Restauratie van idyllisch gelegen boerderij

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Restauratie boerderij Hengstmere, ODM architecten - erfgoed & architectuur ODM architecten - erfgoed & architectuur Villa
Loading admin actions …

Wie droomt er niet van wonen op een boerderij? Vandaag reizen we naar het zuiden waar half verscholen in de groene Brabantse bossen een klassieke oude boerderij ligt. Nabij Bergen op Zoom gelegen in Hengstmere onderging deze boerderij een flinke renovatie. En de resultaten zijn om van te watertanden. Niet alleen werden alle oude details behouden en gerenoveerd maar ook de nieuwe moderne elementen die werden aangebracht passen zo prachtig in het beeld en de sfeer van deze oude boerderij. Wij zijn op slag verliefd…

Traditionele boerderij

Het Brabantse landschap ademt een aangename sfeer van bossen die worden afgewisseld met open plekken en weiland. De ideale locatie om te wonen. De buitenzijde van de boerderij is ongewijzigd en werd alleen gerestaureerd. Een typische klassieke langgerekte boerderij met zadeldak en de voor een boerderij kenmerkende ramen met luiken. Wie wil hier niet wonen op deze prachtige plek in de natuur met alle rust en ruimte om je heen?

Grote ramen in stijl

Aan de achterzijde van de boerderij vinden we een prachtig groot boograam in stijl met grote massief houten luiken. Zo ontstaat vanuit de woonkamer een prachtig uitzicht op het terras, de moestuin en de omgeving. De ramen verdeeld in compartimenten met stalen kozijnen passen perfect in de sfeer van deze boerderij. Absolute eyecatcher die de woonkamer voorziet van voldoende daglicht en die zorgt voor een naadloze verbinding van binnen naar buiten.

Trap in landelijke stijl

In deze boerderij werd alles gedaan om de oude stijl van deze boerderij te benadrukken hetzij voor oude elementen te renoveren dan wel nieuwe landelijke details toe te voegen. Zo ook deze prachtige massief houten trap die we in oude boerderijen vinden met bedstee eronder. Een zeer fraai element dat veel sfeer toevoegt.

Oud & nieuw in een prachtige fusie

En hier zien we hetzelfde grote panoramaraam nog een keer maar dan van de buitenzijde waarbij we een goede blik kunnen werpen op de prachtige zware massief houten luiken. Raambekleding wordt daarmee overbodig want in de avond kunnen deze luiken volledig worden gesloten en hebben de bewoners alle rust en privacy.

Slimme bijzonder fraaie oplossingen voor extra daglicht

Een oude boerderij met kleine ramen is natuurlijk donker en daar hebben de architecten van dit project zeer creatieve oplossingen voor gevonden. Alle kleine traditionele ramen konden daardoor behouden blijven. In het dak werd een groot atrium gemaakt en aan de zijkant van de woning werd eveneens een grote glaspartij geplaatst in dezelfde stijl als het grote raam met zwarte metalen frames. Zo ontstaat een zee aan daglicht in elke ruimte van deze boerderij.

De perfecte landelijke keuken

Ten slotte de kers op de taart: de keuken. En hoe prachtig is deze keuken in landelijke stijl ingericht, zo dicht bij de oorspronkelijke stijl maar toch met vrijwel onopvallende high tech apparatuur. Highlight zijn de verschillende ruwe onbewerkte houtsoorten die prachtig naar voren komen tegen de wit gepleisterde wand met het verfijnde boograam. Een prachtig samenhangend geheel met zoveel eenvoud en verfijning en bovendien badend in een zee aan daglicht. Hier zouden we maar wat graag elke dag koken!

Die landelijke keuken echt schitterend!

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine