Zo kom én blijf je in je schoonmaak mood!

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Zo kom én blijf je in je schoonmaak mood!

Roxanne Latupella Roxanne Latupella
Knokke :  Gang en hal door ligne V
Loading admin actions …

Tegenwoordig pakken we de grote schoonmaak niet meer zo groots aan als vroeger. Waar er vroeger voor gekozen werd om alle meubels en planten naar buiten te tillen en om in één dag het hele huis onder handen te nemen, pakken we het op de dag van vandaag toch liever iets anders aan. Liever kiezen we ervoor om de grote schoonmaak op te delen, dus ruimte voor ruimte. Wanneer je alles in één keer doet, gebeurd het al snel dat je alles maar half doet en dat heeft natuurlijk geen zin. 

Toch begint het van tijd tot tijd weer te kriebelen om het hele huis weer even flink op te frissen. Ben jij ook toe een grote schoonmaak? Dan ben je bij dit Ideabook zeker aan het juiste adres! 

Trek je oude kleren aan en haal je schoonmaakmiddelen uit de kast want met onderstaande tips blinkt jouw huis straks weer van onder tot boven! Kijk je met ons mee? 

1. Een goed begin is het halve werk

Voordat je in de stress schiet van alle taken die je op je liggen te wachten, hold your horses! Zo hoef je echt niet alles in één dag te doen. Begin met het verdelen van je huis in drie groepen, bijvoorbeeld: de begane grond, de bovenverdieping en de tuin en de garage. Werk ruimte voor ruimte af, je kunt er hierbij zelfs voor kiezen om elke dag een andere area onder handen te nemen. Bedenk ook welke ruimtes je als eerste wilt doen, over het algemeen geldt dat van boven naar beneden werken het beste werkt. Misschien is het zelfs nodig om voor sommige ruimtes een professional in te schakelen, neem bijvoorbeeld de tuin of je dakgoot. Je vindt ze heel gemakkelijk hier bij homify. 

Het plannen van je grote schoonmaak is altijd een goed idee. Zo voorkom je namelijk dat je in tijdnoot gaat komen door andere werkzaamheden en kun je voor jezelf deadlines hanteren om effectief aan het werk te gaan. 

2. Warming up

Knokke :  Gang en hal door ligne V
ligne V

Knokke

ligne V

Bij een goede voorbereiding hoort ook het zorgen voor alle juiste schoonmaakmiddelen en materialen. Als het goed is heb je op dit moment je planning gemaakt en weet je wanneer je welke ruimte aan gaat pakken. Nu doe je er goed aan om te kijken wat je zoal nodig hebt. Zo is het natuurlijk altijd handig om allesreiniger, een reiniger voor glas en bleekmiddel in huis te hebben. Dit geldt ook voor microvezeldoekjes, een dweil, een trekker, (thee)doeken en schuursponsjes. 

Heb jij daarnaast te maken met een houten vloer of meubels van leer? Of ga je de aanslag of schimmel in de badkamer aanpakken? Dan zul je hiervoor speciale schoonmaak en onderhoudsmiddelen voor aan moeten schaffen. Vergeet ook niet het kopen van handschoenen om je huid te beschermen tegen agressieve schoonmaakmiddelen! 

3. Stepping it up

Benedenwoning te Amsterdam:  Keuken door Kodde Architecten bna
Kodde Architecten bna

Benedenwoning te Amsterdam

Kodde Architecten bna

Voor veel mensen is schoonmaken niet hun grootste hobby, maar je hebt er natuurlijk niks aan om er maar tegenop te blijven zien. Als je het goed aanpakt hoef je het bovendien maar één keer te doen en hoef je het voorlopig alleen maar goed bij te houden. Dit kost je dagelijks bijna geen moeite! 

Trek daarom je meest comfortabele kleren aan en zet je leukste muziek op om in de stemming te komen en te blijven. Gooi de ramen open voor genoeg frisse lucht, dit werkt ook bevorderend! Maak het voor jezelf leuker door af en toe een pauze met wat lekkers te nemen, of kies er bijvoorbeeld voor om het samen met iemand te doen. Vele handen maken tenslotte licht werk! Ben je trouwens van plan om meerdere ruimtes op één dag te gaan doen? Zet dan een timer zodat je jezelf deadlines geeft waardoor je geen tijd verliest! 

4. Keep going, zorg dat je de focus niet verliest

Vaak komt het voor dat we tijdens het schoonmaken en opruimen afgeleid worden door spullen die we tegenkomen. Van persoonlijke herinneringen, inkomende telefoontjes en mailtjes tot even die snelle blik op social media. Voor je het weet ben je dertig minuten verder zonder ook maar een stap verder te zijn gekomen. Schakel je computer daarom uit en leg je telefoon aan de kant. Gebruik ze desnoods alleen voor het aanzetten van een motiverend muziekje! 

We noemden het hierboven ook al even kort, een pauze houden is zo nu en dan noodzakelijk. Gebruik deze pauze om te ontspannen voordat je verder gaat met de volgende ruimte of je volgende taak. 

5. Final check, niets vergeten?

Een grote schoonmaak geeft je huis een schoon en fris gevoel, maar vergeet ook niet om tijdens het schoonmaken alles op te ruimen! Je huis of een bepaalde ruimte kan nog zo schoon zijn, wanneer het een troep is zul je nooit dat voldane gevoel krijgen. Gooi er daarom naast het schoonmaken zeker nog wat uurtjes tegenaan om goed op te ruimen. 

Bij een grote schoonmaak, en het opruimen, kan het ook voorkomen dat je misschien het één en ander wilt gaan veranderen aan je inrichting. Zolang je planning het toe laat kun je dit natuurlijk prima meenemen op het moment dat je bezig bent. Onlangs publiceerden we dit Ideabook over het Feng Shui schoonmaken en opruimen van je woning. Wie weet kun je er nog wat tips uit halen om thuis te kopiëren! 

6. Relax

Ben je echt helemaal klaar? Dan verdien je het natuurlijk om jezelf flink te belonen! Wat is er tenslotte fijner om te kunnen relaxen in een schoon en opgeruimd huis? Schenk een heerlijk kopje thee of koffie in en vergeet niet om er iets lekkers bij te eten! Wil je na al die schoonmaak-uren liever even de deur uit? Dat kan natuurlijk ook! Misschien ben je er tijdens het schoonmaken bijvoorbeeld achter gekomen dat bepaalde ruimtes wel wat accessoires of decoratie nodig hebben? Maak er dan een uitje naar een interieurwinkel van!

Wil je nog meer inspirerende beelden van stijlvolle woonkamers bekijken? Dan raden we je zeker aan om ook nog even langs deze foto's te scrollen! Om snel en gemakkelijk uit te komen bij foto's die goed aansluiten bij je persoonlijke stijl en smaak, kun je gebruik maken van het filter op de site. Veel kijkplezier!

Heb jij zelf tips voor de grote schoonmaak? Deel ze dan in de comments!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!