De badkamer verbouwen? Lees dan deze planningsgids! | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

De badkamer verbouwen? Lees dan deze planningsgids!

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Moderne badkamers van Taller Luis Esquinca Modern
Loading admin actions …

Een badkamer ontwerpen, restylen of verbouwen is een leuk creatief en uitdagend project. Niet alleen is het leuk om te bedenken hoe de ruimte eruit gaat zien, maar ook het verzinnen welke materialen je gaat gebruiken en het ontwerpen van de ruimte zelf. Hoe gaat het design eruit zien? Plaats je een losstaand luxueus bad voor een raam met een prachtig uitzicht op de omliggende natuur zodat je in bad niet alleen heerlijk kunt relaxen maar ook nog eens extra tot rust komt door het prachtige uitzicht waar je van geniet. Soms kan het echter lastig zijn om te bedenken waar je allemaal rekening mee moet houden, wat voor mogelijkheden er allemaal zijn en waar je aan moet denken voor een optimale inrichting. Deze planningsgids biedt ondersteuning bij het ontwerpen en bouwen van een praktische en comfortabele badkamer die voldoet aan alle wensen van het hele gezin. 

Badkamer indeling richtlijnen en vereisten

Tropische badkamers van homify Tropisch

Om de perfecte badkamer van jouw dromen te ontwerpen is het handig om wat tijd uit te trekken en te gaan wat je behoeften zijn en vervolgens een efficiënte lay-out te maken. Met een slimme strategie is het ook eenvoudiger om je budget te bepalen, aannemers in te huren en de mooiste accessoires bij elkaar te shoppen. Stel jezelf de volgende vragen bij het ontwerpen van de badkamer: wie gebruiken de badkamer? Wordt de badkamer gebruikt door een gezin of twee volwassenen of af en toe door gasten? Hoe wordt de badkamer gebruikt en waarvoor? Wil je de badkamer graag integreren met de slaapkamer? Wil je de bad- en doucheruimte graag scheiden van elkaar? Moet het bad geschikt zijn voor meer personen? Hoeveel opslagruimte heb je nodig? Het antwoord op deze vragen maakt duidelijk hoeveel oppervlakte er nodig is, welke afmeting douche, wasbak of bad logisch zijn en welk sanitair aan de badkamer wordt toegevoegd. Naast de keuze welke elementen je plaatst, zijn er ook bepaalde standaard afmetingen tussenruimte nodig tussen de verschillende elementen. De juiste specificaties hiervoor vind je online. Onderschat het belang van opslagruimte niet! Hier wordt vaak te makkelijk over gedacht of dit wordt vergeten. De mooie design badkamer verliest echter zijn glans wanneer er allerlei zaken los rondslingeren of verspreid op de grond staan. Met deze informatie kun je aan de slag met het ontwerp.

Algemene wensen

Als je nieuw sanitair wilt kopen, dan is het de goedkoper om de indeling van je badkamer hetzelfde te houden. Je hoeft dan niet al het leidingwerk te verleggen. Er zijn veel prachtige nieuwe designs en stijlen badkamers en sanitair. Badmeubels van ruwe planken met natuurstenen wastafels, betonnen wastafels en volledig onzichtbare glazen inloopdouches. Bekijk daarom van tevoren verschillende designs van badkamers online en in de winkel en verzamel foto's voorbeelden van die badkamers, douchecabines, baden en badmeubels die jij mooi vindt in een ideëenboek. Daglicht kan een mooie toevoeging zijn in een badkamer. Heb je een mooi uitzicht dan kun je hier gebruik van maken in de badkamer door middel van zo'n raam. Maar ook een dakvenster of lichtkoker kan een mooie toevoeging zijn. De badkamer anno 2016 is geen steriele ruimte meer met alleen maar zwart-witte tegels. We zien ook plantenmuren, (water resistente) schilderijen en mooie warme bamboehouten accessoires in de hedendaagse badruimte. Om schimmel- en vochtplekken te voorkomen is het belangrijk je badkamer goed te ventileren. Denk dus ook aan een goed ventilatiesysteem. 

Maak een ontwerp op schaal

Restyling van een badkamer Moderne badkamers van Sfeerontwerp Modern
Sfeerontwerp

Restyling van een badkamer

Sfeerontwerp

Een functioneel ontwerp is de sleutel tot succesvol verbouwen of restylen. Wanneer er al sanitair en ook een bad aanwezig is, bepaal dan de voor- en nadelen van het huidige ontwerp – en belangrijk ook: het bad is een belangrijke ruimtecomponent dus gebruik je dit en wil je het behouden? Wil je een nieuw bad plaatsen denk dan na over hoe jouw droominrichting eruit ziet. Tegenwoordig zien we steeds vaker dat het bad los geplaatst wordt voor een raam met een prachtig uitzicht op de omliggende natuur. Ook wanneer je een kleine badkamer hebt kun je veel meer opslagruimte oplossingen vinden dan alleen maar het wastafelmeubel door een ombouw om het toilet en planken boven de deur en wasmachinecombinatie te plaatsen. Met deze informatie in het achterhoofd kun je in Excel of online ontwerp programma een ontwerp op schaal maken waarbij je de hoofdelementen in de ruimte plaatst – het bad, de douche, toilet en wasbakken. Weet je niet waar te beginnen? Laat je dan inspireren door wat foto's online te bekijken met voorbeeldindelingen van badkamers.

Kwaliteit materialen en winkels

Moderne badkamers van homify Modern

Het is handig om al voordat je met de verbouwing begint het juiste sanitair bij elkaar te shoppen. Zo kun je de openingen, draagkracht van de muur en leidingen exact afstemmen op het aangeschafte sanitair. Uiteraard is er verschil in de kwaliteit van de materialen die tot uitdrukking komt in de prijzen. Wil je een badkamer die gedurende langere tijd meegaat dan is het misschien handig om te investeren in wat meer duurzame en kwalitatieve materialen. Kijk niet alleen naar het visuele aspect maar sta ook even stil bij de gebruiksvriendelijkheid, duurzaamheid en het onderhoud.

Materialen en stijl

Design Gietvloer in een kleine badkamer, gecombineerd met wandafwerking StoneWall. www.designgietvloer.nl Moderne badkamers van Design Gietvloer Modern
Design Gietvloer

Design Gietvloer in een kleine badkamer, gecombineerd met wandafwerking StoneWall. www.designgietvloer.nl

Design Gietvloer

Een belangrijk bepalende factor voor de gehele uitstraling en sfeer in de badkamer wordt natuurlijk bepaald door het design en de materialen die gebruikt gaan worden in de badkamer. Nieuwe ontwikkelingen in badkamerland zijn het gebruik van beton stuc zoals te zien op de foto hierboven. Het geeft een prachtige matte, neutrale en simpele atmosfeer. Ook wordt er veel gebruik gemaakt van hout, grijstinten en natuursteen. Omdat een badkamer een vochtige ruimte is kun je niet alles op de muur plaatsen. Toch is er meer keuze tegenwoordig dan vroeger in materialen. Op plekken waar het water spat, kies je voor glas, steen, tegels of metaal. Verf kan ook, maar gebruik dan eentje die speciaal voor de badkamer ontwikkeld is. Je kunt de wanden van een badkamer ook watervast laten stuken, bijvoorbeeld met tadelakt (Marokkaanse kalkpleister). 

Plannen van de verbouwing

Wanneer het ontwerp klaar is en je weet welke materialen en sanitair je gaat  kopen dan is het tijd voor een praktische planning. Maak een inschatting van de werkzaamheden die je zelf uit kunt voeren. Voor het overige werk zoals de aanleg van het loodgieterswerk en elektra en wellicht ook andere onderdelen zul je waarschijnlijk een vakman moeten inhuren. Neem vooral bij elektra geen onnodige risico’s. Veel mensen kiezen ervoor om de oude badkamer zelf te slopen maar onderschat dit sloopwerk niet. Je kunt dit uitsluitend zelf uitvoeren wanneer je handig bent. Nu je een overzicht hebt van wat er moet gebeuren, is het tijd om in te plannen wanneer het gaat gebeuren. Hou voor de tijdsplanning een heldere volgorde aan. Voorbeeldplanningen en stappenplannen kun je eventueel vinden op internet. Plan niet een te krap schema en houd rekening met tegenslagen. Plan de verbouwing bij voorkeur in een rustige periode waarin je niet teveel andere bezigheden hebt en zorg voor een vervangende ruimte die je kunt gebruiken voor het dagelijkse douchen in de periode wanneer de badkamer wordt verbouwd. Wil je meer lezen over hoe je de de badkamer kunt verbouwen met een klein budget? Lees hierover dan meer in dit artikel.

Hoe ziet jouw droombadkamer eruit?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!