëerd. Het open framewerk en de zwevende elementen geven de keuken een luchtig en ruimtelijk karakter. Het keukenblok en het meubilair hebben meer de uitstraling van gestapelde bouwstenen. Zo rust het zwevende keukenblok op de bank en is de tafel juist weer in het keukenblok te schuiven. De ultramoderne geometrische elementen staan verrassend mooi in contrast met de karakteristieke bouwstenen van de baksteenmuur.

Komen geometrische vormen terug in jouw interieur? Laat het weten in de comments!

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!