Haal buiten naar binnen: 6 tips om je huis te verbinden met je tuin

Carla Wilhelm Carla Wilhelm
homify Vloeren
Loading admin actions …

Vroeger werden de tuin en het interieur als losse onderdelen gezien. Binnen was binnen en buiten was buiten. Tegenwoordig passen we het even kan  de woning aan aan de omgeving en vallen binnen en buiten steeds meer samen. We halen het groen van de planten naar binnen, plaatsen grote ramen en zien de tuin als extra interieur. Ook materialen en meubilair spelen een belangrijke rol bij het leggen van de verbinding tussen het huis en de tuin. In dit Ideabok geven we je tips hoe je de tuin meer bij je huis kunt betrekken. 

Haal buiten naar binnen

Tegenwoordig maken we van onze woning en de ruimte buiten graag een geheel. Dit doen we door materialen en meubels uit het interieur ook in de tuin te gebruiken. Met bijvoorbeeld keramische tegels, die zowel binnen als buiten erg stijlvol zijn en mooi tuinmeubilair. Wat je ook kunt doen is juist het tegenovergesteld. Het omringende landschap je huis in trekken. Kleed je woonkamer aan met weelderige planten in verschillende vormen en maten. Heb je voldoende ruimte? Dan is een kleine bomen voor in huis een prachtige eyecatcher! Het resultaat is een bijzonder groen landschap dat naadloos aansluit op de ruimte buiten.

De natuur op de grond

Muurbloem Design Studio Floorfashion; Huipil homify Vloeren Vloerbedekking en kleden

Je kunt de natuur niet alleen binnen halen met planten maar ook met natuurlijke materialen. Geef bijvoorbeeld de vloer in je woonkamer een natuurlijke uitstraling. Eenvoudiger gezegd dan gedaan, want hoe doe je dat? De vloer bekleden met kunstgras of een laag aarde zijn nou niet de meest stijlvolle oplossingen. Wat je wel kunt doen is materialen gebruiken als hout, natuursteen of een tapijt in kleuren en patronen uit de natuur. Het tapijt op de foto doet ons denken aan een woest gebied ergens in Amerika met huizen van hout en roestige daken. Prachtig als tapijt of vloerbedekking! 

Binnen en buiten een geheel

Wil je juist dat de grens tussen binnen en buiten vervaagt? Trek dan de sfeer van je interieur naar buiten door dezelfde materialen en kleuren te gebruiken. Zo krijg je een harmonieus geheel en lijken binnen en buiten een te worden. Op de foto zie je hier een mooi voorbeeld van. Het wit van de gevel van de uitbouw komt terug in de kleur van het terras, de staptegels halverwege de tuin en de verhoogde rand bij de buitenkeuken. Dit zorgt ervoor dat de tuin niet losstaat van het huis en geen aparte ruimte vormt. Het hout en het groen in de tuin vormen een mooi kader en verzachten het harde materiaal en de strakke lijnen van het witte beton. 

Open deuren en ramen

Niets fijner dan grote deuren en ramen die je in de zomer wijd open kunt gooien. Zo haal je het mooie weer naar binnen en loop je vanuit je huis zo de tuin in. De grenzen tussen buiten en binnen vervallen met een eenvoudige handeling. Schuifdeuren zijn hier ideaal voor. Ze nemen weinig ruimte in beslag en je creëert ruimte. Je woonruimte lijkt veel groter en vormt een geheel met de buitenruimte. Ook als het minder mooi weer is en de schuifdeuren dicht zijn is buiten niet ver weg.  

Exterieur als extra interieur

De meeste mensen in Nederland wonen in een stedelijke omgeving en zijn vaak niet gezegend met een grote tuin. Dat kleine stukje grond zien ook steeds meer als een verlengstuk van het interieur. En waarom niet? Tover de plek om tot een ruimte waar je de hele dag zou willen zitten met alles erop en eraan. Zithoekjes, comfortabel tuinmeubilair, zachte kussens maken van je tuin een huiskamer voor mooi weer! Heb je behoefte aan tips om van je tuin een mooie leefruimte te maken, vraag een van onze professionals om advies. 

Buiten meubilair binnen

Jaren 30 woonhuis homify Moderne woonkamers

Vaak denken we dat meubilair voor de tuin alleen voor buiten is. Sommige meubelstukken voor buiten zijn echter zo mooi dat ze binnen ook niet misstaan. Denk aan meubels van steigerhout, rotan, riet, bamboe of hout. Ze geven het interieur een mooie stoere uitstraling. Combineer de meubels met zachte materialen als kussens en zachte tapijten voor extra comfort.  

Kijk voor meer tips over hoe je je tuin gezellig kunt maken in dit Ideabook

Hoe groen is jou huis? Laat het ons hieronder weten!

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine